Reklama

Reklama

Stále ještě kouřím tajně

  • Francie À mon âge je me cache encore pour fumer (více)

Obsahy(1)

Film "Stále ještě kouřím tajně" nabízí syrové vyobrazení alžírských žen, které se v roce 1995 dělí o své zkušenosti s islámským režimem. Za bezpečné zdi hammamu (tureckých lázní) se ženy různých věkových skupin nechodí jen koupat, ale také si povídat. Během hodin vyhrazeným pouze jim se mohou zcela obnažit – zbaví se nejen svých šatů, ale také společenských restrikcí, které je svazují. Žádné téma není zakázané. Probírá se láska, sex, náboženství a politika a střetávají se ideologické proudy. Uprostřed toho všeho nachází v hammamu těhotná žena útočiště před svým bratrem, který ji chce zabít kvůli rodinné cti (Cinemax)

(více)

Recenze (5)

mira007 

všechny recenze uživatele

Alžírsko devadesátých let pod tlakem islamistů, nepokojů a ekonomické neprosperity, v němž je pro ženy jediné místo oázy svobody a volnosti - starobylé osmanské lázně. Konverzační film, který je zajímavým nahlédnutím do arabské společnosti, ale kdyby bylo jiné místo a čas, tak pro mne z filmu zůstane jen babskej pokec o ničem. ()

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Skvělá tragikomedie odehrávající se mezi zdmi starých osmanských lázní, v oáze klidu uprostřed společenských bouří. Tam se setkává ženská část Alžíru, znovu se protkávají lidské osudy zpřetrhané a znepřátelené občanskou válkou. Prostor lázní dodává filmu hřejivou intimitu, zároveň ale klaustrofobní pocit bezmocnosti vůči ohrožení zvenku. Atmosféra je výtečná. Dialogy i herecké výkony, na kterých film stojí, udrží divákovu pozornost od začátku až do vyhroceného a působivého konce. Znovu vidět Hiam Abbás a Biyounu společně v takovém projektu (po La Source des femmes) je čirá radost... Takovou úlitbou předpokládanému cílovému divákovi je pár klišovitých scén, kdy se ženy baví o svádění mužů (to je snad už povinnost v arabských filmech o ženách). To ale nijak závažně nekazí výtečný scénář, který se dotýká palčivých témat spojených s občanskou válkou a extremismem poměrně přímo a bez kliček. Toto si sežeňte! ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Výborná boccacciovská variace na relativně uzavřený svět ženského hammamu a kolem něj zuří (doslova) morový mužský svět. Ženy si nejen povídají své zážitky, ale ne vždy se sejde kolem vypravěčky pokojný kruh posluchaček. Vztahy mezi nimi jsou mnohdy napjaté k prasknutí (a pro nás Evropany i často nepředvídatelné). A to celé má pod palcem Fatima, která se nejen stará o řádný provoz lázní, ale současně i ošetřuje rodičku, a také si ohřívá svojí misandrickou polívčičku. Její doba přijde ve chvíli, když je rozvášeněným davem (vedených novým imánem) zabita její přítelkyně Samia. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Bravurní divadelní konverzačka, odehrávající se v nádherných prostorách tureckých lázní, čímž je o atmosféru z velké části postaráno. Jenže právě architekturou vše krásné končí, několika vtipných scén se sice dočkáme, ale ty jsou postupně nahrazeny velmi syrovým dramatem. To když se do popředí dostává náboženství a politika, což jde vlastně ruku v ruce. Dialogy jsou perfektně napsané, nedají vydechnout, žádná slabá chvilka se v příběhu nekoná. Často stačí jen pouhý monolog a představivost, tohle se skutečně děje, vlastně nic nového, přesto naprosto šíleného. A co víc, ono je to celé i výborně herecky pojato, svým způsobem civilně, ovšem v tom nejlepším slova smyslu. 80% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Překvapivě okouzlující vizuál umožňuje v jakékoliv chvíli stopnout film a vnímat ho jako impresionistický obraz. V mírné mlze zahalená spoře oděná ženská těla se vynořují před kamerou, aby nám všetečně zprostředkovala dialogy žen, které s nenuceností hovoří o naprosto všem možném. Od hlubokých myšlenek stáčejících se k tématům války, přes erotické touhy, předávání zkušeností, averze i obyčejné tlachání. To vše v sevřeném prostoru i čase lázní. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama