Reklama

Reklama

Hříšnice

(seriál)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Krimi
USA, (2017–2021), 24 h 5 min (Minutáž: 41–55 min)

Tvůrci:

Derek Simonds

Předloha:

Petra Hammesfahr (kniha)

Hrají:

Jessica Biel, Christopher Abbott, Bill Pullman, Patti D'Arbanville, Teri Wyble, Robert Funaro, C.J. Hunt, Jacob Berger, Adrienne Lovette, Abby Miller (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Cora Tannettiová (Jessica Bielová) je obyčejná dvaceti sedmi letá žena, která je šťastně vdaná za Masona Tannettiho (Christopher Abbott) a má s ním malého syna. Krom toho, že je Cora spořádanou matkou, je také spolehlivou pracovnicí v podniku svého tchána. Jednoho dne si celá rodina vyjede na výlet k jezeru, kde chtějí strávit slunné odpoledne. Když však Cora začne pozorovat dva mladé páry na pláži, zničehonic popadne nůž, kterým synovi krájela ovoce, přistoupí k nic netušícímu mládenci Frankiemu a začne jej bodat po celém těle. Frankie na místě umírá a Cora je ihned dopravena do vazby. Případ by mohl být vyřešen rychle – bylo mnoho očitých svědků, a i samotná Cora se k činu přiznává, i když sama netuší, proč onu věc spáchala. Vyšetřování se ujímá starší detektiv Harry Ambrose (Bill Pullman), který se nenechá odbýt jednoduchostí současné verze vraždy, a hodlá přijít na to, proč k ní skutečně došlo... První osmidílná řada seriálu Hříšná duše vznikla podle knihy německé spisovatelky Petry Hammesfahrové, jež byla vydána poprvé v roce 1999. Seriál byl dvakrát nominován na Zlatý glóbus za nejlepší minisérii nebo TV film, a také za nejlepší herečku v minisérii nebo TV filmu Jessicu Bielovou. Ta vedoucí úlohu v seriálu ztvárnila vůbec poprvé a diváci ji můžou znát ze snímků jako Iluzionista (2006), Hitchcock (2012) nebo z klasických hollywoodských trháků jako Blade: Trinity (2004), Next (2007) nebo Total Recall (2012). Bill Pullman, představitel detektiva Ambrose, má za sebou bohatou hereckou kariéru, z níž je možné zmínit např. komedii Spaceballs (1987), Lost Highway (1997) Davida Lynche či film Den nezávislosti (1996). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (27)

Cora (2017) (S01) 

Není mnoho seriálů, které bych si užil tak jako tento. Tvůrci dokázali po celou dobu udržet kvalitní atmosféru, ta byla v první a sedmé epizodě přímo skvělá, v obou těchto dílech navíc skvěle fungovalo i napětí, které jediné mi jinak trochu chybělo. Seriálu obrovsky pomohl i výkon Billa Pullmana, jeho poručík Harry Ambrose byl dokonale lidský, ani na moment jsem neměl pocit, že se nejedná o reálnou osobu. Tímto děkuji deLaFeremu, který mě na seriál upozornil, opravdu to stálo za to. Už se těším na druhou řadu. 4*+ ()

Část I. (2017) (S01E01) 

Úvodní epizoda mě hned od počátku dostala tak, že jsem se od ní nemohl odtrhnout. Tvůrcům se podařilo přijít s příběhem, který mě zaujal, doplnili děj kvalitním napětím, potěšili mě hereckými výkony Jessicy Biel i Billa Pullmana a všechno korunovali dokonalou atmosférou. ()

Část II. (2017) (S01E02) 

Ve druhé epizodě se tvůrci věnovali více osobnímu životu některých postav, takže pochopitelně ubylo napětí, děj ale ani tak nepřestal být zajímavý. Líbilo se mi, že všechny retrospektivní scény byly pro děj podstatné a nešlo jen o zbytečnou vatu, která se tak často objevuje v jiných počinech. Mimochodem- fajn dětství... No jo, no, panbíčkáři... ()

Část III. (2017) (S01E03) 

Musím přiznat, že mě zatím žádná epizoda nenadchla takovým způsobem jako úvodní díl, ale tím nechci říct, že bych se skvěle nebavil (čtyři hvězdičky ostatně mluví samy za sebe). Pátrání v minulosti prostě nemůže přinést takový prvek napětí, na jaký bych se těšil, ale závěr se opravdu povedl. ()

Část IV. (2017) (S01E04) 

Ani tentokrát to na pátou hvězdičku nebylo, to by to pro mě museli tvůrci ještě lépe vytunit, ale čtyři pevné kousky si díl určitě zasloužil. Stále víc mě baví postava detektiva Harryho Ambrose, Bill Pullman si roli viditelně užívá ve všech polohách a já se těším na každou jeho scénu. ()

Část V. (2017) (S01E05) 

Měl jsem pocit, že potom, co stopy a Cořiny vzpomínky přivedly Harryho do loveckého klubu, atmosféra zhoustla. I v páté epizodě tvůrci výborně provázali scény ze současnosti a minulosti, a přestože na mě tento díl nezapůsobil stejně silně jako ten úvodní, zasloužil by si proti třem předchozím epizodám půl hvězdičky navíc. 4*+ ()

Část VI. (2017) (S01E06) 

Abych řekl pravdu, z výletu z věznice do klubu, ve kterém byla najednou vstřícnost jediným známým slovem, jsem byl poněkud zmatený, ale jinak jsem si i šestou epizodu užil se vším všudy. Zvlášť jsem ocenil další náhled do života těžce zkoušeného detektiva Ambrose, Bill Pullman byl opět skvělý. ()

Část VII. (2017) (S01E07) 

Perfektní epizoda. Prakticky celou dobu se zabývala minulostí, ale na rozdíl od jiných seriálů nešlo o zdržovací taktiku, právě naopak- konečně mám ve všem jasno, protože do této doby jsem dost tápal. Tvůrcům se podařilo udržet přede mnou tajemství, což hodnotím velice kladně, v jiných případech bývá všechno jasné podstatně dříve. ()

Část VIII. (2017) (S01E08) 

Normálně bych závěrečnou epizodu ohodnotil čtyřmi kousky, ale naprosto svévolně jsem jednu mršku přihodil, protože jsem byl k seriálu místy až příliš kritický. Tento počin, u kterého jsem se ani na chvíli nenudil, si ode mě určitě zasloužil hezčí přístup. ()

Julian (2018) (S02) 

Druhá sezóna mě neoslnila takovým způsobem jako předchozí řada, výlety do minulosti poručíka Harryho Ambrose mě příliš neoslovily, Connie Coon ani Natalie Paul pro mě nedokázaly úplně nahradit herecký projev Jessicy Biel, ale nejhorší pro mě byla ztráta momentu překvapení. Ani samotný závěr druhé série se mi nezdál být příliš dobře zvládnutý, přesto nechci jen kritizovat, protože jsem si mohl i v tomto případě užít kvalitní atmosféru (většinou), místy i slušné napětí a ani tentokrát nebyl příběh vůbec špatný. 4*- ()

Část I. (2018) (S02E01) 

Start druhé sezóny nebyl tak dokonalý jako úvodní epizoda první řady, přesto měl i on správně tísnivou atmosféru, příběh mě znovu okamžitě zaujal a už se těším, jak se bude všechno nejdříve zamotávat, a pak rozplétat. Musím taky ocenit přístup tvůrců ke kvótám, v postavě Heather Novack si hbitě odškrtli hned tři- žena, černoška, lesbička. Tleskám, připomnělo mi to pohádku o chytré horákyni. 4*+ ()

Část II. (2018) (S02E02) 

Děj se i tentokrát vyvíjel správným způsobem, tempo vyprávění mi vyhovovalo, kvalitní atmosféra vydržela a Bill Pullman mě bavil stejně jako ve všech předchozích epizodách. Jen se nemůžu zbavit pocitu, že Connie Coon ani Natalie Paul nedokázaly nahradit Jessicu Biel. ()

Část III. (2018) (S02E03) 

Ani třetí epizoda mě nezklamala, příběh se už začal zajímavě zamotávat a i tentokrát se minulost a současnost výborně doplňují a děj zůstává zajímavý v obou časových rovinách. Díky nejnovějšímu vývoji děje sympaticky zhoustla atmosféra a k páté hvězdičce nechybělo mnoho. 4*+ ()

Část IV. (2018) (S02E04) 

Třetí epizoda ode mě získala půl hvězdičky navíc, čtvrtý díl byl přece jen o něco málo slabší, Harryho lesní dobrodružství mě až tak nedostalo, asi to bude tím, že nejsem takový vášnivý ekolog jako on. Přesto zůstávám s hodnocením na plných čtyřech hvězdičkách a očekávám další kvalitní vývoj příběhu. ()

Část V. (2018) (S02E05) 

Teprve pátá epizoda druhé sezóny seriálu mě dokázala částečně zklamat. Kromě toho, že jsem měl pocit, že děj poněkud přešlapuje na místě, jsem si téměř jistý, kdo se "nečekaně" projeví jako záporák a postava v pozadí všech nekalostí. V první řadě mě tvůrci tahali za nos až do posledního dílu, tentokrát se odkopali dost brzy. Pokud se pletu, rád to přiznám, ale myslím, že to nebude nutné. ()

Část VI. (2018) (S02E06) 

Naštěstí došlo velmi rychle ke zlepšení, takže na předchozí epizodu můžu asi zapomenout. Děj měl tentokrát mnohem lepší spád, v příběhu došlo k důležitému vývoji, na kvalitní atmosféru se nabalilo i nějaké to napětí, jen mi všechno trochu narušuje téměř stoprocentní jistota ve finálním zloduchovi. ()

Část VII. (2018) (S02E07) 

Musím se k tomu ještě jednou vrátit, opravdu mi tady chybí momenty překvapení, které se tvůrcům tak vydařily v předchozí sérii. Odhalení totožnosti "noční můry", mě tak vůbec ničím nedostalo, děj epizody byl naštěstí tak zajímavý, že jsem neměl důvod jít s hodnocením pod čtyři hvězdičky. ()

Část VIII. (2018) (S02E08) 

Finále druhé sezóny se tvůrcům příliš nevyvedlo. Skutečně se ukázalo, že jsem se ve svém odhadu nemýlil, takže na žádné překvapení nedošlo, navíc jsem měl dojem, že se v závěru hodně spěchalo a jednání Very Walker tak bylo opravdu podivné a zkazilo mi celkový dojem. ()

Jamie (2020) (S03) 

Hmmm, tak se nakonec mé průměrné hodnocení třetí sezóny udrželo na třech hvězdičkách; podle těch nepříjemných pocitů, které ve mně stále přetrvávají, bych si na takový výsledek nevsadil. Třetí řadu považuji za velmi nepovedenou, přestože to tak zpočátku nevypadalo, v závěru už ale scénář otevřeně koketoval s odpadem a tvůrci mi dokázali zprotivit i postavu Harryho Ambrose, který, jak doufám, po tomhle už nastoupí do zasloužené penze. ()

Část I. (2020) (S03E01) 

Třetí řada seriálu neodstartovala vůbec špatně, přesto jsem nad čtvrtou hvězdičkou dlouho váhal. Nebylo to příběhem ani jeho zpracováním, jen mě vytočilo, jak je zase jednou všechno politicky korektní. Když už tedy někdo žije v heterosexuálním vztahu, musí dojít alespoň na mix ras. Začínám mít stále intenzivnější pocit, že budou černobílé televizory slavit velký návrat. ()

Reklama

Reklama