Reklama

Reklama

Pouští a pralesem

  • Polsko W pustyni i w puszczy (více)

Obsahy(1)

Stas a Nel sú ešte deti, ale nasledujúce týždne budú pre nich skutočnou životnou skúškou. Píše sa 19. storočie a ich rodičia sa podieľajú na stavbe gigantickej stavby v Afrike. Projekt stavby suezského kanála však ohrozujú arabskí povstalci vedení Mahdim a je len otázkou času, kedy zvolia aj iné prostriedky, ako obyčajný boj Presne preto sa v rukách povstalcov ocitli pätnásťročný Stas a deväťročná Nel, ktorých uniesli. Rodičia však neváhajú a organizujú gigantickú pátraciu akciu. Avšak ako povstalci napredujú vo svojich úspechoch, tak sa šance rodičov nájsť svoje deti zmenšujú. Lenže Stas a Nel neprijali úlohu pasívnych obetí a spolu s dvoma africkými deťmi sa vymanili zo zajatia a pokúšajú sa samio nájsť cestu späť. Ich cesta nebezpečnou, ale prekrásnou africkou krajinou bude mať množstvo nástrah a nebezpečných situácii, počas ktorých si deti uvedomia skutočnú hodnotu ľudského života, silu pravého priateľstva a lásku milujúcej rodiny. Film bol nakrútený vo veľkolepej produkcii podľa n ajčítanejšieho románu slávneho poľského spisovateľa Henryka Sienkiewicza a dostal množstvo prestížnych ocenení... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Příjemný rodinný snímek, který sice ze začátku působí dojmem drahého televizáku. Naštěstí jakmile děti vyrazí za dobrodružstvím, film se rozběhne a je vidět, že Poláci na výpravě nešetřily (stál na evropské poměry slušných 4 mil. dolarů). Dětští představitelé zvládají své role velmi dobře, ale i ostatní herci podávají dobré výkony. Hudba je opravdu překrásná, sic se mi více líbila evropská část, která my přišla spíše melancholická, ale naprosto nic nemám proti africké hudbě. Kamera zabírá všechno jen sebevíce zajímavé, takže lze doporučit cestovatelům, kteří jaksi nemají prostředky na menší výlet do Afriky. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem četl už dávno, moc si ji už nepamatuji, ale co stoprocentně vím je to, že nebyla tak zoufale naivní a plná nelogismů a zázračných (ergo nesmyslných) náhod, jako tato filmová adaptace. Dvakrát škoda těch pěkných exteriérů. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsem tento film neviděla o pár let dřív. Jedná se podle mého o dobrodružný film pro mládež, něco jako polská foglarovka. Ale v určitém věku je člověk starý na podobný typ příběhů. Nicméně, exteriéry africké přírody hezké a mému jedenáctiletému bratrovi se to líbilo... ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Na svoju knižnú predlohu to nesiaha ani z ďaleka, ale informatívny charakter o pomeroch v Afrike v 19. storočí to splnilo. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že si polská televize sama troufla natočit tento rozsáhlý dobrodružný román Henryka Sienkiewicze. S ohledem na to, že nemá na svém území potřebné přírodní lokality, lze hodnotit tento odvážný filmový počin jako zdařilý a to jak nákladnou výpravou s početným komparsem, tak i mimořádnými hereckými výkony a celkovou atmosférou. Dvojice hlavních dětských představitelů byla dobře zvolená, hlavně malá Nel byla kouzelná. Putování unesených dětí po Africe, včetně kontaktů s domorodci i se zvířaty, působilo věrohodně a doprovodná hudba byla excelentní. I když jsou film a kniha určeny spíš dětským čtenářům i divákům, líbilo se mi to, přestože se mezi ně už dlouho nepočítám. ()

Raevan 

všechny recenze uživatele

Divim se že se do takovejhle náročnejch filmů jako tohle nebo Quo Vadis ženou zrovna poláci. Jo, je to odvaha, ale nijak valně to nekončí... zlatě kniha ()

Tom44zKA 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu jsem byl dokonce zalmada v polsku v kině... v polsku je to kultovní film, a na polské poměry i celkem povedený... na základní škole jsem (povinně) četl i knižní předlohu, která se mi líbila víc než sám film... ale tak už to bývá... klasický dobrodružný film pro mladé publikum... ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Viděno kvůli dvěma věcem: Že jsem četl knížku, že to točil Gavin Hood ! - Ano, ten Gavin, co točil total kokotského Wolverina. Tohle se mu ale celkem povedlo. Takové správně dětinské, naivní, dojemné, pro celou rodinu. Jinak doporučuji více knihu. ()

skleboun 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem si pustila televizi a dostala se k tomuhle filmu - a zaujal mě natolik, že už jsem neodešla :) knihu jsem nečetla, takže nemůžu srovnávat s předlohou, ale film se mi líbil a podmanivé africké exteriéry taky :) takže nakonec dávám 70%, i díky hlavním představitelům (hlavně Karolina Sawka v roli Nel byla skvěle přesvědčivá :) ()

kacaabba 

všechny recenze uživatele

Vážím si spisovatele Sienkiewicze, jsem rád, že se natočil film pro mladé diváky. Leč míra naivity mě natolik ubíjela, že jsem dokoukal jen s úsilím. Jsem zvědavý, jak to budou hodnotit šesťáci :-) Promítnuto 6. ročníkům ZŠ - s úspěchem. Přesto: film se s knihou vůbec nemůže srovnat. Kniha dává dospělému čtenáři spoustu podnětů z historie i zeměpisu Afriky. Film (seriál) Pouští a pralesem z r. 1973 je oproti této filmové verzi velmi kvalitní a i se drží předlohy, což se o tomto filmu říci nedá. Tento film dokonce i jde proti "duchu" knihy a to je pro mne nepřijatelný úkon. J e d n o z n a č n ě preferuji film z r. 1973. ()

MasterD 

všechny recenze uživatele

Jako malému se mi film líbil. Asi zejména díky jeho výpravě a scenériím. Knihu jsem nečetl, a tak jí nejsem ovlivněn. Pokud bych jí četl, pravděpodobně bych film hodnotil hůře. Přesto oceňuji nápad na zfilmování. 74% ()

curil 

všechny recenze uživatele

Začátkem šedesátých let kolem mých deseti   let patřil stejnojmenný román Henryka   Sienkiewcze mezi mé oblíbené knihy. Vyšla   tehdy v edici KOD - Knihy odvahy a   dobrodružství, ve které vycházely kvalitní   dětské knihy od renomovaných autorů   (J.F.Cooper, A.Ransome, R.L.Stevenson a také   kupodivu Karl May). Polští filmaři se rozhodli   natočit film čistě pro dětského diváka a   zvolili i jihoafrického režisér Hooda. Vzniklo   tak čisté "dobrodrůžo" se spoustou   naivních situací při putování přes africké   území, ale poměrně věrné románové   předloze. Tak mě při hodnocení ovlivnily   africké exteriéry a nostalgie. ()

heczot 

všechny recenze uživatele

Skvělý dobrodružný film o Stasiu a Neli, dvou hrdinech toho filmu, ve škole jsme se na to dívali a pak jsme z toho psali, dopadlo to hrozně, kéž bych tento film mohl vnímat celý, ale nemohl jsem ho nikde najít ()

aliajas 

všechny recenze uživatele

Já chcu vidieť ten pôvodný starý poľský seriál!!! Nič v zlom, ale tomu filmu predsa len mnohé chýbalo. Kniha je kniha. ()

Dani.K 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem knihu Pouští a pralesem milovala. Film jsem objevila náhodou a příjemně překvapil. Příběh se celkem drží knižní předlohy, africká příroda je krásná. SPOILER: V knize slon King doprovodí děti až k jejich zachráncům a nakonec se dostane do ZOO, v dnešní době by to určitě Sienkiewicz napsal tak, jak je to ve filmu, pěkně ať slon zůstane ve své domovině Africe. Mimochodem, ti sloni, co se tam objevili, nebyli náhodou indičtí? :-) A taky ten konec - přeci jen bych umírajícím lidem žízní nejdřív rychle dala vodu než je objímala... Ale za tu výpravu, hudbu a celou atmosféru filmu, který je určený hlavně pro děti, dávám čtyři hvězdičky. ()

janejudyjune 

všechny recenze uživatele

Tato kniha je mou srdeční záležitostí, ale myslím, že si filmaři dali záležet na realistickém zpracování. Film má výbornou, velmi dobře hodící se hudbu. Představitelka Nelly vystihuje celkem přesně svou knižní předlohu. ()

Reklama

Reklama