Reklama

Reklama

Společenství vlků

  • Česko Společnost vlků (více)

Obsahy(1)

Společenství vlků působí povědomě až do okamžiku, kdy si hrdinka obleče červenou kápi, vydá se přes hustý les za babičkou a musí si dávat pozor na vlky. Pak pochyby zmizí a lze si tuto svéráznou variaci na Červenou Karkulku vychutnal se vším všudy. Vztah mladé dívky Rosaleen s její babičkou dalece přesahuje hranice vytyčené pohádkou, stejně jako mluvící vlk není jen místní kuriozitou. Podmanivý film Neila Jordana (Hra na pláč, Snídaně na Plutu) nabízí otevřeně psychoanalytickou hru s jednoduchým pohádkovým příběhem, v níž je všechno podřízeno propracované vizuální stylizaci, netradičnímu vyprávění a především důmyslným dialogům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (166)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Fantasy nemám extra rád a táto rozprávka je prekvapujúco zlá. Škoda, že tvorcovia vrhli toľko námahy do príbehu, ktorý nemá taký potenciál, aký predpokladali. Občas nejaká tá metafora, metonymia, citát (napr. Nikdy nevybočuj z cesty), ale mimo toho toto dielo vnútorne krváca, je v kŕči. Keby si mám vybrať z dvoch čarodejníckych príbehov Spoločenstvo Vlkov a Valerie a Týden Divů, tak určite siahnem po českom filme (v ktorom je aj erotický a životný koncept rozvinutejší do širších podôb). ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Filmu se nedá upřít úžasná vizuální a výtvarná stránka. To je opravdu pastva pro oči a vyvolává to skutečně zajímavé emoce. Stejně tak je to s hereckými výkony, které jsou naprosto bezchybné a úžasné. Bohužel film ztroskotává na scénáři, který do sebe zaplétá několik příběhů a vyprávění a to tak že jeden se odehrává v tom dalším. Pro mne osobně je to až nepříjemné, protože když sleduju vyprávění již třetího příběhu v druhém a ten probíhá v prvním a celé se to vlastně zdá dívce z dnešní doby, jsem z toho trochu jelen ... Tohle ten film zcela potápí. A pak význam nebo podstata filmu, o čem to všechno vlastně je? Hodně dlouho člověk neví, každý si v tom může najít něco jiného, nebo také nic podstatného. Z mého hlediska jde jasně o vztah "dívka vs vlk", tedy archetypální postava a vztah dívky k muži. A to mladé dívky ke zkušenému muži. Celý film je tak naprosto nenápadně zabalen do erotična ... Vlk by rád, ale dívka by měla znát pravidla. Pozor na zkušené vlky, dokážou dívku ("oběť") obelstít. Nakonec "Karkulka" však dokazuje, přesně jak jí v jednu chvíli říká její matka, že ženy mají v sobě také šelmu jako muži, jen je víc skrytá a ještě rafinovanější. Karkulka dostojí tomuto tvrzení a jako správná mladá holka dospěje a "vyjebe" se všemi, kdo na ni mají jakýmkoliv způsobem zálusk... Dále pak je zde hodně preferována postava vlka jako takového. Jak se říká: Kdo zabíjí vlka, zabíjí (potlačuje) zvíře v sobě. Velice zajímavý filmeček, ale ta struktura propletených příběhu mi prostě vadila. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Směsice pohádky a hororu dle dnešního chápání, ale stačí si přečíst třeba Pentameron od Giambattisty Basileho, aby bylo jasno, že původní verze pohádek bývaly občas pěkně krvavé. Obrazově je ten film často velmi působivý, a to v polohách lyrických i brutálních. Metafory a podobenství napájené z pramenů erotiky a dekadence ve snovém oparu. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Zas jedna z mnohých variácií na červenú čiapočku. Aspoň mne to tak prišlo. Troska tam bolo cítiť a to hlavne z obsahu, bratov Grimovcov. Film je neskutočne ponurý, hlavne tie prechádzky po lese majú bravúrnu atmosféru a i tú ponurosť. Len v niektorých scénach mi to viac pripadá ako účelová komédia a nie nábeh na hororové besnenie. Naozaj som sa nemohol pri niektorých scénach ubrániť pocitu, že režisér sa nevie rozhodnúť či točiť rozprávku alebo horor. A tak z toho urobil nejaký troska hlúpučký mix obi dvoch, mne to až tak moc nesadlo, ale fanúšikov si to určite nájde. Za mna slabé 3*. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Když pominu fakt, že jsem se díky filmu dozvěděl několik zajímavostí, jako třeba že Karkulka arachnofobií rozhodně netrpěla, v lese kam chodívala rostly metrové houby, měla mizernej vkus na chlapy i na vlky, vyprávěla nudné pohádky a její babička byla doslova holka z porcelánu, tak zůstane slátanina a za mě hodně nepovedená variace na klasickou pohádku, kde když se měnil první vlkodlak, tak jsem nejdříve myslel, že to má být nějakej sup bo co (jasné je to starej film, ale ne zas tak starej, aby člověk začal hádat, že místo vlka bude sup) . Karkulka je sice pěkná holka, buchtu má v košíčku a v ruce pořádnej nůž, ale to na horor nestačí. Tuhle chlupatinu si už podruhé nepustím a i ta hodina a půl se táhla až moc. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (6)

  • Autorka knižní předlohy Angela Carter spolupracovala s režisérem Neilem Jordanem na scénáři. (mahler)
  • Odhadovaný rozpočet filmu byl jen 2 mil. dolarů a velká část padla na dekorace - produkční návrhář (Anton Furst který mimo jiné vytvořil Gotham City pro Burtonova Batmana) si stěžoval, že musel postavit pohádkový les ze dvanácti stromů. (mahler)
  • Celý snímek je kromě úvodní scény natočen ve studiu Shepperton v Anglii. (mahler)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama