Reklama

Reklama

Kyberdžihád

(festivalový název) (TV film)
  • angličtina Cyberjihad (více)
všechny plakáty
Nizozemsko, 2016, 50 min

Režie:

Hans Busstra

Obsahy(1)

Islámský stát a další teroristické skupiny se ve svém boji neomezují pouze na využívání tradičních zbraní. Stále propojenější svět nabízí extremistům k šíření strachu a nenávisti nové možnosti. Sociální sítě a internetová média plní džihádisté svými propracovanými příspěvky ve stále větším množství a tisíce mladých lidí po celém světě jejich propagandě podléhají. Publicisticky laděný snímek odhaluje teroristické strategie ve virtuálním světě a zároveň si klade znepokojivou otázku, zda je vůbec možné tuto kybernetickou válku vyhrát. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Některé informace jsou pro mě neznámé, jiné známé. Molenbecku jsem se při mé loňské návštěvě předraženého Bruselu jsem se radši vyhnul. Z islámu mám zkoušku na Karlově univerzitě a připomíná mi hnědý manipulativní socialismus Adolfa Hitlera. Máme štěstí, že do naší země naše osvícená vláda muslimy aby se tu pak cítili vykořeněně nepouští. V závěru vidíme belgického troubu, který si vzal muslimku a jejich syn padl v Sýrii za IS v boji proti syrskému prezidentu Asadovi. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Film vypráví o zásadním vlivu moderních médií pro nábor nových bojovníků ISIS. Propagandastická videa jsou profesionálně natočená a slavila před pár lety úspěch. Film se zabývá i důvody, proč mladí muži ze západních zemí vůbec do Sýrie jeli, aby se k boji za Islámský stát přidali (a nechali zabít). Není to zas tak hluboká sonda, je tam jen pohled spolku rodičů, jejichž potomci odjeli a vojenského experta, ale pro přehledový film to stačí. Film je pro masu stravitelnější, když tam není stovka mluvících hlav s nejrůznějšími pohledy na téma, třebaže mně by to nevadilo. Zajímavý je fakt, že zezačátku sociální sítě rekrutující příspěvky nemazali, protože je tajné služby sledovali a dali přednost chytit 100 teroristů, před 10 dětmi, co odjeli do Sýrie... Dokument je krátký a pokud na něj narazíte v televizi, doporučuji. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Dokument bez konceptu, bez záveru. Samotný názov filmu je všeobecný, obsažný, no dokument taký nie je ani zďaleka. Zdelil nám akurát, že istí mladí ľudia prepadnú propagande a niektorí i zomrú. Smutné. Je to však i smutný obrázok o úpadku európskej civilizácie. Zaujímavejšou časťou bola spoveď istého týpka, ktorý sa infiltroval medzi islamistov a potom ich pomohol usvedčiť a poslať za mreže. ()

Reklama

Reklama