Reklama

Reklama

Hôtel Monterey

Experimentální / Dokumentární
Belgie / USA, 1972, 65 min

Režie:

Chantal Akerman

Scénář:

Chantal Akerman

Obsahy(1)

Experimentální film zachycuje vnitřní život laciného hotelu Monterey na newyorském Manhattanu. V dlouhých statických záběrech a pomalých jízdách kamery prokazuje Akerman cit pro kompozici a perspektivu, využívající linií a prvků architektury samotného hotelu. S použitím přirozených barev, neinscenovaných situací a absencí zvukové stopy jsme postupně seznámeni s budovou a jejími obyvateli, od prvních pater až po střechu a bezprostřední okolí. Snímek vznikl pod vlivem tzv. strukturálního filmu. (Dionysos)

(více)

Recenze (5)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

S Chopinovými nokturny to uteklo docela rychle :). Ne že bych desítky záběrů prázdných chodeb považoval za nějaké velké umění, ale svůj účel to vlastně splnilo, takže proč ne. Experimentovat se musí. ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Mozek si rád tvoří rámce, vrstvy, soustavy, a mentální rovnice; při projekci Chantalina snímku vygeneroval jednu metaforickou. Dosadil do ní dvě proměnné: rozparcelované, do sebe zahleděné uvnitř - zalidněné i pusté, bloudivé i ponoukané směrovkami, strnulé i rozpohybované - a panoramatické, nedozírné vně. Je „jasné“, metaforou čeho jsou uvnitř a vně hotelu; méně zřejmé je, a jde o otázku, kterou nastoluje až moje interpretace filmu, které operace zvolit, aby se obě strany rovnice (záokenní uvnitř a záokenní vně) ustálily ve vzájemné rovnovážnosti. // Aby mi rovnice vyšla (nebo aby vyšlo najevo, že by žádná existovat neměla), dotočil jsem si v hlavě závěrečnou sekvenci – pohled na hotel a okolí z troposféry (s jejím autentickým zvukem). ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nemůžu to nesrovnávat s News from Home, jelikož oba ty filmy fungují na naprosto stejném principu, ale zatímco v News from Home zobrazuje šeď a monotónnost New Yorku s hlubším podtextem skrze čtení dopisů od její matky, v Hotelu Monterey je vše jen o té šedi a monotónnosti. Oba filmy mají osvobozující konec, svým způsobem "happy end", v News from Home je dlouhá scéna odjezdu z New Yorku, zde se konečně dostaneme na střechu a máme výhled ven, kde je to mnohem zajímavější než uvnitř hotelu (což na News from Home docela hezky navazuje), ale Hotelu Monterey zoufale chybí něco navíc, co by z toho udělalo zajímavější a propracovanější zážitek. Tohle je jen o zobrazování nudy a otravné stejnosti hotelových prostorů a chodeb, záměrně bez zvuku, ale v tomhle podání by to klidně mohlo mít jenom 10-15 minut a efekt by byl naprosto stejný, ale na svoji stopáž by tohle "poselství" vystačilo. Sledovat ale hodinu (víceméně krátkých) statických záběrů chodeb a výtahů, navíc bez jakéhokoli zvuku, je dost rychle ubíjející i na experiment. Je pravda, že už jsem jeden film, který byl jen záměrnou nudou, viděl a hodnotil čtyřmi hvězdami, ale to bylo díky tomu, že obsahoval další vrstvu. Tohle byla nuda pro nudu a vlastně samoúčelná, byť je to vystavěné chytře a určitě to svoji myšlenku má, jen sama o sobě absolutně neutáhne hodinu. 2* ()

Reklama

Reklama