Reklama

Reklama

Francie je dvanáctiletý chlapec z malého irského městečka, který žije spolu se svým nejlepším přítelem Joem ve vysněném světě kovbojských dobrodružství. Skutečný Francieho život se však od toho vysněného bolestně liší. Jeho otec je notorický opilec a jeho matka svádí věčný boj s chudobou, manželovým alkoholismem a nezadržitelně propadá šílenství. Nejhorším prokletím Francieho života je všetečná, vševědoucí sousedka paní Nugentová, která činí Francieho odpovědným za všechno neštěstí, které jej postihuje. Francie se stále více uzavírá do vzdáleného světa komiksových příběhů a do svých osamělých snů. Když je odsouzen obyvateli městečka, chlapcova frustrace z krutého okolního světa jej dovedou až do neudržitelně vypjatého stavu s ohromujícími a brutálními následky... (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (49)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak se asi rodí většina nezkrotných chuligánů, kteří bez jakékoliv příčiny kolem sebe rozsévají jen nenávist, zlo a násilí. Jako film je to dost syrové, ovšem hlavní herecký hrdina je naprosto skvělý a své ocenění na Berlinale dostal po právu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkal, že tohle bude takové fajnové irské Páni kluci. Záběry na malé irské městečko mě bavily. Kluk v hlavní roli dělal adekvátní bordel. Všechno bylo v pohodě. Teda do chvíle, dokud mě tenhle kluk nezačal svými klukovinami štvát tak, že bych ho i já seřezal jak žito. Jenže všechny tyhle průsery se míchaly se smutnými scénami, kde jsem ho asi měl oplakávat, ale já spíš čekal, co se z tohodle všeho nakonec vyvede. Chápu, že rozum máme všichni jen jeden. Závěr filmu je ale jeden velkej brutální masakr, kde Páni kluci nemají místo na rozdíl od mých dvou vykulených očí, které snad víc vykulený ještě nebyly. Takovou změnu a šok v jednom jsem ve filmu snad nikdy nezažil. O to víc mě fascinuje, že se někdo takový příběh, původem kniha, vůbec rozhodl natočit. Klobouk dolů a klobouk dolů i před tím klukem, co se ujal hlavní role a ještě si s ní vysloužil nejednu cenu. Tomu se totiž vůbec nedivím. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Veľa filmov je o vyčínaní narušených, pre seba a okolie nebezpečných indivíduí. Ale iba minimum je o zrode takéhoto jedinca (ďalej napríklad SMRTIACI BUMERANG a PAVÚK s Fiennesom). Toto je jeden z nich, bravúrne mrazivý Jordanov kúsok. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale nakonec jsem se rozhodl pro tři. Tento ke konci hodně brutální film je skutečně jen malinko nadprůměrný. Dá se říct, že jde o jakousi kombinaci filmů "Páni kluci" a "Dobrý synek" a v něčem to připomíná i "Knoflíkovou válku". A řadu dalších (Amarcord, Pán much, Stůj při mně, Stalo se v Blue River, Domácí štěstí a mohl bych pokračovat dál). Právě v tom je ten problém - příběh vám bude na mnoha místech něco připomínat, a to není pro film dobrá vizitka. Ovšem jestli je na tomhle filmu něco skutečně skvělého, tak obdivuhodný výběr hudby. 60 % ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Co to bylo? To se nějakej asociální feťák z Irska pokusil natočit remake filmu Dennis - postrach okolí? Po většinu času se to tváří jako obyčejná komedie pro děti, ale hlavní postava tam tropí nezbednosti, který jsou tak trochu přes čáru. Např. navštěvuje svoje sousedy a sere jim tam na koberec. Nakonec udělá ještě něco horšího, ale nechci spoilerovat. Do toho má hlavní postava neustále různý zhulený apokalyptický představy, případně se mu zjevuje Sinéad O'Connor. Navíc mi ten hlavní zrzavej spratek lez příšerně na nervy. Člověk se pak nemůže ani divit, že jeho fotr, kterýho výborně zahrál Stephen Rea, je radši věčně naloženej v lihu. Film je to dost neobvyklej a do jistý míry šokující, ale celkově to je příšerná blbost... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Neil Jordan býval mým oblíbeným režisérem, ale už jím není. Uvědomila jsem si, že tam byl hlavně kvůli Interview s upírem a trošku ještě kvůli Snídani na Plutu, a to byly velmi špatné důvody. To kvůli tomu, že v prvním případě mám v oblibě místo režiséra film jako takový, a v druhém zase Cilliana Murphyho. Jordanův rukopis je výrazný, matematicky přesný, a s mým vkusem se neslučuje. Uřvaný realismus tohoto filmu to demonstruje velmi pěkně. I když přece jenom má trochu smyslu pro humor, to mu zase musím nechat. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Čistokrevný uličník Francie je malá zrzavá časovaná bomba! Každá bomba ale musí mít svou rozbušku, přece jen tak nebouchne sama? Nebo ano? Bravurní balancování mezi lítostí nad jedním zpackaným dětským osudem (vždyť je to přece dítě!) a odsouzeníhodnou brutalitou skrývající se v malém parchantovi. "Malý řezník" není jen úsměvným poohlédnutím za rošťárnami jednoho nezbedníka, ale naopak psychologickou sondou odkrývající nejeden patologický exces. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Před časem mě tenhle neobvyklý snímek docela šokoval, dětský sociopat přece jen není zcela obvyklým filmovým hrdinou. Pamatuju si depresivní atmosféru irských chudinských čtvrtí, pamatuju si jak společnost trochu divokého chlapce zformovala v nezvladatelného asociála, ale abych film rozebrala detailněji, to bych musela "Malého řezníka" vidět znovu. Snad se někdy poštěstí, prozatím 75%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ľahko nadpriemerná jednohubka o zrode jedného sociopata. Výber hlavného hrdinu bol skvelý, chlapec to zahral výborne. Scenár bol dobrý, len spracovanie sa moc nepodarilo. Réžia a kamera neboli celkom to pravé orechové. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Butcher boy som videl s anglickými titulkami, čo bol nakoniec väčší problém, ako sa zprvu zdalo. Väčšinou stíham, avšak pri tomto filme som mal niekedy problémy s rýchlym prekladom v hlave. Asi preto ma film natoľko nezaujal, ako iné Jordanove filmy. Myšlienka pekná, herci dobre hrajú, ale je to celé také príliš írske, mne osobne vzdialené. Ak budú tie titulky, pôjdem do toho znova. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Divnofilm Neila Jordana jde opět za hranici všedních dnů, ale já s ním šel jen na půl cesty. To malé čírtě hrálo jak o život, finále bylo až úchylně dobré a třešnička v podobě kněze milujícího své ovečky a celá ta vyprávěnka mi docela sedla. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ten nevycválaný spratek mi nejdřív šel pěkně na nervy. Ale v některých momentech zase působí chytře a sympaticky - prostě na přesvědčivosti představitele hlavní role stojí celý film. Možná že v paranoidním světě, kde se věčně mluví o konci světa a atomových bombách, se z dítěte stane zrůda nějak přirozeněji. Ve snových scénách mi film připomínal Terryho Gilliama. Pro znalce hudby navíc Sinéad O' Connor jako světice. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Mäsiarsky učeň vám miestami môže liezť na nervy. V hlavnej úlohe je totiž malý nesympatický ryšavý sociopat. Podobných ste možno zažili kedysi na základnej škole. Triednych outsiderov, na ktorých sa všetci občas dívali cez prsty, pretože sa od nich nedalo čakať nič dobré. A kto by o takom človeku chcel vidieť film zameraný výhradne naňho? Scenár je navyše dosť ukecaný. Hlavný hrdina hľadá útechu vo svojej fantázií a tak sa rozpráva s Pannou Máriou, mimozemšťanmi a dokonca aj s rozprávačom. A všetci do jedného majú pomerne otravný írsky prízvuk. Ale to nie sú žiadne objektívne chyby filmu, tým je práveže zaujímavý. To ho robí svojským! Neberie sa totiž úplne vážne. Tempo aj obsah má nespútané ako divoká rieka. Ak ho spočiatku budete pokladať za obyčajný príbeh jedného chlapca z ťažkých pomerov, určite vás neraz prekvapí. 85% ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Dobrý plakát, ale film s dětmi mám rád ale tady to nebylo ono myslel jsem že to nikdy neskončí, celkem sem se i dost nudil protože mě příběh dvakrát nebavil no hold každému něco. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

První, co mi přišlo na mysli byla jedna z prvotin Tima Rotha Made in Britain. I v Malém řezníkovi se rozehrává příběh chuligána pocházejícího z nuzných sociálních poměrů, jehož rebelanství nakonec přeroste do tragických rozměrů. Nicméně pokud mám porovnávat, tak Made in Britain mi bylo mnohem bližší svojí formou a i tím, že se hlavní hrdina hlásil k jednomu ze subkulturních směrů a já se s ním poměrně snadno identifikoval. To mi tady, i přes výborný výkon hlavního hrdiny, příliš nešlo. 60% ()

Reklama

Reklama