Reklama

Reklama

Francie je dvanáctiletý chlapec z malého irského městečka, který žije spolu se svým nejlepším přítelem Joem ve vysněném světě kovbojských dobrodružství. Skutečný Francieho život se však od toho vysněného bolestně liší. Jeho otec je notorický opilec a jeho matka svádí věčný boj s chudobou, manželovým alkoholismem a nezadržitelně propadá šílenství. Nejhorším prokletím Francieho života je všetečná, vševědoucí sousedka paní Nugentová, která činí Francieho odpovědným za všechno neštěstí, které jej postihuje. Francie se stále více uzavírá do vzdáleného světa komiksových příběhů a do svých osamělých snů. Když je odsouzen obyvateli městečka, chlapcova frustrace z krutého okolního světa jej dovedou až do neudržitelně vypjatého stavu s ohromujícími a brutálními následky... (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (49)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Neil Jordan býval mým oblíbeným režisérem, ale už jím není. Uvědomila jsem si, že tam byl hlavně kvůli Interview s upírem a trošku ještě kvůli Snídani na Plutu, a to byly velmi špatné důvody. To kvůli tomu, že v prvním případě mám v oblibě místo režiséra film jako takový, a v druhém zase Cilliana Murphyho. Jordanův rukopis je výrazný, matematicky přesný, a s mým vkusem se neslučuje. Uřvaný realismus tohoto filmu to demonstruje velmi pěkně. I když přece jenom má trochu smyslu pro humor, to mu zase musím nechat. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavě zpracovaný námět, kam to dotáhne mladý hoch, když vyrůstá v rozpadající se rodině v katolickém Irsku a navíc v době ohrožení studenou válkou. Hlavní hrdina je dobře zahraný a uvěřitelný, stejně jako ostatní role, ale pro ně to bylo jednodušší. Čekal jsem větší drsňárnu, ale výsledek byl decentní. Humor tohoto filmu mi seděl dobře a čtyří hvězdičky si určitě zaslouží. ()

Reklama

kinghome 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, který je špatně natočen. Tak bych ve zkratce popsal tento film. Herecké výkony jsou skvělé a příběh taky, jenže je to udělané strašně zvláštním způsobem. Vypravěč, ke kterému se Francie i několikrát obrátí a mluví s ním je zbytečnej a spíš mi překážel, než aby mě bavil a Francieho představy mimozemšťanů a všeho možného taky není nejlepší. Nebejt tědlech blbostí, dal bych vyšší hodnocení, film si ho rozhodně zaslouží. Vývoj malého kluka v zabijáka a vidět jeho první vraždu, tolik filmů moc není. Mít fotra alkoholika a matku děvku je nejlepší začátek k tomu, aby se z někoho stal vrah. 68% ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Mäsiarsky učeň vám miestami môže liezť na nervy. V hlavnej úlohe je totiž malý nesympatický ryšavý sociopat. Podobných ste možno zažili kedysi na základnej škole. Triednych outsiderov, na ktorých sa všetci občas dívali cez prsty, pretože sa od nich nedalo čakať nič dobré. A kto by o takom človeku chcel vidieť film zameraný výhradne naňho? Scenár je navyše dosť ukecaný. Hlavný hrdina hľadá útechu vo svojej fantázií a tak sa rozpráva s Pannou Máriou, mimozemšťanmi a dokonca aj s rozprávačom. A všetci do jedného majú pomerne otravný írsky prízvuk. Ale to nie sú žiadne objektívne chyby filmu, tým je práveže zaujímavý. To ho robí svojským! Neberie sa totiž úplne vážne. Tempo aj obsah má nespútané ako divoká rieka. Ak ho spočiatku budete pokladať za obyčajný príbeh jedného chlapca z ťažkých pomerov, určite vás neraz prekvapí. 85% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ten nevycválaný spratek mi nejdřív šel pěkně na nervy. Ale v některých momentech zase působí chytře a sympaticky - prostě na přesvědčivosti představitele hlavní role stojí celý film. Možná že v paranoidním světě, kde se věčně mluví o konci světa a atomových bombách, se z dítěte stane zrůda nějak přirozeněji. Ve snových scénách mi film připomínal Terryho Gilliama. Pro znalce hudby navíc Sinéad O' Connor jako světice. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (7)

  • Snímek získal Evropskou filmovou cenu za nejlepší kameru. (Terva)
  • Elliot Goldenthal získal za hudbu k filmu cenu LAFCA. (Terva)
  • Film získal cenu Golden Reel za nejlepší editaci zvuku. (Terva)

Reklama

Reklama