Reklama

Reklama

L'Amant de cinq jours

  • Itálie L'amante di 5 giorni
Trailer

Obsahy(1)

Madeleine je bohatá módní návrhářka, která si ze strachu před stárnutím vydržuje mladého milence Antoina. Ten se na jedné módní přehlídce seznámí s Madeleininou přítelkyní Claire, s níž naváže další vztah, aniž by tušil, že Claire a Madeleine se znají. Antoinův čas dělený mezi dvě ženy na všední dny a víkendy končí odhalením ze strany Madeleine, která zorganizuje pomstu. Uspořádá večírek, na který pozve všechny zúčastněné…
Teprve třetí celovečerní film později slavného režiséra Philippa de Brocy vznikl na motivy stejnojmenné novely spisovatele Françoise Parturiera (1919-1995). Film se považuje za jeden z nejlepších titulů herečky Jean Seberg. Ve Francii měl premiéru 24. února 1961, v červnu téhož roku byl pak uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně a byl nominován na cenu Zlatého medvěda. (argenson)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Milencem na pět dní. Ve svých raných filmech ještě černobílých rozehrával Philippe de Broca různé propletence milostních vztahů. Zde máme vztahový trojuhelník milenců, který se pozvolna rozrůstá na vzájemně se splétající čtyřuhelník dvou párů a vrcholí v hříšná vzplanutí, jež znamenají nezapomenutelné chvilky pro zúčastněné, kteří se záhy vrátí ke svým původním partnerům a všedním dnům. Nejsem milovníkem romantických komedií, přesto se mi tyto De Brocovy filmy líbily, mají pro mě v sobě jedinečnou atmosféru, díky níž dokážou působit navzdory obyčejnému příběhu působit neohraně a příjemně. Úspěšně se totiž vyhýbají trapnému humoru, zbytečným klišé a nedochází v nich (naštěstí!) ani na žádný explicitní sex, jehož absenci si krásně vynahrazují důmyslnými dialogy s vtipem i kouskem ironie a poetičností. Oproti Hrám lásky a Šprýmařovi tento De Brocův film mnohem postupně více sklouzává do dramatu, než ke komedii, ale vzhledem k výborným hercům, vybudovanému napětí a podmanivé komorní atmosféře, kterou podtrhuje velmi pěkná černobílá kamera, to vůbec nevadí. [75%] ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama