Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladého muže, které se dlouho oddával lumpárnám, až se ocitl na scestí, převychová teprve tvrdá práce. Jen díky ní opět získá správné společenské uvědomění... (oficiální text distributora)

Recenze (22)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na začátku 70. let asi byla známka punku pěstovat si vizáž homobuzny, ale mně byl teda hlavní hrdina nesympatickej na první pohled. Jako co se dá říct na chlapa, kterej má natáčky? Ani jsem se nedivil, že spolupracovnící z kamenolomu ho neměli rádi. Film je o tom, jak jeden vůl je neustále tak nějak jednou nohou v kriminále a nakonec mu dojde, že je asi lepší chovat se slušně. Ale to už je trochu pozdě, protože nakonec se do toho kriminálu dostane. Jinak jsem viděl dva filmy od Kachlíka hned po sobě a mam z obou filmů dost podobný pocity. Strašně nudně natočený a otřesný herecký výkony. Do teď jsem ani nevěděl, že nějaký herci jako Alexej Okuněv nebo Ladislav Večeřa existovali. Jinak toho Okunděva předaboval Petr Svojtka a jeho femme fatale zase propůjčila hlas Eva Hudečková. Z tý herecký bídy za něco stojí akorát v menší roli Jiří Pleskot a mladej Roman Skamene. 35% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pod zdánlivou skořápkou socialistické brutky v kulisách počínajících sedmdesátek se odvíjí vcelku reálný pohled do duše mladého kluka, který teprve včera přestal být chlapcem. Mužem však stále ještě není ač by jím byl strašně rád. Vycvičen nefunkční rodinou a drsným okolím bere život jako šanci urvat si co nejvíc a klidně i z cizího vždyť chytit se dá při kradení jen hlupák a on jím není. Sní o tom jak je slavným závodníkem se světem i dívkami u nohou. Jeho realita je odsouzení s podmínkou a práce v kamenolomu. Chlapi z party nad ním zlomili hůl, hlavní mistr se jej však pro ostatní naprosto nepochopitelně ujme a snaží se z něj udělat poctivého chlapa. To se snad nakonec i podaří, bohužel pro hrdinu samotného je to již pozdě. Celkem zajímavé psychologické drama. Tři dynamity. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Solidní psychologické drama bez zbytečných klišé, za podivnou považuji pouze reakci party na Jirkovo ostříhání. Parta ho odmítá, on se nedopatřením nechá ostříhat a náhle se mohou všichni přetrhnout o jeho přízeň. Naštěstí ihned po tomto excesu nabral příběh zase reálných obrysů. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Karel Gott zpívá titulní píseň, o hochovi, kterých je i dneska požehnaně. Syrové vyprávění o životě kluka po dvacítce, který hledá co v životě stojí za něco, a co za nic. Naráží na drsný lidi, sám se musí chovat podobně. Dobře napsaný film, i zrežírovaný A. Kachlíkem, a s výkony herců, které v dnešním českém filmu najdeme stěží. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Když tě pustili pro dobré chování, tak se podle toho i chovej!" Docela oblíbený typ příběhu: člověk, který se nedokázal vymanit z bludného kruhu zločinu a navzdory zdánlivým vyhlídkám na lepší život spadl do něj záhy znovu. Docela zajímavá variace na tenhle příběh s tím, že hlavní postavou je zde dospívající kluk z mladistvé delikventské party. Bohužel taky docela průměrné zpracování, které mělo daleko k tomu, aby mě to celé navzdory výbornému námětu i nějak výrazně zasáhlo. Asi nejvíc se zde povedla krásná doprovodní hudba Karla Svobody, v čele s překvapivě úplně neznámou písničkou Karla Gotta. ♫ Život je dráha, jedu závod, v cíli bych byl brzy rád. Život je dráha, hledám návod, jak se teď vítězem stát... Skvělá slova písně, skvělý scénář s některými dialogy. Tohle žel (snad s výjimkou ozvláštnění několika stylizovanými snovými scénami a napínavé akční části k závěru) už za mě nelze říci o samotném, nepříliš záživném zpracování. 55% ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Po delsi dobe se mi povedlo narazit na totalni bolsevickou bombu:-) Nepokryte stvavy film proti vsem elementum, ktere se nejak odlisuji. Jejich stylizace do totalnich amerikanofilnich zmetku, at uz oblecenim, zajmy, ucesem nebo detaily typu zvykani zvykacky v imperialistickem stylu. Totalne me dostala hlaska, ze farari se sice nemohou zenit, ale deti klidne maji:-) Kachlik opravdu nezapomnel na nic, do ceho by soudruzi mohli pichnout. Kaja do snovych scen hrdiny vriska jako o zivot "Ma touha ma dve kridla...", coz celemu filmu dava i dadaisticky rozmer. Jestlize v roce 1977 natocil soudruh Kachlik priznanou odpoved na Vsechny dobre rodaky s nazvem O moravske zemi, film Jezdec formule risk se zase svym prostredim tvari jako "spravna" verze Skrivanku na niti. Historicke prameny k tomuto neuvadeji nic, definitivni potvrzeni teto verze navic komplikuje, ze na rozdil od Rodaku Skrivanci nestihli mit v 60. letech premieru. Na druhou stranu se to vsak tuto verzi ani nevylucuje a soudruzi mohli myslet na prevenci, pokud by selhaly jejich kadry a Skrivanci se nejakym nedopatrenim dostali na verejnost. Kachlik tak v sobe mohl objevit dalsi polohu - vdecneho recyklatora ideologicky zavadnych del. Byla prece potreba vsechny ty lzi uvest na pravou miru:-) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Reálně-socialistické výchovné pseudodrama. 1) 26letý Alexej Okuněv nadabovaný Petrem Svojtkou v hlavní roli delikventa Jiřího Hudečka se mi docela líbí. Ovšem na 64letého Miroslava Homolu (nerudný dědek Janota) nemá. Pak tu je 19letý Roman Skamene (Prcek), tehdy ještě s jiskrou. 2) Dostal mě Prckův výkřik v kradeném autě poté, co zjistí, že za nimi jedou policisté: Blikají! Jsou to mlíkaři! ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě příjemně překvapil, čekal jsem daleko víc moralizovaní a dřívější a daleko výraznější přerod hlavního hrdiny v kladnou postavu. Ve skutečnosti byl ten přerod jen tak trochu naznačen a působil celkem realisticky. Na filmu se mi moc líbily dva momenty: když se Homola vztekal, co mu to přiřadili za ženskou a až kolega mu jemně osvětlil realitu, že se nejedná o holku, ale o kluka s dlouhými vlasy.... a na konci, když se hlavní hrdina nechal ostříhat, jak najednou Krampol a spol. přestali brát jako nespolehlivého živla a začali ho považovat za svého. Jo jo, to je ta síla vlasů. Možná, kdyby se hrdina nechal ostříhat hned na začátku a úplně na krátko, změnila by se tím i jeho povaha anedostal by se znova na šikmou plochu. Tím víc musíme ocenit sílu charakteru Karla Gotta, který se v té době honosil podobným dlouhým účesem a přesto jeho tíhou nebyl stáhnut do vězení, ale naopak vystřelen do nejvyšších sfér, jaké tehdy mohlo socialistické Československo pravé hvězdě nabídnout. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Pôvodný názov tohto filmu "Pláču, protože jsem blbec.", vystihuje charakter hlavného hrdinu dokonale. Hádam jediná hlavná postava Měsíčníka z rozprávky "Princ a Večernice". ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jasne, ze mel Okunev hrat nesympatickyho chuligana, ale ja se obavam ze to bylo az moc, a ze to prebilo cely film... Meli tam dat nekoho jinyho. Naopak potesila sympaticka Gyrova jako kucharka, a roztomila naivka Alena Kryštofková s kamaradkou Bouskovou. :) Vic nez podprumer tomu ale nedam. Sry. 3- ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Hloupoučký film o nepodařené převýchově mladistvého delikventa. Mladík, živící se krádežemi aut a snící o dráze automobilového závodníka, je místo výkonu trestu přemístěn na převýchovu do kamenolomu. Srdce kolegů dělníků si nezíská (obzvláště dědek v podání M. Homoly mu nemůže přijít na jméno - říká mu tedy posměšně Psanec, čímž jen zdůrazňuje režisérem nastoupenou cestu k socialistickému pseudo - westernu), jediný, kdo je ochoten mu vyjít vstříc, je samotářský lamač Svatopluk. Nechá ho - navzdory špatné pověsti zloděje - přespávat ve své chatě a večer s ním mívá dlouhé, až rodičovské hovory. Mladík se částečně převychovává, ovšem v pauzách jezdí do Prahy krást auta i nadále. Až příliš pozdě si uvědomí, že není cesty zpět - opět u soudu, kde už mu trest napaří natvrdo. Poznává svůj hřích a vyznává se z něj bezpříkladně kladnému Svatoplukovi. Snad se po odpykání mladíkova trestu opět setkají.. - No hnus, velebnosti! - - Situaci zachraňují jen Kachlíkovy občas vtipné pokusy zahrát tenhle žánrový mišmaš do westernového rohu; tam se mu daří nejlépe. Snové vize hlavního představitele coby automobilového závodníka jsou ovšem hloupé a zavádějící. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé drama zabývající se životem mladého muže Jiřího Hudečka, jehož konfliktní povaha ho neustále drží na hraně zákona. Tento velmi nesympatický mladík s příšerným účesem dostavší podmínku, byl přidělen na výpomoc do kamenolomu, kde pochopitelně dochází ke svárům se staršími spolupracovníky (L. Křiváček, J. Krampol). Onoho pacholka, jenž s oblibou nechával stát odcizené vozy na křižovatkách, hrál A. Okuněv, nenápadný herec s výstředním zjevem. Pochopitelně celkově snímek zapadá do škatulky normalizačně-moralistických děl 70.let, nicméně některé prvky mě přece jen zaujaly, bohužel herecké výkony to tentokrát nebyly. Opakovaně byl zobrazován jakýsi sen či představa mladého zloděje, zobrazující jeho slavná vítězství v silničních závodech uvozovaných svižnou a veselou hudbou K. Svobody za zpěvu našeho nejslavnějšího pěvce. Jak hlavní hrdina sám správně v závěru přiznal, že je úplně blbej, neboť kromě jiných hloupostí neměl zájem o velmi sympatickou a pohlednou mladou dívku Zdeňku (A. Kryštofíková?), zatímco myšlenky věnoval zadané hlupačce z bývalé party, jenž o vlásek unikla vězení. Roli jakéhosi Hudečkova ochránce v kamenolomu přijal neznámý L. Večeřa, avšak jeho výkon nebyl nic významného, naopak zajímavou postavou starého ukecaného správce se blýskl pro mě překvapivě M. Homola. Jezdec formule risk nepředstavuje nic převratného, skutečně se jedná o ukázkový příklad tehdejšího normalizačního chápání a morálního tlaku na obyvatele, přesto však ze záhadných důvodů volím průměrné hodnocení. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

ten predák Sveťo (Sv.) Beran je druhý Makarenko (geniálny sovietsky vychovávateľ a psychológ) - presne ako jeho prístup k hlavnému hrdinovi by mal vyzerať správny a efektívny edukačný proces prerodu kriminálnika na hodnotného človeka...zaujímavý, realistický a stále aktuálny film, ktorý ma nečakane a najmä pozitívne prekvapil...boli tam však abol j kraviny - roboši, odsudzujúci hlavného hrdinu za to, že bol nábožensky založený a nosil krížik - teda aspoň na Slovensku by bol takýto postoj absurdný...tri hviezdičky + za krásnu sexy Slovenku Martu Rašlovú pridávam ešte jednu navrch ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že kolikrát jsou v kolonce obsah napsány totální blbosti, které ty filmy naprosto devalvují. Zářný příklad je tento film a mnohé další, hlavně ty z doby údajné normalizace!!! Mně se třeba tenhle film velice líbil, ale protože to není o "hrdinech-disidentech", tak je toto vydáváno za odpad!!!! ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já nevím, ale asi jsem fakt blbej. Tady se píše, že jej převychovala tvrdá práce. Kdy? Však pracoval, a skončil v lochu stejně. Takže o nějaké převýchově nemůže být ani řeči. Dále, na začátku filmu dostává Jirka podmínku, ale furt mele o tom, že v kriminále byl. Krade auta bez rukavic, parta udělá ránu a jedou jako idioti…no prostě blbina na blbinu, ale kupodivu jsem nepřejížděl a ani jsem se nenudil. Takže za to čtyřicítku dám. Přidal bych, ale děj zdržovaly zbytečné Jirkovo snění a písničky. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Podobný děj má i film Sny o Zambezi, který byl natočen o devět let později. Společné mají hrdinu i prostředí - mladý kluk co už ví co je vězení, zároveň motorový závodník, hledá cestu ke "správnému" pohledu na svět a své místo v něm. Obojí má také ne úplně šťastný konec. Toto se mi zdálo o něco silnější. ()

Reklama

Reklama