Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vychází ze vzpomínek skutečného Matta Cvetica (Frank Lovejoy), který se jako informátor FBI infiltroval do komunistické strany. Po dobu devíti let (1941 – 1950) donášel jména a informace o činnosti strany. Zápletka filmu se zaměřuje na poslední rok Cveticovy služby, kdy byl pod velkým tlakem. Vůdce strany Mason (Philip Carey) chystá velké spiknutí proti USA, zároveň se proti Cveticovi postaví rodina včetně vlastního syna, neboť nikdo neví o jeho službě. FBI odmítla film autorizovat a později se distancovala od samotného Cvetica. (MM11)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Není jednoduché být komunistou pro FBI - rodina i sousedé si myslí, že jste opravdový komunista a nenávidí vás, pokud se o vás začne zajímat pohledná soudružka ze strany, nemůžete si být jistí tím, jestli na vás nebude donášet atd. Nicméně, pokud jste pravý Američan jako Matt Cvetic, tak to všechno přestojíte a bez mrknutí oka budete pokračovat ve svém "vznešeném" úkolu. Hlavním přínosem snímku zůstává dnes pouze jeho dokumentaristická hodnota, která ukazuje, jak vypadala americká protikomunistická propaganda v 50. letech (hodně podobně jako sovětská protiamerická propaganda) a taky nám ukazuje, jak se dal v lidech uměle vyvolat strach. Frank Lovejoy je totiž koneckonců docela sympaťák, a tak když se pustí do souboje s dvěma nájemnými vrahy, kteří mají oddělat jeho milou soudružku učitelku, tak mu člověk stejně fandí jako by fandil jakýmukoliv undercover poldovi v každý gangsterce. To ale nic nemění na hodně naivním a černobílém vyobrazení všech skutečností. Oproti všem výše uvedeným negativům však je třeba vypíchnout také to, že se občas (hodně málo) objeví nějaká docela zajímavě natočená scéna (např. ten výše zmiňovaný souboj u kolejí), Cveticova comrdádka je docela fešanda a Lovejoy se taky snaží. Hned po skončení jsem dal bez jakýchkoliv výčitek "delete", ale jsem rád že jsem tento propagandistický kus viděl, čekal jsem větší hrůzu a mnohem horší film i po filmařské stránce. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Propagandistické a protikomunistické (a podobné) americké filmy jsou asi jen dvojího typu. Nudně špatné a vtipně špatné. Bohužel, I Was a Communist for the FBI spíše zapadá do prvně jmenované škatulky. Herci jsou toporní, zápletka je vytažená snad z paty... Co film "zachraňuje" jsou tak jen rozhovory komunistického otce se synem a "správně" patetický konec, kde se nejeden divák téměř zalkne smíchy... ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama