Reklama

Reklama

Interview s upírem

  • USA Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (více)
Trailer 1

Napij se ze mě a budeš žít věčně... Když americká spisovatelka Anne Riceová publikovala svůj první román Interview s upírem (1976, česky 1996), kniha se nesetkala s právě vlídným kritickým ohlasem, ale stala se natolik oblíbenou, že autorka v následujících desetiletích vydala celkem jedenáct pokračování známých pod souborným názvem Upírská kronika. Bylo jen otázkou času, kdy o látku projeví zájem Hollywood. Na začátku devadesátých let filmová práva získala společnost Davida Geffena a pověřila autorku napsáním scénáře. Režie se ujal irský tvůrce Neil Jordan, který dosáhl velkého úspěchu působivým dramatem Hra na pláč. Film Interview s upírem (1994) byl kritikou přijat vesměs kladně a stal se velkým diváckým hitem. Hlavní roli upíra Louise, vyprávějícího svůj více než dvousetletý životní příběh mladému novináři, vytvořil do té doby jen málo známý Brad Pitt, který se rázem stal populární hereckou hvězdou. Jeho partnerem v úloze upíra Lestata byl Tom Cruise, jehož obsazení bylo sice zpočátku předmětem rozporných reakcí (autorka dávala přednost Rutgeru Hauerovi), ale po dokončení filmu byla jeho nezvykle záporná postava přijata s respektem. Ohlas snímku podnítil určitou obrodu upírské tematiky, která byla později úspěšně prezentována především formou televizních seriálů, např. Pravá krev nebo Upíří deníky. Film je věnován předčasně zemřelému Riveru Phoenixovi, který měl původně hrát postavu mladého novináře, jehož nakonec ztělesnil Christian Slater. (Česká televize)

(více)

Recenze (737)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu vás od prvních minut vtáhne. Oproti knize je méně filozoficky "nadechlý", zato má krásné kostýmy, hřbitovy, rakve, zatuchlé zdi a tři nádherné a sugestivně zahrané upíry, mezi nimiž se lehounce, ale opravdu jen lehounce vznáší erotické napětí, a přesto, že to může být velmi tenký led, to tady ani na okamžik neskončí nějakou trapností. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Působivá kostýmní podívaná pro velké plátno, ve které dal o sobě pořádně vědět Brad Pitt a Neil Jordan přinutil Cruise vzdát se svých pitvořivých gest a udělal z něj, aspoň pro tenhle film, pana Herce. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jak se tak dívám po ostatních hodnoceních, asi tady budu působit trochu zvláštně, ale co, za svým názorem si má každý stát a já se za něj nestydím... Proti hercům nic nemám - spíše naopak. Všichni zůčastnění hrají svůj nadstandart, nikdo nepůsobí nepřirozeně a navíc Kirsten Dunst je úplně úžasná jako dospělé dítě (možná až moc dobrá). Hudba, výprava, kostýmy a atmosféra jsou také bezchybné a plní přesně tu roli, která se po nich žádá. Ale pro mě nastává problém u scénáře a režie. Film je neuvěřitelně zdlouhavý, děj příšerně překombinovaný a nemůžu si pomoct, ale místy jsem se hodně nudila a dokonce jsem chvíli uvažovala, že to asi nevydržím do konce. Pro mě jedno z největších filmových zklamání. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, chtělo to dvě férové šance, ale nakonec se u mě Interview vyšplhalo na ty čtyři hvězdy. Ale chci si to sakra přečíst, a to jako že dost. Nějak nechápu, proč se mi tak líbil Perezův Marius v jinak katastrofální a děsně cool Queen Of The Damned (mám pocit, že tu po přečtení díla madame Riceové zatratím, nosič rozlámu a ponechám sobě jen famózní OSTčka:)) a fešák Braďák Louis mě jaksi ponechává klidným. Nejspíš to bude tím, že Interview není bezduchá zábavka (a já se teď potřebuju z rozličných důvodů především pobavit). Ejhle, světlo. Měsíční, samozřejmě. Interview je skvělá studie mysli "nesmrtelných", i když na pořádnou session si asi budu muset počkat na papírové stránky a tlumené světlo lampy - film šel trochu jinam, než by se mi líbilo. Nicméně zdrcující Tom Cruise a děvčátko se zlatými prstýnky místo vlasů a v neposlední řadě i správně děsivý, leč kromě nekolika skladeb samostatně nepříliš poslouchatelný Goldenthal, to dotáhli na těch slušivých osmdesát. A Sympathy For The Devil od GnR může vyvolat jen neskutečně pobavený výraz na tváři diváka - ale ta první sloka tam fakt skvěle sedí... PS: Anne Riceová, těším se na setkání s Vámi a Vašimi dětmi;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Upíři nesnáší česnek, upíra zabijete zaražením kůlu do srdce, upíři trnou při pohledu na krucifix. Kecy, kecy, kecy – alespoň podle tohoto existenciálního hororu s příměsí černé komedie. Interview s upírem není typem filmu, od kterého bych čekal zázraky. Retrospektivně vyprávěný životní příběh jednoho nesmrtelného, po krvi lačnícího elegána? To nebude nic pro mě. A prvních pár minut opravdu nebylo. Teprve, když se film překlene přes rozvláčnější úvod a na scénu nastoupí na svůj věk naprosto famózní Kirsten Dunst a s ní přijde i nějaký ten hravě morbidní nádech („Až přišel den, kdy zatoužila po vlastní rakvičce“), začne příběh nabírat ty správné grády. Neil Jordan dokázal hravě a s přehledem zkrotit zástup hereckých hvězd, stejně tak množství žánrů, jež nejasně bledá upírská maska skrývá. Již dlouho jsem neviděl tak výborně zrežírovaný film. Ta lehkost, ta plynulost přechodu od scény lidsky dojemné ke scéně nelidsky kruté, od romance k akčnímu thrilleru. Nádherné, přitom ani na okamžik hloupé či povrchní, naopak stejně jako upírská rasa vznešené. Interview s upírem nese při své zábavnosti nejednu myšlenku. Nic, z čeho byste si sedli na zadek, jenom obyčejné otázky k zamyšlení. Podle mě byli upíři (pakliže přistoupíme na celou tu mystifikaci okolo jejich existence) jenom pozéři, naoko pohrdající čímkoliv s pevně daným řádem a podobných lidí je také dnes mnoho. Akorát se za své masky nedokáží skrývat s nonšalancí Toma Cruise a Brada Pitta, jež zde představují svár konservatismu a modernismu. Nebo je všechno mazaná hra s divákem, jak naznačuje parádně cynický konec? S jistotou vím jediné: „Já chci ještě krev!“ 90% Zajímavé komentáře: Marius, ScreamJay, sud, Faidra, Madison, Shaqualyck, FateKEEPER ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No tak tohleto byl asi nejlepší upírský snímek, který jsem kdy viděl. Před sledováním jsem si myslel že se budu při Interview nudit, ale to se nestalo ani náhodou, kvalitní herecké výkony a úžasná výprava mě vtáhly do děje až nečekaným způsobem. A navíc má ten film i zajímavou myšlenku. Super. Horror movie of the year ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No když jsem viděl, kdo všechno upíry hraje, říkal jsem si, že je to úplná upíří All Star game, ale i když věřím, že holky si určitě pošmáknou při sledování tolika hezkých herců musím říct, že herecky je všechny strčila do kapsy mlaďounká Kirsten Dunst. Nebývalý talent, z kluků se Kirsten nejvíc přiblížil Antonio Banderas. Velmi příjemně překvapil i samotný filmy, který je obrazově i kostymérsky zvládnutý na výbornou. Docela mě zajímal i ten neromanticky romantický upiří román a to i přesto, že na tohle téma moc nejsem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nepochopím, proč se z tohoto filmu nestal nikdy velký hit. Možná byl pro Američany příliš "evropský", dějově komplikovaný a málo "popcornový". Pokud ano, tak to není důkaz o slabší kvalitě filmu (ta je naopak velmi vysoká), ale o slabší kvalitě amerického vkusu (lépe řečeno vysoké kvalitě amerického nevkusu). ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $60miliónovTržby USA $105,264,608Tržby Celosvetovo $223,664,608║ Neviem čo je na tomto filme také úžasné, mne sa to zdalo dosť povrchné odbyté hlavne príbehom, kde nie je takmer nič čo by mohlo upútať. Kdež to herecké obsadenie je prvotriedne ale pre takúto koncepciu príbehu nevyužité. /45%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná upíří epopej, která se rozhodně neřadí do ranku vampire horrorů, ale s překvapivou elegancí balancuje na hraně dramatu a poměrně kontroverzní love story. Kvintesencí téhle podívané jsou přesvědčivé výkony dua Cruise a Pitt, jejiž homosexualitou zavánějící vztah se line celým filmem. A konec konců, mnohem víc než upíří rekvizity hrají v Interview roli právě vzájemné vztahy postav a jakýsi "realistický" pohled do upířího podsvětí. Rozhodně zajímavý snímek, kterému k dokonalosti chybí snad jen výrazná gradace a trochu lépe vystavěný příběh. Ale ten zase nahrazuje atmosféra a několik opravdu výborných a silných scén, které se zaháknou v paměti. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Je málo filmů s upíry, které nejsou popcornový filmy pro mladé publikum " žíznící " po krvi... Tenhle film je ukázka toho jak má vypadat pořádný film a jak použít hvězdy jako Pitt a Cruise. Spolu s Draculou F.F.Coppola asi nejlepší film o upírech. Skvělá atmosféra a hudba doplněna perfektními herci. Co víc si přát? Ano ... hodně krve... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Netrdičně pojatý horor v mistrovské režii Neila Jordana nabízí kromě velmi kvalitního scénáře i vysoce nadstadardní herecké výkony a především Brad Pitt, ač ve vedlejší roli přesto bych se nebál říci, podává lepší výkon než v hlavní roli účinkující Cruise. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Anne Rice .. Výborný, mnou přesto zcela opomenutý film. Upíří tématika není zrovna moje krevní skupina, což bude mít určitě také svou roli. O to více jsem s nadšením zíral na noční interview, kde je nám předloženo dvousetleté působení jednoho bývalého člověka, který toužil po smrti, ale dostal nesmrtelnost, jež ho bude společně se všemi činy tížit navždy. Výtečně zpracované, ať v historických reáliích či když se přitlačí na pilu a teče krev. Brad Pitt i Tom Cruise ve formě, teprve dvanáctiletá Kirsten Dunst taktéž nepřehlédnutelná a Jordanova precizní režie jako plášť, který poskytuje perfektně sedící háv. 85%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že ma mrzelo vypustenie niektorých prvkov oproti knižnej verzii, sila predlohy (pravdepodobne aj vďaka tomu, že si scenár písala samotná Anne) zostala vo filme zachovaná. Prelúskavaním druhej knihy série Vampire Chronicles, mi postupne viac a viac prirastá k srdcu aj posledná sekvencia filmu a hlavne Lestatov povzdych "Oh Louis, Louis. Still whining Louis...", ktorý v sebe naozaj obsahuje esenciu jeho povahy. Kiež by takto dopadli všetky adaptácie knižných predlôh... . 9/10. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý snímek, který sráží hlavně herci. Ne že by hrál někdo špatně, naopak většina předvádí svůj nadstandard, ovšem obsadit to šlo rozhodně lépe. Především Lestat (a to proti Cruisovi takřka nic nemám) zcela postrádá auru charismatu, která ho v knižní předloze "dělá". Jediný kdo se vám herecky zadře pod kůži je "mladičká" Claudia v podání skvostné Kirsten Dunst. Adaptace se zdařila, ale zbyly pouze pěkné ilustrace ke knize, jelikož její filozofická rovina je zde vynechána. A to tak, že zcela. Což vzhledem k tomu, že na ní stojí celý děj, atmosféra i vyznění, je docela na pováženou. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Super herci (i když z Toma Cruise nejsem nijak na větvi) a celkově to působí zábavně. Ale bejt tim reportérem tak asi nedoléhám na detaily ale poseru se strachy. No a jinak je to celkově takový divný. Jinak scéna s kosou je supr i když z Pitta se Blade asi nestane :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Tak vy chcete napsat o mém životě?" ,,Vypadal jste zajímavě. Co děláte?" ,,Jsem upír."..... Nikdy bych nevěřil, že i tento film u mě po létech ztratí svůj lesk. Dřív jsem obdivoval dialogy hlavních postav a herecké výkony, dnes zůstává kouzlo B.Pitta a hlavně K.Dunst. Výprava a hudba jsou v pořádku, jen výkon T.Cruise měl tehdy pro mě větší hodnotu. Každopádně je to spolu s Draculou můj nejlepší vampire film. Teď ale přemýšlím, kde sehnat knížku. P.S. jednu hvězdu přidávám za nostalgii. ()

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Cruise, Pitt a jízda do pekla

Cruise, Pitt a jízda do pekla

24.12.2013

Pokud se tohle povede, dvě vyzrálé megahvězdy se objeví na plátnech bok po boku už podruhé – určitě si vzpomenete na hororový epos Interview s upírem, kde Cruise trénoval Pitta v prokousávání tepen.… (více)

Interview s Ježíškem

Interview s Ježíškem

10.12.2011

Anne Rice, autorka desetidílné knižní série Vampire Chronicles, podle které vznikly filmy jako Interview s upírem či Královna prokletých, překonala koncem devadesátých let vážné zdravotní potíže,… (více)

Reklama

Reklama