Reklama

Reklama

Krvavá legenda Bang Rajan

  • Česko Bang Rajan: Krvavá legenda (více)
Trailer

Obsahy(1)

Historická a krvavá bitevní sága ze Siamského království okolo roku 1765, kdy přesila dobře vyzbrojených barmských vojsk vtrhla do Siamu. Zatímco většina lidí prchala k hlavnímu městu, vesničané z Bang Rajan se rozhodli bránit svůj domov za každou cenu. Celým dějem prostupuje příběh dvou mileneckých dvojic, Inna a Sa a Meunga a Taeng-Onn. Starý vůdce vesnice Taen je raněn a na jeho místo přichází Chan, který dříve žil mimo vesnici. Ovšem barmský generál Naymeo také dělá změny, vymění svého podřízeného Manga za krutého Sukiho. A jak nakonec dopadne Tong-Menn, který je neustále opilý a přesto (nebo právě proto) je udatným bojovníkem? (Honza dAve)

(více)

Recenze (49)

Faye 

všechny recenze uživatele

„Legenda o odvaze siamských vesničanů je známá po celé říši“. Tak začíná film, kde polonazí, bosí a věčně zakrvácení muži svírají v rukou sekery, mačety nebo jenom motyky a tak čelí barmské armádě. Každý střet s ní, znamená neskutečně krvavou řežbu. „Taková hrstka lidí, a přece se nebáli obětovat život, aby chránili svůj domov“. Mimořádně drsný film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Měli na výběr – stát se barmským otrokem nebo zemřít. A toto je jejich příběh…. Na začátku je potřeba si přiznat, co vlastně od tohoto filmu očekávám. Chci krvavou legendu plnou bitev plynoucích z nenávisti k Barmáncům? Chci vidět násilí! Zajímá mě život v siamské vesnici? Jsou Thajští herci opravdu schopní udržet moji pozornost v charakterních pasážích? Odpovídám: Ano, Ano, Přiměřeně, Ne. Komparsem, krví a mrtvolami se nešetřilo. ,,Krve by se ve mne nedořezal“ hlavně ve chvílích, kdy se jen tak kecá a utvářejí se charaktery. Hlavně proto, aby se dalo hrát na city v závěrečné bitvě. Choreo? Sek sek, občas prásk prásk. Tedy pocity rozporuplné. Přesto jde o legendu, která se v Siamu může rovnat Spartským 300. Po filmové stránce jim však mnoho chybí. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ ** Co uvidíme (možná) příště? A co náš národ? Máme svoji krvavou legendu? Ale ano! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tahle legenda je skutecne dost krvava. Ale neni to zas zadnej extrem aby to tam pusobilo nucene, bylo tam ty krve tak akorat. Akorat mozna mohli litat koncetiny vzduchem vickrat, tusim ze tam byla jedna ruka, jedna noha a par hlav. Pokud nekdo ceka valecnej snimek typu Alexander nebo Troja, kde je velkej prostor venovanej psychologii postav tak bude asi zklamanej. O postavach vime jen nezbytne minimum (tj. jmena a funkce nejdulezitejsich osob, nejaky vztahy a par drobnosti). Sice mi to ze zacatku vadilo, protoze jsem se nemoh zorientovat a navic si je vetsina bojovniku dost podobnejch, ale nakonec sem si zvyk a nasel si i oblibence a navic tohle je film o hrdinstvi, takze ta psychologie neni tak dulezita. Byli to opilec (ted si nevzpominam na jmeno) a velitel Chan, to byli skutecne nejvetsi drtici a zaverecna scena s Chanem mi trochu pripomela smrt Dafoa v Četě, byla fakt pusobiva. 3/4 filmu tvori souboje, ale zadny zabery na ruce, ze clovek ani nevi kdo je kdo, ale hezky zaber z dalky a pak na ty nejlepsi jednotlivce, takze je vse krasne prehledne a bitvy jsou fakt uzasne. Taky se mi misty hodne libila hudba, protoze skvele doplnovala souboje. Akorat bych mozna venoval trochu min casu zivotu ve vesnici, misty uz to, jak se tam jen tak flakali nebo debatovali zacinalo nudit. Skoda, ze film skoncil, tak jak skoncil, ale dalo se to cekat. Neni to na cistejch 5*, ale dam je. (btw. videl jsem verzi 119 minutovou) ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Akce je zde dost, stejně jako polonahých Thajců s mačetami, palicemi a vším možným .. krví se nešetřilo už vůbec a tak název lehce napovídá, co nás čeká. Jako ztvárnění zpracování legendy pěkné, příběhy podle skutečnosti divák vždy hltal, ovšem Bangrajanu chybí stále dost, aby se zbavil nálepky průměrný film. Trošku jsem čekal akční boje ve stylu Mua Thay. Jako legenda 80%, jako film 45%. 60 % ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po technickej stránke má spracovanie tejto thajskej legendy môj veľký obdiv, pretože bojovými scénami, či audiovizuálnou stránkou by si mohla podať ruku s najväčšími vojnovo-historickými eposmi iných rozpočtových kategórií. Hudba je skvelá, prekvapivo najmä mimo vojenských sekvencií. Zaškrípanie príde na radu, keď začnem hovoriť o príbehu. Je vidno, že tvorcovia chceli ponúknuť divákovi pohľad na legendu v tom najreálnejšom uhle, kde akýkoľvek hlbší príbeh nemá miesto, ale možno práve ten by tu pomohol trošku sceliť film, v ktorom sa len stále bojuje a človek ani poriadne nevie prečo. Pár tragických scén, v ktorých herci dostávajú miesto aj na niečo iné, než len na sekanie hláv a porcovanie nepriateľa, malo dobrý náznak. Keby sa charakterom film povenoval o pár minút dlhšie, mohol krutý a dojemný záver poriadne položiť diváka na lopatky. 80%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrý historický film z thajskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch, kedy mocná barmská armáda nemilosrdne tiahne Siamom a tak sú obyčajní ľudia nútení neustále ustupovať, ale hrdí bojovníci z dediny Bang Rajan sú rozhodnutí nevzdať sa svojich domovov a bojovať proti mnohonásobnej presile až do konca. So spracovaním som veľmi spokojný, síce tomu hlavnému, teda priamej ochrane svojej dediny sa film začne výraznejšie venovať až v poslednej tretine filmu, inak dedinčanom barmská armáda až také veľké problémy nerobí, ale napriek tomu sa mi celé pojatie filmu páči, až na pár slabších miest v strede filmu je film nadmieru zaujímavý po celý čas s viacerými výbornými momentmi, pričom veľký priestor dáva samotným postavám a tak si k nim divák postupne vytvára vzťah a posledná tretina filmu je už perfektná s niekoľkými nezabudnuteľnými scénami. Akcie je tu dosť a je aj celkom slušná. Za celý film som nepocítil, že by mala vo filme nejakú výraznejšiu úlohu, skôr len dopĺňa dej, takžeojové scény nie sú výraznejšie prepracované, ale napriek tomu sa mi páčia, pôsobia drsne a kontaktne, nechýba dostatok krvi a občas aj nejaká tá useknutá časť tela, jedine im môžem trochu vytknúť tú nevyrovnanosť bojovníkov z oboch strán. Jednoducho barmskí bojovníci sú tu absolútne neschopní a bojovníci zo Siamu zase perfektní a aj obyčajné ženy, ktoré pred bojom chytili zbraň prvýkrát nemajú problém likvidovať protivníkov vo veľkých množstvách. Ale aj tak mi to moc neprekáža. A rozhodne najlepšou je záverečná akcia. Herecké obsadenie sa mi páči, je pre mňa neznáme, ale mnohé postavy si ma úplne získali. Réžia a technická stránka by sa dali ešte v niekoľkých detailoch doladiť, ale inak som veľmi spokojný, dokonca tu fungujú aj emócie a to sa nestáva až tak často. A samostatnú pochvalu si zaslúži krásna hudba, ktorá film povyšuje o úroveň vyššie. Ja som veľmi spokojný, miestami som dokonca uvažoval aj nad plným hodnotením, hlavne pri poslednej tretine, ktorá sa nadmieru vydarila, ale ako celok to nie je až také vynikajúce a tak zostanem pri tomto. Ale aj tak je to jeden z najlepších historických filmov, aké som kedy videl. Len škoda, že dvojka je už výrazne horšia. Objektívna kvalita filmu- 76%, film sa páči mne na 79%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Na východní produkci možná odvážná a v rámci omezeného rozpočtu rozmáchlá produkce, ovšem pro mne téměř nuda k ukousání. Teď pominu klasické rodinné klišé a slzičky, nad kterými člověk kroutí hlavou. Tahle legenda je tak jednoduchá, bezduchá, tupá a nudná, že opravdu nestojí za to ztrácet s ní čas. Pár pěkných soubojů, několik useklých končetin a zajímavé sestřihy všech herců/bojovníků, avšak kvalita filmu prachmizerná. Aby toho nebylo málo, nechybí ani dlouhá stopáž. Vidět jen z "povinnosti", či zvědavosti nad nevšedním původem filmu. Jinak objižďka. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, jak na film, jeho přípravu i výsledný produkt, pohlíželi v Thajsku. Věřím, že pro ně je tato legenda důležitá a formovala charakter národa. Jenže z pohledu nezaujatého diváka - herci jsou strašní, postavy jednorozměrné, příběh natahovaný; bitvy přežit jdou ale to mluvení a vyznávání lásky k partnerovi nebo k vesnici je k nepřežití. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Především bych chtěl varovat jedince se slabším žaludkem, některé scény jsou trochu drsnější, ale jsou to především ony, které dokážou zaujmout vaši pozornost. Válečné souboje jsou opravdu excelentní a dost by mě zajímalo, jestli někdo přišel k újmě na zdraví. Bitvy jsou pilířem filmu a tak na druhou stranu musím říct, že po příběhové stránce už je to horší. Chyběly mi hlubší myšlenka nebo událost, které by oživily upadající dějovou část. Ale jinak smekám před všemi herci(nebo bojovníky, chcete-li) a vašim uším zalahodí i skvělá hudba. Zajímavosti: 7 zásahů šípy, 2 seknutí do hrudi, 3 do zad...tolik ran snese průměrný siamský válečník. :-) 70% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

3* je málo, 4* zase moc, rozhodně nedoporučuji prodlouženou verzi, kterou jsem viděl já, ta místy diváka uspává a marně se v některých pasážích snaží zaútočit na divákovy city, vynahradí to ovšem velice dobře posluchatelný soundtrack (dobrá práce slováci ) a dobře provedené bitvy, možná bych hodnotil lépe, kdybych shlédnul neprodlouženou verzi, ale do té se zatím pouštět nehodlám ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neholdujem krvavým jatkám. Najmä ak ide o obranu dediny, no medzi tými Thajčanmi ťažko rozlíšiť medzi mužom a ženou. Chválabohu mali niektorí fúzy, hoci ani to už dnes nehrá rolu. Táto legenda inak nie je legendou, ale skôr skutočnou udalosťou, ktorá sformovala thajský národ. Respektíve tie skutočné udalosti sú dve a legenda ich spojila do jednej. Film je podaný realisticky a určite sa nevyhýba scénam odsekávania končatín, ako by šlo o bravčové karé. Na mňa to však dojem neurobilo. Krvavé hrdinstvo tu vytŕča nad hĺbkou. Divák je len oslepený vedrami krvi a ohlušený sekaním do živého mäsa. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Co s tímto filmem? Pokud to přijmu jako realisticky krvavý boj hrstky vesničanů (hrstky v porovnání s barmskou armádou), kteří logicky nejsou žádní charakteroví herci, mám pocit opravdovosti a uvěřitelnosti. Výborně spracované, se značně exoticky působící hudbou, s neokoukanou kulturou, s několika zajímavými až sympatickými postavami. To vpodstatě stačí. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Môj prvý thajský film. Na moje počudovanie vôbec nie zlý. Historické filmy v ktorých sa používajú strelné zbrane moc nemusím, no keďže tu sú v totálne minoritnom zastúpení stáva sa z toho veľmi zaujímavý snímok z prostredia a konfliktu západnému svetu a mne takmer neznámemu. Výborne a celkom realisticky natočené masové akčné scény som ako milovník tohto žánru sledoval zo zatajeným dychom. Tiež ma potešilo priame zapojenie žien do otvorených bojov, čo sa veľmi často nevidí. To, že mnoho akcie sa deje pod rúškom noci, a nieje dosť dobre vidieť detaily úplne vynahradí záverečný masaker. Masaker, ktorý stojí ozaj za to. Režisérovi sa tiež veľmi dobre podarilo vmiesiť do tohto akčne naladeného snímku aj závan romantiky, ktorá dokonca fungovala a pomohla divákovi naviazať sa na postavy. Jediné slabé miesto filmu bola audio stopa. To neustále stišovanie a zosilňovanie zvukov na dokreslenie atmosféry podľa toho, ako postavy rozprávajú mi po celý čas liezlo na nervy a nedokázal som si na to zvyknúť. Odporúčam. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Spočiatku som sa bránil až primitívnemu vykresleniu postáv. Postupne sa však odpor voči tomuto prístupu zmenšoval a jednotliví hrdinovia si získavali moje sympatie, čo v závere gradovalo rovnako ako aj ďalší problémik - a to, že sa mi zdali viaceré bojové scény trochu narýchlo zostrihané a možno málo detailné. Obe negatíva sa však dokonca filmu strácajú a finálna scéna (lepšie povedané masaker) je skutočne famózne nakrútená a ak film posudzujem ako sfilmovanie legendy (kde nemá ísť o žiadnu hlbokú psychologizáciu postáv či Kurosawovskú majestátnosť, ale skôr o glorifikáciu hrdinskosti), tak filmu možno málo čo vyčítať. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z nejlepších asijských filmů poslední dekády. Skvěle natočené historické válečné drama, vynikající bojové scény, úžasná hudba a na asijskou tvorbu i obdivuhodné herecké výkony... A ten konec,to je opravdová síla, která sama o sobě stojí minimálně o jednu hvězdičku navíc. S přihlédnutím k faktu, že se jedná o thajskou produkci, tedy že s větším rozpočtem to natočit nešlo, nemůžu jinak než dát plné hodnocení... ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem o této legendě nikdy ani neslyšel, a proto jsem rád, že se tento snímek ke mně dostal. Jejich odvaha a především strategie byli opravdu nedocenitelné. Film na to výborně poukazuje a na thajce je to docela povedená podívaná. Sice ty romantický zápletky mezi těmi dvěmi dvojicemi někomu sednou, ale mě se tam vůbec nelíbili. Prostě se to tam nehodilo. Boje jsou vyobrazené docela dobře a je vidět, že nějaký cenzury jim jsou cizí. Noha, nenoha.. všechno se seká raz dva. Některé efekty se mi taky překvapivě líbili a hudba snímek zajímavě podkreslovala. Bohužel ty LOVE zápletky mi tam vůbec neseděli. Jinak je to povedené válečné drama. 75% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ne, ze bych se zajimal o historii 18. stoleti kdesi v Thajsku. Ale pro mistni se urcite jedna o dobre natocenou legendu, kterou dokaze ocenit i nejeden fanousek tohoto zanru mimo Asii. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dedinčania verzus profi armáda. Históriu tejto časti sveta síce nepoznám, ale pre priebeh filmu to ani nie je dôležité. Ide hlavne o boj a životy ľudí z jednej malej dediny...no malej, tam bolo toľko veľa bojovníkov v najlepších rokoch života, že tá dedina aspoň počtom bojovníkov pripomínala okresné mesto. Pre porovnanie...dôchodcov a detí boli cca 3-4 kusy. Je však jasné, že na autenticitu, ani na históriu sa film nehrá, ide mu hlavne o krvavé súboje a rynčanie zbraní. Akcia je v pohode, aj keď to nie je žiadny Ong bak, rýchly strih je častý...to aby nebolo potrebné tak veľa špeciálnych efektov, zvuk pri každom súboji zasa úplne rovnaký...či sa jedná o preseknutie tela mečom alebo zaseknutie sekery do hlavy, zvuk je stále ten istý (ako v komédiách Spencera a Hilla). Dramatické vložky pokrivkávajú...je ich veľa a viacmenej nudia. Naviac, keď mi postavy splývali..tie mužské ešte ako-tak ujdú (polosvalovci, každý s iným účesom), ženské absolútne nie. ()

Reklama

Reklama