Reklama

Reklama

Hon na nevěstu

(festivalový název)
  • angličtina Grab and Run
Španělsko / Německo / Kyrgyzstán, 2017, 85 min

Režie:

Roser Corella

Scénář:

Roser Corella

Kamera:

Roser Corella

Obsahy(1)

Každé dobré manželství začíná slzami, praví jedno staré kyrgyzské přísloví. Pokud by tomu tak bylo, v Kyrgyzstánu by to platilo asi o polovině sňatků. Právě tolik z nich podle odhadů začíná ilegálním únosem nevěsty. Skupina mužů napadne na ulici dívku a dovleče ji do nového „domova", kde jsou už přípravy na svatbu v plném proudu. Málokterá unesená nevěsta se dokáže ponižujícímu zacházení vzepřít. Dívky se navíc bojí, že by se kvůli stigmatu už nevdaly. Budoucí manželé si únosem dokazují mužnost a navíc se vyhýbají placení finanční odměny rodičům vyvolené dívky, což je jeden z tradičních zvyků. Šokující film velmi zblízka ukazuje tradici, která dokládá, že v Kyrgyzstánu jsou ženy stále chápány jako mužská trofej. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Pannutella 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý námět a synopse filmu, která bohužel vede k vyšším očekáváním než film nabízí. Vizuální dokument lépe zachycuje atmosféru kyrgyzského venkova, než samotnou tradici únosů. Tématu se dotýkají pouze účinkující osoby svým vyprávěním. Ve filmu mi chybí akce a 85 min je dle mého na příběhy proložené záběry krajiny a písněmi moc, přesto má fim své určité kouzlo. = 3* ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Vyobrazení tradiční společnosti Kyrgyzstánu, Myslím, že nejvíce vypovídající byl komentář jedněch rodičů, kteří prohlašovali, jak s touto tradicí nesouhlasí, ale když jim dceru unesou, tak jen prohlásí "však nakonec si zvykne". ()

Reklama

Reklama