Reklama

Reklama

Léto 1993

(festivalový název)
  • Španělsko Verano 1993 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V létě roku 1993 se šestiletá Frida po smrti rodičů stěhuje z Barcelony do katalánské provincie k tetě a strýci, kteří se stali jejími zákonní zástupci. Život na venkově není pro Fridu jednoduchý – čas zde běží jinak a přírodní svět venkova je pro ni cizí a tajemný. Navíc má teď malou sestřičku, o níž se musí starat. Musí se tak poprat s dosud nepoznanými pocity – například žárlivostí. Často si naivně myslí, že nejlepším řešením jejích problémů by bylo od všeho utéct. Její noví rodiče se maximálně snaží udržet v životě celé rodiny křehkou rovnováhu a žít normálně. Jejich příležitostné společné návštěvy místních oslav svátků nebo bazénu, společné vaření a poslech jazzu v zahradě přinášejí okamžiky štěstí. Postupně Fridě dochází, že tu zůstane napořád a že se novému prostředí musí přizpůsobit. S končícím létem je nucena uspořádat své city a její noví rodiče se musí naučit ji milovat jako svou vlastní. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (10)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Průměrné rodinné drama o malé holčičce, který se snaží sžít s novou rodinou a moc jí to nejde. Jenže tvůrcům to taky moc nejde, protože i přes zajímavé téma natočili vysloveně průměrný a ne moc zajímavý film. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Co se týče formy, práce s herci i způsobu vyprávění a vystižení pojednávaného tématu, není mu moc co vytknout. Nesnaží se diváka šokovat drastickými scénami, aby na něj zapůsobil, všechno, co ukazuje, funguje s promyšlenou úsporností - je evidentní, že každá scéna má svůj jasný význam. Ukazuje jen právě tolik, kolik potřebuje divák vědět, aby si složil dohromady celý obraz. Dostává se k nitru svých postav nenápadně, ale velmi přesvědčivě. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film, který mi svým názvem připomněl snímek Madrid, 1987, dějově trochu Ptáček a tou nudou Violet - u Léta 1993 jsem nudou skutečně umíral. Bavit mě to začalo až v momentě, kdy Frida zdrhne z domu - vše co následuje potom, se mi už líbilo, a samotný závěr je podle mě velmi hezký a dojemný. Ale to, co tomu předchází, jsem osobně bohužel shledal téměř nesnesitelné - většina děje je zoufale banální a osobně jsem v sobě nenašel trpělivost přistoupit na tu hru, že to zásadní se odehrává pod povrchem. Dlouho jsem i přemýšlel, proč se to odehrává na začátku 90. let, a podezíral jsem režisérku, že film prostě zasadila do dekády, která se dnes veze na retro vlně popularity (až mi právě v samotném závěru došlo, že je film časově zasazený do této éry zřejmě proto, aby Fridina matka mohla zemřít na AIDS, který se v té době rovnal smrtelné diagnóze, viz všechny ty filmy z té doby typu Philadelphia (teď mě tak napadá - řeší ještě dnes někdo ve filmu AIDS, nebo už to je passé?). Celkově si nemyslím, že by to byl vyloženě špatný film, spíš jsem se s ním jen minul a nesednul mi, a z podobných rodinných dramat se mi v poslední době více líbily jiné snímky, jako např. Po lásce nebo Jaký otec, takový syn. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Působivá záležitost o nelehkém hledání lásky v náhradní rodině, do které osud dopravil hlavní dětskou hrdinku, která byla nucena se aklimatizovat a zvykat si na nový život. Velice mě okouzlilo venkovské prostředí. I přes neveselou zápletku na mě snímek působil veskrze pozitivně a sledování jsem si užíval. Herci a herečky by si zasloužili nějakou tu sošku za sympatie, kdyby se snad udílela. ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejnudnější film, co jsem kdy viděl. Zhruba v polovině jsem to vzdal a přestal jsem se snažit dávat pozor. Režisérčina autoterapie na mě ani trochu nezapůsobila, nechala mě naprosto chladným a málem mě i unudila k smrti. Ani pěkná kamera tohle úmorné nic nevytrhla. Naprostá ztráta času. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Problém s Létem 1993 je především v tom, že vypadá sice krásně a na první pohled možná hluboce, ale vevnitř nemá žádnou pointu. Nic čeho by se člověk chytil. Má to nějakou strukturu - začátek, střed a konec. Ovšem mu i přes všechny pěkné záběry, zvuky a herecké výkony chybí ona zprávu od tvůrce. Co chtěl teda básník říct, fakt nevím. Viděno na 57. Zlín Film Festivalu. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Najprv som sa cítila dezorientovane. Prečo matka Fridy zomrela? Čo všetko za tým je? Chýbala mi tá omáčka okolo. Carla Pipó omáčky nemá rada. 96 minút sa sústredila výhradne na samotné prežívanie dievčatka. A vo výsledku nepotrebujete do detailu vedieť, ako sa to stalo a prečo sa hlavná postava ocitla u strýka. Ide iba a iba o malú kučeravú Fridu. O jej nešťastí a túžbe po láske, niekedy aj nesprávnym spôsobom. Možno to znie trochu nezáživne, Leto 1993 vsádza na atmosféru a kameru. Nemám filmu veľmi čo vytknúť, možno si ma iba nenašiel v správnom čase, aby som ho patrične docenila. Určite si však nájde svojich divákov. A neskôr možno aj mňa. Nebránila by som sa druhému pozretiu. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Film lehce nadprůměrný.. nemá téměř děj, spíše jsou to fragmenty ze života holčičky v náhradní rodině. Bohužel spíše je televizně natočen a asi v kině moc diváky neosloví. ()

TwisterHB 

všechny recenze uživatele

Léto 1993 je uzívaným filmem. Zívám-li u filmu téměř od první minuty, je něco špatně. Buď jsem unavený, nebo mě film nezaujal. Pravděpodobně ani nejsem cílovou skupinou tohoto snímku, což je asi ten nejzásadnější problém. Léto 1993 by mohlo být dobrým televizním filmem, určeným pro nezávislé filmové léto. Je příjemné, milé, citlivé, zasazené do překrásných scenérií. Kvalitu rozhodně zvyšuje i hlavní dětská představitelka. Avšak v konkurenci silných rodinných dramat z poslední doby nemá dle mého názoru výraznější šance na úspěch. Shlédnuto v rámci projektu Scope100 ()

Reklama

Reklama