Reklama

Reklama

Bob Hoskins a Cathy Tysonová v zajetí neúprosných zákonů londýnského podsvětí. Příběh exkluzivní černé prostitutky Simony, lapené do pasti jejího povolání, z níž není úniku, a prostomyslného podvodníka s dobrým srdcem George. Setkají se po Georgeově propuštění z vězení, když je George svými bývalými zaměstnavateli odměněn za odsezené roky místem Simonina šoféra a ochránce. Po počáteční vzájemné averzi se mezi nimi postupně vyvine zvláštní citové pouto, jejich vztah je však v nemilosrdném prostředí londýnského podsvětí předurčen k tragickému konci.
Neil Jordan se nechal inspirovat textem stejnojmenného evergreenu Nat King Colea – za maskou ženina úsměvu se skrývá příliš mnoho prožité bolesti a nenaplněné lásky. Tvůrci filmu se záměrně nesoustředili na lineární vyprávění vlastního příběhu, ale akcentovali melancholickou, ponurou atmosféru Londýna s jeho nočními kluby, vykořisťovanými šlapkami, bezohlednými pasáky, pornoobchody v postranních uličkách i s dobře situovanými pány s podivnými choutkami. Bob Hoskins byl za tuto roli nominován na Oscara a získal za ni Cenu za nejlepší mužský herecký výkon na 39. MFF v Cannes, Zlatý glóbus a řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Chmmmm....tenhle "britský Taxikář" je nevyvážený. První polovina je krásně našlápnutá ke 4*, jenže pak se příběh začně ubírat až moc nepřesvědčivými směry. Vysvětlení minulosti, vztahů některých postav by se taky hodilo. Závěr je působivý, ale bohužel už vyšumí do ztracena. Chyba ve scénáři, ne v režii. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela by me zajimalo, jestli Beresford pred tocenim Ridice slecny Daisy tenhle film videl. Ale jinak tohle je samozrejme spis drsnej krimi thriller, kterej ukazuje spinu ulic a vsudypritomny bordely a devky. Pribeh neni nikterak slozitej, bud Hoskins vozi devku k zakaznikum, nebo po bordelech hleda jinou devku, takze je jedine dobre, ze Jordan obsadil do hlavni role prave Hoskinse. Kterej krome toho, ze opravdu pusobi dojmem, ze by v tomhle prostredi klidne moh zit a umi v tom chodit (i kdyz obcas ma naprosto stupidni otazky a neco nechape), je zaroven silenej prudas, kterej je pulku filmu rudej vzteky a neustale se s nekym dohaduje nebo na nekoho rve. Lip sem ho opravdu asi hrat nevidel, takze ta bohuzel jen nominace na oskara je hodne zaslouzena. No a co se tyce konce filmu, krome toho, ze to pusobi lehce useklym dojmem, tak je ten konec docela debilni. Jordan ma lepsi kousky, ale stejne se jedna o slusnej thriller za lepsi 3*. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kriminálník Bob Hoskins vozí po Londýně luxusní šlapku, která (stejně jako on) pracuje pro ultraslizkého Michaela Cainea a má jakousi nevyřešenou, na povrch zvolna vyplouvající minulost. Film se šourá stejně jako Georgův sedan (občas také podobně šlápne na plyn) a trvá mu hodinu a tři čtvrtě než řekne, co říct chtěl. Bohužel si myslím, že toho mohl říct mnohem víc - scénář je obzvlášť v poslední třetině tak trochu mdlý a zmatený. Vyústí ovšem ve vcelku logický závěr, za což jsem tvůrcům děkoval. Herci jsou v Moně Lise skvělí, povedla se i Kamenova hudba a kamera... Jenže na staršího příbuzného z Ameriky, Scorseseho Taxikáře, to nemá. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Jsem moc ráda, že jsem si nepřečetla OTD, který nám všechno napráská a vyzradí celou pointu. Fim mě překvapil. Nic sjem nečekala, vlastně se ani enchtěla dívat, jen zůstala puštěná televize po předchozím plánovaném snímku. Napřed jsem jen po očku mrkla a něco si vrtala na počítači, ale pak mě to chytlo!! Na plnou palbu to pro mě nebylo, ale snímek má své nepochybné kvality. Je to příběh, který není tuctový, má svou logiku a hlavně spád. A nekončí happyendem. Bob Hoskins je prostě drahoušek! Pokud máte tu správnou náladu a nehledáte zrovna romantickou komedii, je to správná volba. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

První co mě napadne hezký pocit, že jsem si včera užil večer s hercem Bobem Hoskinsem, (pravda sice jen na plátně), ale to nemění nic na věci, že bych se z toho nemohl těšit. Skvělé dialogy a nádherně zachycené pocity, které mě dovedly zaujmout. Být v divadle určitě bych tleskal. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nebudem tu rozoberať fundovanosť Neila Jordana pri exkurze do sveta resocializovaných väzňov, pasákov a prostitútok, nad ktorého teoretickou pravdivosťou mi šklbe úsmevom a vystačím si s tým, že sa na jeho staršie filmy príliš nechytám. Zaradenie do cyklu postarších kúskov s Bobom Hoskinsom na Cinemaxe je chvályhodné a som rád za takúto osvetu (byť The Long Good Friday bol neporovnateľne lepší), ale je to nevyrovnané a čím ďalej stále citeľnejšie rozvláčne, ku koncu už hraničiace s vzťahovou fikciou ako z treťotriedneho romantického románu pani Pilcherovej. Zachraňuje to Cathy Tyson a prítulný Robbie "Hagrid" Coltrane. 70% s odretými ušami. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Neil Jordan málokedy sklame, vlastne vôbec nikdy, a výnimkou nie sú ani jeho začiatky. Prekvapivo drsný náhľad do anglického podsvetia plného zapľuvaných putík a odporných živlov. Že aj prostitútky pôsobia oproti nim ako poľutovaniahodné bytosti. A Jordan sa práve na ich tragické životné osudy zameriava a ukazuje, že každá žena, ak sa k nej muži chovajú slušne, je dáma. Hoskins vo svojej úlohe podsaditého, svojim spôsobom smiešneho, ale rázneho a správneho chlapíka maximálne exceluje, ťažko si na jeho mieste predstaviť niekoho iného. Jeden z tých malých veľkých filmov, ktoré nikto nepozná a je to škoda. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bob Hoskins je vo svojej úlohe skvelý, scenárista neodviedol najlepšiu prácu a keďže ma svet resocializovaných väzňov, prostitútok všetkých kategórií, ich pasákov a klientov neveľmi zaujíma, tri hviezdičky odo mňa sú tak akurát. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Bob Hoskins je ve své dobrácké naivitě neodolatelný - hlavně ve chvílích jako je ta, kdy si jde koupit "něco slušného na sebe" a přichází coby pasák amatér včetně zlatého medailonu na krku. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

V rukách jiného režiséra, to klidně mohla být příjemná romance. Neil Jordan to však pojal po svém a natočil drsný film, který je však v mnoha ohledech dost citlivý. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Taková netradiční love story, kterou hodně dělá skvělé herectví Boba Hoskinse, vynikající kamera, atmosféra, výprava a samozřejmě hudba. Žel je ve filmu několik hluchých míst, které snímek zbytečně shazují. Ale celkový dojem je nakonec pozitivní. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem vidět jediný film, za nějž byl Bob Hoskins nominován na Oscara. A i když nominaci neproměnil, byl odměněn alespoň Zlatým glóbem. A zaslouženě, dle mého mínění. Představuje typického antihrdinu s velkým srdcem, jenž ač sám sebe správně označí za burana, dokáže učinit správná rozhodnutí a poskytnout pomocnou ruku tam, kde je potřeba. Drsný a smutný příběh, avšak se silnými záblesky naděje. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Prvotriedna romanca s nádherným objektom citov a trefnou (z pozície chlapa ako tvorcu naviac sympaticky sebaironickou) charakteristikou ich nositeľa. V tejto rovine si ma vlastne ten film podmanil najviac; Bob Hoskins nemal chybu a aj vďaka Cathy Tyson (a tomu ako svoju Simone stvárnila) by som si ho za trápneho zúfalca netrúfol označiť. Nebolo by to fér... a asi ani úprimné. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak nič, ďalší Jordanov film, ktorý ma sklamal. Asi to bude pre mňa navždy režisér jedného geniálneho filmu. Toto je rovnako šestákový príbeh aký číta hlavný hrdina. Proste taká romanca z drsného prostredia, ale čím ďalej tým viac pôsobí nevierohodne a naivne vrátane záveru. Najväčším kladom filmu je Bob Hoskins, ktorý tu predvádza famózny výkon a tej jeho prízemný chlapík, ktorý sa nevie príliš ovládať, si ma hneď získal. Celkovo to je ale len taký mierny nadpriemer. 6/10. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Melancholický film ze špinavých ulic Londýna, kde se pohybuje Bob Hoskins jako řidič jedné prostitutky, do které se zamiluje, a přitom jí pomáhá najít její kamarádku. __ Nebylo to špatné, ale nějak extrémně mě ten příběh nevtáhl. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ODKIAĽ VÁS VYHRABALI?" ,,SPOD LOPÚCHA." __ O filmovej ,,Mona Lise" som sa dozvedel niekedy v prvej polovici predchádzajúcej dekády - čo je už hodne liet - kde mi bola predstavená v akomsi dokumentárnom seriály o filmovej hudbe jej titulná melódia, ktorej tóny sa mi odvtedy vryli do makovice a boli tým hlavným, prečo som ju chcel vidieť. Kamenova hudba bola pritom pre mňa prekvapivo striedma, ústredná melódia sa objavovala väčšinu času iba v náznakoch a viacej sa ukázala až počas Hoskinsovej návštevy kúpeľov. Ku väčšej príťažlivosti pomáhajú zápletke špinavé londýnske lokácie a viaceré herecké výkony. Michael Caine sa tu veľmi neukazuje, preto sa dianie na obrazovke podriaďuje dobre vybratej Cathy Tyson a Bobovi Hoskinsovi, ako stvorenému do úloh životom bitých kriminálnikov a primitívov bez štipku vychovania a vkusu. Medzi zvlášť vyhrotené a divácky náročné patria scény z kostola a záver na móle s následným surovým dôvetkom, ktorý naznačí zvyšok príbehu bez toho, aby bol ukázaný. A musím dodať, že ma absolútne zvalcoval Robbie Coltrane a jeho spôsob života. Sám sa zatiaľ o taký márne pokúšam... (375. hodnotenie, 26. komentár k filmu) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Celkem slušná krimoška na ne zrovna obvyklé téma. Primitiv Bob Hoskins je zaměstnán jako řidič luxusní prostitutky Simony. Jak k sobě ti dva najdou cestu, co je sblíží a jak to všechno dopadne. Cathy Tyson, jak bylo vidět, umí hrát a navíc je i velmi krásná. Škoda, že ve filmu nedostala více příležitostí. ()

Reklama

Reklama