Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Recenze (101)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možná trošku příliš irský ( a tím pádem jednostranný) pohled na "Jejich věc", nicméně moje znalosti této části historie jsou příliš kusé, abych mohl lépe soudit. Ale teror v podání IRA - zabíjení policistů vs. teror v podání Britského impéria -- zabíjení nevinných ... no možná to bylo na počátku skutečně takové. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice povedený snímek se skvělým Liamem Neesonem jako zakladatelem teroristické skupiny IRA. Na filmu mě velmi zaujaly autenticky natočené akční scény a hvězdné obsazení. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený pohled na irskou historii, který navíc připomíná, že terorismus může být jedinou zbraní slabých proti silným a že státy jako Irsko nebo Izrael by bez něj patrně nikdy nevznikly. www.youtube.com/watch?v=0FGG0dmYJOM&feature=related ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Urobím z vás armádu, aj keby ma to malo stáť život", povedal Michael Collins a jeho prianie sa osudu stalo rozkazom. A aj v tom, že až história posúdi jeho prínos, je pravdou. Prešlo sto rokov a jeho odkaz nebol naplnený, pretože časť ostrova stále okupujú tí, čo im tam radi priniesli hladomor, útrapy a pre svet vymysleli aj koncentračné tábory. Angláni nemali nikdy s nikým zľutovanie a ich história je celá o ponižovaní národov, ktoré oni považujú za menejcenné, to znamená skoro všetky. Pritom prídeš na ich ostrov a vidíš, že na vidieku je to komplet od koreňov zincestované. V každom prípade film je historickou skôr fikciou, ktorá sa drží pevných základov pravdivých osobností, udalostí a dátumov, no niektoré fakty si zdramatizoval alebo prispôsobil. No ako historické kino spred skoro 30 rokov to je kvalitka. ()

classic 

všechny recenze uživatele

» Britská ríša si vždy koledovala o poriadny výprask, bodaj by aj nie, keď všade pchá tie svoje prehnité, prekliate prsty ! « 『 Jeden rodený Ír menom Michael Collins sa chcel spod týchto pazúrov už navždy vymaniť 』Na začiatok založí IRU - írska republikánska armáda, keď bude spolu so svojimi stúpencami robiť doma v Írsku veľký prievan... _Režíruje Jordan, v hlavnej úlohe Neeson, d.p. má na starosti výborný Menges, hudbu skladá Goldenthal, alebo okolo filmového Michaela Collinsa sa zoskupuje množstvo hercov, ktorí mi neboli neznámi. Námatkovo : Roberts, Rickman, Gleeson, či režisérov obľúbenec - Rea. Trochu mi prekážal Lawsonov strih, a to je pre mňa najväčší kameň úrazu, i keď možno “hlavný hrdina” až očividne tlačí na pílu, i tak je maximálne strhujúci, a tak si občas myslím, že v „Oscarovi Schindlerovi” sa skrýva oveľa väčší potenciál, ako som si pôvodne myslel. Čiže práve kvôli nemu to môžte vyskúšať, ale dopredu vás musím varovať, že zázraky od toho ale nečakajte. Jeho odvážna iniciatíva, t.j. IRA, mi v prvej polovici sledovania filmu najviac lahodila všetkým mojím filmovým zmyslom, to znamená, že táto časť je úplne najpôsobivejšia, ktorej by som z fleku nadelil plných 100 %, ale akonáhle táto „teroristická organizácia” povolí, moja pozornosť voči snímku sa začala postupne vytrácať, čo vyznieva, ako hotový paradox ! ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Doteraz som o Michaelovi Collinsovi nevedela takmer nič, nanajvýš len to, že bol súčasťou histórie vzniku slobodného Írska. Vďaka tomuto filmu som sa o ňom a jeho boji dozvedela podstatne viac a okrem holých historických faktov oceňujem aj pekne spracovanú osobnú rovinu jeho príbehu. Na jednej strane tvrdý bojovník a na druhej strane vnímavý vodca a človek. Film síce nie je typickým štýlom Neila Jordana, napriek tomu však nesklamal... práve naopak! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Terorista, patriot a vrah bojující s Angličany, vlastními lidmi a sám se sebou v ilustračním snímku o historické postavě. Film popisuje legendu, nikoliv živého člověka, má spoustu rysů heroického vyprávění: hrdinný boj Davida s Goliášem, zrada nejbližšího spolubojovníka, smrt ze zálohy z rukou zbabělce. atd. Není to špatný film, spíš průměrný, i když kazí to povinný milostný motiv. Možná kdyby tu holku hrál někdo jiný, než okoukaná hvězda J. Roberts. Nic proti ní, ale na tenhle typ snímku se nehodí. /16. 4. 13./ ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Těžko natáčet objektivní film o irském boji za nezávislost na britské koruně, když je člověk Ir, že jo. Takže Irové jsou tu vymalovaní o něco líp a Angláni, zvlášť black and tans, o něco hůř, než by odpovídalo realitě. Jinak je ten film povedený, s výborným obsazením a historickými kulisami. Jako celek se mi to docela líbilo, ale od Neila Jordana budu mít jako top asi jeho další kousky. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Bezesporu kvalitní historicko životopisný film, v podstatě přesně takový, jaké se v 90. letech točily. Jelikož ale neznám nijak podrobněji historii Irska, doplatil jsem na způsob, jakým Michael Collins přistupuje k divákovi. V podstatě mu během filmu nedodává žádný bližší kontext a spoléhá na to, že příjemce ho buď zná, nebo si ho tak nějak domyslí. A protože tak jako téměř každý životopisný snímek, i Michael Collins je spíše sled na sebe kupících se událostí, než dramaturgicky vystavěný filmový příběh, absence zmíněného kontextu i různých motivací postav poměrně bolí. Půlku filmu jsem tak strávil s otevřenou Wikipedií a pokoušel jsem se sám sobě osvětlit, proč tenhle, který předtím byl na téhle straně, je nyní na straně opačné a co chce tenhle, když předtím chtěl něco jiného. Celý ten kontextový guláš zachraňuje výpravnost a velkolepost samotného vyprávění i přítomnost velkého množství slavných hereckých jmen. Jsem nicméně rád, že jsem se díky/kvůli tomuhle filmu dozvěděl něco málo o historii Irska, i když to vlastně nebylo jeho přímou zásluhou. 5/10 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výborné drama o počátcích IRA a jejím zakladateli Michaelu Collinsovi. Ačkoliv z ústřední čtveřice herců nemusím Robertsovou, Quinna ani Neesona, tak tady mi ani jeden z nich vůbec nevadil a Neeson podal skvělý živelný a pravděpodobně i životní výkon. Společně s Ve jménu otce nejlepší film zabývající se problematikou IRA. 90% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

O IRA jsem viděl mnoho filmů, které mi doplnily střípky nevelkých vědomostí o událostech, které nejsou veřejnosti zas až tak známé. Dosud mi ale chyběl ten dost možná nejzásadnější. Film o zakladateli této nechvalně proslulé vojenské organizace. Irsko ušlo vskutku trnitou cestu a film výborně zachycuje řadu zásadních okamžiků. Liam Neeson je výbornej, stejně jako řada jeho hereckých a dnes již hodně profláklých kolegů. Režijně je to trochu rutina, ale vizuálně i hudebně je to moc pěkné. A je fakt, že střídmá režie alespoň neruší od vyprávění. To by místy mohlo být o fous doslovnější a zejména ze začátku mi trochu trvalo, než jsem se zorientoval. Celkově ale dobré. Poctivá biografie či historický film se pozná tak, že donutí diváka otevřít wikipedii. A to se tomuhle snímku v mém případě podařilo. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Irové jsou drsný národ a tento příběh je zachycuje v období po první světové válce kde jejich vůdce či spíš nejaktivnější z aktivních Michael Collins usiluje o samostatnou republiku Irsko,ale když už se mu podaří po cestě plné krvi vyjednat s Británii dohodu,kde Irové musí přísahat věrnost koruně tak se mu stane osudné to co sám nepředpokládal a to vlastní lid,který chtěl víc než jen kompromis.Dobrý herecký výkon Liam Neesona (jak už je jeho zvykem) a menší role ,ale do významná docela velká pro Julii Roberts.Za mě celkově 75 % a čtyři hvězdy. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem se mohla dozvědět něco bližšího o dějinách Irska. Trochu jiný pohled na Irskou republikánskou armádu i na anglickou politiku jako takovou. Severní Irsko patří Británii dodnes ... Nebýt Julie Roberts, dám o hvězdu víc, její role i ona mi ve filmu vyloženě vadily. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

A stejně nevim, proč se tam furt mydlej. A je to možná lepší. Mydlit se stejně budou furt. Hádám, že to je v lický povaze, rasovat druhý, kerý nejsou jako já. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Strhující životopisný film s perfektní režií a vynikajícím hereckým výkonem Liama Neesona. Naprostá spokojenost, snad pouze úvodních pár minut a posledních pár minut mi přišly zbytečné. Nicméně, Neil Jordan ve vrcholné formě. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Silný film. Při plnění vražedných úkolů jsem si vzpomněl na Kmotra, a to snad mluví snad za vše. Neil Jordan navíc dává divákovi plnou kontrolu nad svými názory, nic mu nevnucuje, snaží se barvitě a skutečně ukázat něco, co je šedé a neskutečné. A daří se mu to výborně. Snad jen příběh "zamilované trojky" a důraz na postavu Julie Robertsové v závěru se trochu podbízivě vtírají do přízně, ale malá moucha dojem nepokazí. Zvlášť když je bravurně natočena. Výborný Liam Neeson a víceméně v jediné ženské roli také výborná Julia Roberts. [červenec 2006] ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Collinsův životopis je historicky přesný a poměrně objektivní, i přes poměrně nataženou stopáž ale rozhodně nenudí. Jordanovi se podařilo hezky vyvážit akční scény se soukromými dramaty jednotlivých postav, poutavý je především ústřední konflikt mezi Collinsem (Neeson) a de Valerou (vynikající Rickman). Povinná četba pro každého, kdo se zajímá o dějiny Velké Británie a Irska. ()

Reklama

Reklama