Reklama

Reklama

Francie je dvanáctiletý chlapec z malého irského městečka, který žije spolu se svým nejlepším přítelem Joem ve vysněném světě kovbojských dobrodružství. Skutečný Francieho život se však od toho vysněného bolestně liší. Jeho otec je notorický opilec a jeho matka svádí věčný boj s chudobou, manželovým alkoholismem a nezadržitelně propadá šílenství. Nejhorším prokletím Francieho života je všetečná, vševědoucí sousedka paní Nugentová, která činí Francieho odpovědným za všechno neštěstí, které jej postihuje. Francie se stále více uzavírá do vzdáleného světa komiksových příběhů a do svých osamělých snů. Když je odsouzen obyvateli městečka, chlapcova frustrace z krutého okolního světa jej dovedou až do neudržitelně vypjatého stavu s ohromujícími a brutálními následky... (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (49)

Jermann 

všechny recenze uživatele

Taky si vzpomínáte na toho nevypočitatelného podivína ze základky, co byl jak z divokých vajec a každý s ním byl pro jistotu zadobře? Copak z něj asi vyrostlo? .. Butcher Boy je má čtvrtá zkušenost s dílem Neila Jordana a výběrem látky se opět nezapřel .. jako vždy jde o co možná nejtragičtější životní příběh, ovšem velmi lehce až familiérně zobrazený očima samotného tragéda. Můžu jen doporučit, ale chce to pevnější nervy .. přece jen to není cukrkandlová Snídaně na Plutu. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, který je špatně natočen. Tak bych ve zkratce popsal tento film. Herecké výkony jsou skvělé a příběh taky, jenže je to udělané strašně zvláštním způsobem. Vypravěč, ke kterému se Francie i několikrát obrátí a mluví s ním je zbytečnej a spíš mi překážel, než aby mě bavil a Francieho představy mimozemšťanů a všeho možného taky není nejlepší. Nebejt tědlech blbostí, dal bych vyšší hodnocení, film si ho rozhodně zaslouží. Vývoj malého kluka v zabijáka a vidět jeho první vraždu, tolik filmů moc není. Mít fotra alkoholika a matku děvku je nejlepší začátek k tomu, aby se z někoho stal vrah. 68% ()

Reklama

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Co tohle bylo za cypovinu? Od Neila už jsem viděl asi 4 filmy. Vžádném mě nepřesvědčil, ale tento je suveréně nejhorší. 1* za dětský výkon hlavní postavy, jinak je to děs a bída kombinující se s nudou. Děj je veškerý žádný, motivace je vycucaná z prstu. S hlavní postavou se nedá sžit. Sledovat 100 minut psychopatické děcko s násilnými sklony pohybující se bezdějovou liní filmu od prasárny k prasárně je naprosté utrpení. Korunu tomu dávají mimozemšťani a promlouvající panenka Marie (nebo kdo to byl), to už jsem opravdu valil bulvy. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale nakonec jsem se rozhodl pro tři. Tento ke konci hodně brutální film je skutečně jen malinko nadprůměrný. Dá se říct, že jde o jakousi kombinaci filmů "Páni kluci" a "Dobrý synek" a v něčem to připomíná i "Knoflíkovou válku". A řadu dalších (Amarcord, Pán much, Stůj při mně, Stalo se v Blue River, Domácí štěstí a mohl bych pokračovat dál). Právě v tom je ten problém - příběh vám bude na mnoha místech něco připomínat, a to není pro film dobrá vizitka. Ovšem jestli je na tomhle filmu něco skutečně skvělého, tak obdivuhodný výběr hudby. 60 % ()

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavě zpracovaný námět, kam to dotáhne mladý hoch, když vyrůstá v rozpadající se rodině v katolickém Irsku a navíc v době ohrožení studenou válkou. Hlavní hrdina je dobře zahraný a uvěřitelný, stejně jako ostatní role, ale pro ně to bylo jednodušší. Čekal jsem větší drsňárnu, ale výsledek byl decentní. Humor tohoto filmu mi seděl dobře a čtyří hvězdičky si určitě zaslouží. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (7)

  • Film získal na Berlínském filmovém festivalu ceny v kategoriích nejlepší režie a zvláštní uznání. (Terva)
  • Eamonn Owens získal na mezinárodním filmovém festivalu San Diego cenu pro nejlepšího herce. (Terva)
  • Snímek získal Evropskou filmovou cenu za nejlepší kameru. (Terva)

Reklama

Reklama