Reklama

Reklama

Život začíná po stovce

  • Švédsko Livet börjar vid 100 (více)
Švédsko, 2015, 58 min

Režie:

Åsa Blanck

Obsahy(1)

Švédka Dagny má svůj vlastní blog, kam denně přispívá. Píše o všedních věcech, dopisuje si se svými přáteli a sem tam projede seznamky. Večer nezřídka vyráží na párty, kde nepohrdne sklenkou šampaňského. Je hostem televizních pořadů, lidé ji poznávají na ulici. Fakt, že se blogerka Dagny narodila v roce 1912, se zdá nepodstatný. Jak sama říká, být aktivní a mít vůli učit se stále novým věcem není otázkou věku. A přestože k ní osud nebyl vždy vstřícný, neutápí se v minulosti, ale těší se na vše, co přijde. Skrze svůj příběh vzkazuje, že je třeba odhodit stud a strach – na to je život příliš krátký. (Jeden svět)

(více)

Recenze (12)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Pred projekciou pobavil kinosálu starší pánko (okolo 75 rokov) ostatných divákov tým, že poprosil mladého človeka, ktorý sedel pred ním, aby si dal dole šiltovku, lebo cez ňu nevidí na plátno. Mlaďas, z tých čo so šiltovkou chodia aj spať, nakoniec vyhovel a film sa mohol začať. Ponúkol nám náhľad do života neobyčajnej vyše 100-ročnej tetušky, ktorá je k neviere veľmi vitálna. Celkom milo odfajčila chlapíka, že na čo jej je palička. Takisto aj počuje dobre, zaúča mladšie dámy do práce s počítačom. Dokument bol tak ladený na jej aktivity na blogu, i viackrát zaznelo, že kúp si počítač, až som mal dojem, že robíme reklamu na elektroniku, aby dôchodcovia neboli sami a fičali na nete. Naša dáma však navštívila i národné show, v ktorých sa nestratila. Svojim slovom dáva viac sebavedomia ženám, ktoré ho nemajú. Sama opisuje svoju nesmelosť a skúsenosť šedej myšky, ktorú i ľutuje, ale len ozaj na chvíľu, díva sa do budúcna. Sympatická sonda do jej života s otvoreným koncom s možnosťou, že sa dá dokopy s najstarším DJ-om v krajine. Je to pekný, no i priemerný dokument, na jedno pozretie. Humor, ktorý stavia na invektívoch o veku, nebožtíkoch, je občas morbídny, ma až tak nenadchýna a pôsobí prvoplánovo. ()

Generi 

všechny recenze uživatele

Ta paní mi rozsvítila jeden obyčejný šedý den! Právě jsem dokoukala dokument, který je nesmírně lidský a inspirativní hlavně v tom, že dává naději. Naději všem "šedým myškám" a lidem, co neměli to štěstí na rodiče, kteří by je v životě povzbuzovali a říkali jim, jak jsou úžasní. Dagny měla nešťastnou maminku, která svou frustraci přenášela na děti, tatínkové se tehdy o děti nezajímali vůbec. Musela jít pracovat do továrny, i přesto, že měla hlavu na učení a ruce levé, jak se vyjádřila její učitelka, ale po tatínkově smrti neměla jinou možnost. A vydržela tam 20 let!!! Vdala se za alkoholika a žárlivce. Její život v mládí byl prostě jedna katastrofa. A pak se to stalo: nabrala odvahu a opustila muže. Začla studovat a našla si jinou práci. A na jedné tancovačce našla muže, se kterým prožila nádherný a spokojený život. A teď 10 let po smrti manžela si hledá nový smysl v životě, bloguje, tančí a hledá spřízněnou duši. Jenže hledejte na seznamkách ve 100 letech vrstevníka!!! A když nějakého najdete, ten chce ženu do 69 let!! Smích střídá slzy, to je asi příběh této skvělé paní Dagny. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dagny úplně nabíjí energií. Do toho krásná švédská příroda. Těch deset let bez milovaného manžela muselo být těžkých, ale truchlení už viditelně pomíjí. ()

Kvítek 

všechny recenze uživatele

Dagny, v první řadě děkuju, že jsi mě tak pobavila! Tvůj optimismus je odzbrojující! Zadruhé děkuju, že jsi mi dala naději. Naději, že nikdy není pozdě změnit svůj život a začít ho žít tak, jak nám velí naše srdce a duše. Děkuju, že jsi mi ukázala tvou odvahu a statečnost. Děkuju, že díky Tobě vím, že nikdy není pozdě na to začít znova tančit. Děkuju, že vím, že život může začít po stovce, nebo vlastně kdykoliv. Děkuju za inspiraci! Jsi úžasná! ()

malet 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem pustila úplně náhodou a sledovala jsem ho se zatajeným dechem. Této paní je 102 let?? No to je mazec! Ze zvědavosti jsem po jeho skončení našla webové stránky paní Dagny. Přece jen je to už 3 roky od natáčení. Nevím proč, ale vůbec jsem si nepřipouštěla, že by paní Dagny už neměla být mezi námi. Poslední příspěvek na blogu? Včerejší! Smekám hluboce pomyslný klobouk, paní Dagny přeji ještě stovky blogů a díky za optimistický dokument. Mám to taky tak nějak v plánu... ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama