Reklama

Reklama

Společenství vlků

  • Česko Společnost vlků (více)

Obsahy(1)

Společenství vlků působí povědomě až do okamžiku, kdy si hrdinka obleče červenou kápi, vydá se přes hustý les za babičkou a musí si dávat pozor na vlky. Pak pochyby zmizí a lze si tuto svéráznou variaci na Červenou Karkulku vychutnal se vším všudy. Vztah mladé dívky Rosaleen s její babičkou dalece přesahuje hranice vytyčené pohádkou, stejně jako mluvící vlk není jen místní kuriozitou. Podmanivý film Neila Jordana (Hra na pláč, Snídaně na Plutu) nabízí otevřeně psychoanalytickou hru s jednoduchým pohádkovým příběhem, v níž je všechno podřízeno propracované vizuální stylizaci, netradičnímu vyprávění a především důmyslným dialogům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (166)

Marius 

všechny recenze uživatele

"Freudovská" (ako píše i betelgeuse) psychoanalýza rozprávky o Červenej čiapočke v podobe (ne)rozprávky o (ne)dospelej dievčine (ne)snažiacej sa (ne)vyhnúť sa (ne)vlkom, ktorí ju (ne)prenasledujú a zároveň (ne)priťahujú. Výborne podaná atmosféra filmu, ktorý viac než o strachu rozpráva o sexuálnom dozrievaní. Plný počet ušiel len veľmi tesne. 9/10 ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

SPOILERY Nějak nevím, co si o tom myslet. Vizuál to má úžasný a atmosféru podmanivou, ale celé to obsahové ladění do snu mi jaksi nesedlo. Prostě holka sní o pohádkovém světě, vlkodlacích, vztazích, feminsmu nebo taky strachu z mužů... Babo raď, co si z té psychoanalýzy vlastně odnést a mám pocit, že to pořádně nevěděl ani Neil Jordan. A ani dostatečně surreální to nebylo, abych to dokázal brát jen tak. Něco je teda naprosto jasné, ale čekal jsem asi víc, než jen nahození několika témat - obzvlášť, když mi došlo, že tohle nebude žádný standartní horor. Ta netradičnost a skvělé zpracování ho tahá hodně nahoru a hororové pojetí klasických pohádek, odkazující často na její původní, značně drsnější verze, mám taky rád, takže tomu tu slabou čtvrtou hvězdičku nakonec asi dám, když už to zachází aspoň trochu hlouběji a do artu, ale zároveň ani nemůžu říct, že bych byl nějak výrazněji nadšený. A taky nevylučuji, že to hodnocení časem neshodím, ten perverzní nádech v tom byl místy krapet přehnaný - rozhodně ne v nějaké explicitnosti, ale spíš v tom neustálém množství erotických náznaků. Ale když tak nad tím přemýšlím, dá se to brát jako sonda do tajných snů dvanáctiletých fanynek (např.) Stmívání a podobných kravin, jejichž životním cílem je být upír nebo vlkodlak, takže nakonec ty čtyři hvězdy jsou oprávněné. Slabé 4* ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je dost zvlastni film. A rozhodne bych nerek, ze to je krapet odlisna verze o cervene Karkulce, je sice fakt, ze tu je babka, vlk i mala holka s cervenym plastem, ale pohadku to pripomina zhruba nakejch 15 minut z celkovyho casu filmu. Jinak je to takovej fantasy horor slozenej z jednotlivejch jakoby flashbacku, kdy postupne babka a holka vypravi nejaky pribehy a z toho se pak postupne rysuje pribeh o vlkodlacich. No a to cely je vlastne sen. Ale i pres to, ze to je takle zajimave poskladany, tak bych nejakej silnejsi pribeh uvital. Jinak film ma perfektni atmosferu a po vizualni strance to je fakt nadhera, navic Lansbury je v roli babky fakt perfektni. Co se trochu nepovedlo, jsou premeny na vlkodlaky, to pusobi krapet smesne, i kdyz jsou krvavy. Celkove se jedna o hodne zajimavej film, ale na plny hodnoceni to nebude, zas tak moc me film nechyt, ale rozhodne necekejte dalsi vlkodlaci horor v rade. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Vizuálně podmanivé, ale daný příběh je ve svých symbolech zoufale předvídatelný a poplatný době. Film se spíše než vrcholu zobrazení temné strany dívčího sexuálního dospívání - Lynchově Twin Peaks, blíží symbolismu Věry Chytilové v ovoce rajských stromů jíme. Červená u Rosaleen znamená menstruační krev, přechod od dívky k ženě, dialogy jsou opravdu prvoplánové a snaží se říci všechno (kdyby snad někdo nepochopil), není tu místo pro napětí či tajemství, jako v Lynchově pátrání po dívce, která se ztratila ve své sexualitě. Nehledě na to, že film neodpovídá realitě - ženy nikdy nebyly obětmi, ale samy jsou daleko dravějšími predátory než smečka vlků. Jordan to sice slabě akcentuje, ale bohužel vše zničí poslední scénou. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Napoprvé spíše zklamání a bohužel nevím, jestli bude nějaké podruhé. Atmosféra je bezesporu uhrančivá a koncept neokoukaný, ale ten snový a zamotaný narativ mi zkrátka přišel místy křečovitý a až příliš odtažitý. Je to možná báječná škola v aranžmá fikčního a fantastického světa, ale jeho dynamika mě nebavila a příběh mě oproti stejně starému a v lecčems podobnému Nekonečnému příběhu za pačesy nechytil. Ale třeba příště. 65% ()

Galerie (94)

Zajímavosti (6)

  • Odhadovaný rozpočet filmu byl jen 2 mil. dolarů a velká část padla na dekorace - produkční návrhář (Anton Furst který mimo jiné vytvořil Gotham City pro Burtonova Batmana) si stěžoval, že musel postavit pohádkový les ze dvanácti stromů. (mahler)
  • Ze sbírky Krvavá komora vybrali tvůrci pro film tři povídky - ("The Company of Wolves", "Wolf-Alice" and "The Werewolf") - které jsou vesměs trochu brutálnější variací na červenou karkulku. (mahler)
  • Celý snímek je kromě úvodní scény natočen ve studiu Shepperton v Anglii. (mahler)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama