Reklama

Reklama

Jack zabíjí obra

  • USA Jack the Giant Killer
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Pohádkový příběh hrdinného Jacka, jehož úkolem je zachránit princeznu ze spárů ďábelského Pendragona. Nathan Juran, režisér Sedmé Sindibádovy cesty (The Seventh Voyage of Sinbad), opět rozpoutává pohádkový příběh plný triků, a to i s relativně nižším rozpočtem. Díky kvalitním filmovým trikům působí tato verze starého pohádkového příběhu velice svěžím dojmem i bezmála padesát let od svého vzniku. Torin Thatcher, který si také zahrál v příběhu o Sindibádovi, zde ztělesnil zlého a proradného čaroděje Pendragona, který touží získat cornwallský trůn, a to sňatkem s královskou dcerou a následným sesazením krále z trůnu. Aby svůj ďábelský plán uskutečnil, využívá děsivé čarodějnice a množství kouzel. Obr, kterého čaroděj ovládá, unese překrásnou princeznu (Judi Meredith). Kerwin Mathews, který také účinkoval v Sedmé Sindibádově cestě, ztvárnil roli hrdinného farmáře Jacka, jehož úkolem je princeznu ze spárů ďábelského čaroděje zachránit. Cestou do Pendragonova hradu Jack obra zabije. To je ovšem pouze začátek – Pendragon si to v žádném případě nenechá líbit a se svými kouzly se vydává do protiútoku... Animátor Jim Danforth vytvořil několik stvůr šlehajících oheň, a to ve stejném duchu jako Ray Harryhausen v Sindibádovi, Danforth se však v žádném případě neuchyluje k pouhé imitaci, ale přidává také značnou dávku kreativity. Mezi vedlejšími herci vyniká zejména Don Beddoe v roli neposedného džina. V nové verzi snímku byla většina původních hlasů předabována a změn doznal také původní soundtrack. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

V roce 1958 vyšel film "Sedmá Sindibádova cesta", který víceméně stál na umění Raye Harryhausena. V roce 1962 vyšel tento film se stejným režisérem, stejným hlavním hercem, dokonce stejným hercem hrajícím záporáka, avšak bez Harryhausena. Na wikipedii se píše, že producent filmu Edward Small chtěl vydělat peníze a přiblížit se co nejvíce Sindibádovi - asi chtěl pořádně ušetřit ale efektům se přiblížit nedokázal. Ten rozdíl mezi nezkušeným mladým animátorem a trpělivým umělcem / profesionálem Harryhausenem je prostě žalostný. I rekvizity vypadají jako něco ze Strážců vesmíru. Nejlepší na tomto filmu je český překlad. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velice hezká pohádka, ve které je všechno. Odvážný chasník, sličná slečna v nesnázích, proradný padouch, kouzla a čáry, humor i napětí... A v neposlední řadě i monstra, která jako by vzešla přímo z rukou mistra Harryhausena. Líbilo se mi to moc, takové nenáročné pokoukání, od něhož člověk příliš neočekává, a o to víc je pak spokojen. Kdyby si filmaři odpustili zdlouhavou scénu souboje námořníků a čarodějnic, bylo by to ještě lepší. Závěrečný monstr-duel je sice dobrý (ačkoliv mořský "chapadlatec" mohl působit méně gumově), nicméně vyřízení draka je opravdovým vrcholem.__P.S. Jsem zvědavý na remake (?) Bryana Singera a na to, jestli v něm Jack taky obra zabije pomocí mlýnu a kosy (a jestli pak taky jako Kerwin Mathews utrousí, že to nic nebylo, neboť obry zabíjí každý den před snídaní). ()

Reklama

Compadre 

všechny recenze uživatele

Hodně oldschoolová monster pohádka na způsob starýho Sindibáda...a přesně takový já mám rád. Akorát ty potvory tady nějsou to pravý ořechový. Seňor Harryhausen asi neměl čas nebo co, a tak se prací na nestvůrách musel zabavit někdo jinej...no, je to druhá liga, ale vsadim se, že zhlédnout Jacka obrbijce někdy když mi bylo osm deset let, tak z toho tejden nespim. Sympatická, dnes poměrně úsměvná záležitost :) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Půvabný fantasy/pohádka příběh z těch, jaké vznikaly v 50.-60.letech. Spousta trikových efektů nedosahuje úrovně mistra animace stop-motion R.Harryhausena, ale jeho vliv je zde nepopiratelný. Napínavý příběh, sympatický hrdina, úkladný padouch a krásná princezna. To vše v pastelových barvách podbarvené působivou hudbou. Místy strašidelný příběh potěší celou rodinu. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Takmer každý sa tu odvoláva na človeka, ktorý s týmto dielom nemal zrejme nikdy nič dočinenia a tak nepovažujem za nutné, uvádzať tu jeho celé meno. Je veľmi možné, že tento film je istým vzdaním pocty animátorskému majstrovstvu pána H. a určite aj pán H. má k nemu vrúcny vzťah. Mám rád pána H. a som veľkým obdivovateľom (nielen jeho) stop-motion animácie, avšak tento film u mňa vôbec nezabodoval. Ako už predostrel Karlos80, veľký vplyv malo na tvorcov prvé z rady Sindibádových dobrodružstiev opisujúcich jeho siedmu plavbu. Z tejto mojej srdečnej záležitosti je tu okrem dvoch hlavných hrdinov a režiséra prebraný aj ďalší rad nemenej zaujímavých archetypov - Obor resp. aj ten dvojhlavý je obrazom kyklopa zo ,,Sindibáda“, uväznený džin z lampy je tu nahradený nesympatickým írskym škriatkom vo fľaši, obor tu pri skalách zápasí s akousi divnou chápadlami vybavenou háveďou (predtým kyklop s drakom), hádže skalu na prchajúcich v člne a v závere nechýba konfrontácia s drakom. Aj keď tu je označenie drak pomerne rizikové. Obludy nám však nie sú servírované postupne ako to býva zvykom inde - na začiatku si svoje sólo odbije obor a na konci sa zase prihlási o slovo zvyšok osadenstva, čím ostáva prostredná časť film na dianie pomerne chudobnou (až na zdĺhavý útok čarodejníc). Čo sa mi však nepáči ešte viacej je triková stránka a s tým súvisiaci fakt, že príšery tu naozaj vyzerajú príšerne, žiaľ v negatívnom zmysle slova. Už pri prezeraní galérie som nebol príliš spokojný a tento predpoklad sa mi aj nakoniec potvrdil. Rozhýbané sú pomerne slušne, pôsobia však priveľmi gumene a nie sú natoľko prepracované ako je to v prípade pána H. Vizuálna stránka, ktorá mala byť hlavným stožiarom snímky je v zásade skôr nevalnej kvality, počnúc špeciálnymi efektami a končiac o divnej zmesky silno renesančných a archaicky stredovekých kostýmov, čo by sa zrejme na fantazíjnu povahu malo snímke odpustiť, ja však tento názor nezdieľam. Na ,,Jacka – zabíjača obrov“ som sa už dlho veľmi tešil, bol som pripravený na slabšiu príbehovú rovinu, ktorá by išla na úkor výraznej trikovej stránky. Výsledok je taký naivný, taký prevarený, taký nijaký. Zato v Singerovom rovnomennom filme pôjde o fazuľky. (34. hodnotenie, 9. komentár k filmu) ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama