Reklama

Reklama

Učitel

(seriál)
  • Polsko Belfer (více)
Trailer
Polsko, (2016–2023), 22 h 27 min (Minutáž: 43–55 min)

Hrají:

Maciej Stuhr, Magdalena Cielecka, Grzegorz Damięcki, Paweł Królikowski, Józef Pawłowski, Sebastian Fabijański, Aleksandra Grabowska, Piotr Głowacki (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Učitel je jedním z nejúspěšnějších polských seriálů posledních let, který byl uveden v mnoha evropských zemích. Jeho protagonistou je polská hvězda první velikosti všestranně nadaný Maciej Stuhr, syn slavného herce a režiséra Jerzy Stuhra. Nejenom hvězdné obsazení mezinárodně známých polských herců ale zejména ponor do atmosféry menšího města, a jeho problémy s korupcí, životním prostředím, pronikáním ruské mafie, kvetoucím nelegálním obchodem a především osobními zájmy mocných, činí tento seriál tak atraktivním. Díky tomu tento thriller, přesvědčivý v detailech a v rozpracování jednotlivých motivů, přitahuje nejen milovníky tohoto žánru ale celé spektrum diváků. Zkušený režisér Łukasz Palkowski (Bohové, v ČT uvedeno) se ujal první desetidílné řady, na jejíž úspěch pak navázala druhá řada o osmi epizodách. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele sud k tomuto seriálu (2)

Série 1 (2016) (S01) 

Vždycky jsem měl slabost pro příběhy s kriminální zápletkou z vesnického či maloměstského prostředí, kde zločin slouží jako katalyzátor starých křivd, které měly zůstat zatajeny. Vždycky jsem měl slabost pro charismatické hrdiny, kteří přicházejí "odnikud", "nikdo neví" kde se vzali a postupně se odkrývá pravý důvod jejich příchodu. Toho všeho se mi tu dostalo měrou vrchovatou. Atmosféra je vskutku parádní, příběh obsahuje několik zvratů, které však nejsou samoúčelné a stále se drží uvěřitelné roviny. Všechny postavy, ať už je to profesor Pavel, všichni mafiáni, zkorumpovaní i čestní poldové, drogoví dealeři i drzí frackové jsou z masa a kostí, mají hloubku a jsou výtečně zahraní. Maciej Stuhr dokazuje, že je hereckým esem mezinárodního formátu a Grzegorz Damięcki v úloze arogantního podnikatele Molendy je mu důstojným protihráčem. 95%. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Komentář může obsahovat několik spoilerů! Že tvůrci ve druhé sérii změnili děj z psychologické krimi na akční thriller by mi tolik nevadilo, kdyby nezatratili všechno, na čem postavili první sérii. Napínavé a skvěle zahrané je to stále, ale už od začátku to v příběhu skřípe jak v nepromazaném stroji, který se v poslední epizodě definitivně zadře. Civilní způsob vyprávění je ten tam (výcvikový tábor pro mladistvé je hoooodně přitažený za vlasy), postavy ztrácejí logickou motivaci (Pavel, který se minule dokázal na férovku postavit dvěma urostlým bouchačům se tady nechá vyklepnout od rachitického mlíčňáka, detektiv vyhrožuje Pavlovi, i když splněním výhrůžek by si nejvíc ublížil sám atd.) a závěr působí spíše jako parodie. Schází rovněž nějaký charismatický záporák, jakým byl v minulé sérii Řehoř Molenda. První sérii doporučuji všemi deseti, na druhou sérii doporučuji rezignovat. 40%. ()

Reklama

Reklama