Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aktuální politicky exponované drama, zabývající se problematikou současného stavebnictví a poukazující na nejrůznější vztahy uvnitř stranického aparátu. Prostřednictvím jednotlivých postav charakterizují tvůrci pozitivní i negativní postoje současných lidí. Záliba ve výrobní tématice, jakkoli již dávno vyšumělá, se v normalizačním období znovu vrátila. Angažované pracovní přístupy jsou pro věřícího komunistu jediné možné, avšak sklácen vážnou nemocí může o nich jen do hloubi přemýšlet. Zvláště o tom, co by ještě bylo možné zlepšit. Jedná se o film tak groteskně nemohoucí, až hraničí s nechtěnou sebeparodií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Z rozestavěného sídliště odváží kvílející sanitní dvanáctsetroska dělníka Františka. Žene si to s ním přes výmoly rovnou do Motola na kardiologii, protože měl infarkt. Franta je sice pořádnej chlap, milující svoji práci na stavbě, je zakladatelem brigády socialistické práce u jejich party, ale nesnáší šlendrián. A tak, když mu i po několikáté přivezou špatné panely, nepovzdychne si jako vždy a žene věc výš. Stavba totiž potřebuje plnit plán a ten jde plnit jen s řádnými dodávkami potřebných stavebních dílců. Jenže výrobna panelů STAVOMONT s panely šmelí a pokud nějaké už na staveniště dojedou, jsou to jen stropní dílce. Těch má ale Frantova parta hromady. Oni potřebují i schodišťové a s otvory...Jeho osobní intervence zajistí, že jeho parta začne panely dostávat správné, ostatní party však mají s dodávkami stále problémy. Samozřejmě, že chtějí to co Franta, ale svoji zlost neventilují na Stavomont ale na Frantu. To nakonec vyvrcholí do vyhrocené situace mezi stavbou sídliště a panelárnou! Pětiletka je ohrožena! Do toho Franta zjistí, že jeho Mařka se zase začala stýkat se svým bývalým - synem ředitele stavby Petrem. Je jasné, že i na srdce byť statného komunisty je to moc a Fanda má infarkt. Zatímco v nemocnici bojuje o život, na stavbě se za něj postaví kluci z party. Hlavně starý moudrý komunista kterému říkají ,,Dědek''. Ten má kámoše na kraji u výboru strany. Vždyť se znají už od roku 1948! A tak když selže jednání s vedením stavby - c elá věc se nakonec řeší na OV KSČ, který nakonec dá Frantovi za pravdu a zajistí potřebné změny. Vývoj musí jít dál a šlendrián se musí potírat. To by nešlo toto. Bohužel Františkovo zdraví je už ale podlomeno a lékař mu zakáže pracovat na jeho milované stavbě mezi jeho milovanými zedníky. Cena - Frantovo zdraví - za pravdu a pokrok je tak příliš vysoká.... :-)))))) Opravdu neskutečná debilita, kterou je však třeba určitě vidět! Film je zajímavý svým obsazením. Kromě ikon jako je třeba Beneš, který se v tom také omázl je zde celá řada neznámých individuí o kterých by jste řekli, že je režisér pochytal tam někde na stavbě. Při podrobnějším průzkumu však divák zjistí, že v jejich filmografiích je někdy i více než deset filmů! Pokud se chcete pobavit a podívat se jak to režim myslel sebekriticky dobře a chcete-li si vyslechnou i ten apel na konci, pak neváhejte. Já dávám jeden stropní panel s uraženým rohem! Je to totiž tak blbé, až to baví. * ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Kdyby vás zajímal film, kde se neustále schůzuje a soudruzi se tam dohadujou o tom, jestli z panelárny posílaj správný panely a podobně zajímavý záležitosti, tak je to jasná volba. Jestli čekáte cokoliv jinýho, tak se tomu vyhněte velkym obloukem. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Český ekvivalent sovětských Premií, tj. film ukazuje jaký panoval bordel v socialistickém stavebnictví. Proč se film soudruhům nelíbil, není moc těžké uhádnout. Jediný spravedlivý komunista proti všem, i zasloužilým straníkům, navíc krajský tajemník, který zdánlivě celou kauzu vyřešil, se musel do akce mnoho přemlouvat, což nebyl dobrý obrázek, politických pracovníků. Je krátkozraké dílo odsoudit kvůli přídavku komunistické politiky, neboť myšlenka je aktuální pořád, jen místo neschopného ředitele a zkorumpovaných politruků, stačí dosadit volené představitele samosprávy, lhostejno z jaké partaje. P.S. Moc jsem nepochopil, proč Jiří Brož, jeden z nejznámějších a nejobsazovanějších brněnských dabérů byl předabován. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

"Chci udělat něco pro dobro tohoto podniku", říká jedna z kladných postav filmu, který už musí znít dnešním lidem jako sci-fi. A přece tomu tak dříve bylo. Nemálo kulturních děl podněcovalo lidi k dobrotě, k tomu jak nekrást, a proto ani v tomhle filmu nikoho asi nepřekvapí, jak jsou lidi sebezpytní, jak se kají, že podobné řeči neslyší a ani je nezajímají zpovědníci v římsko-katolické církvi, protože i oni se drží hesla drž hubu a krok. Takže film s problematikou morálky, která se dostává na pracoviště jednoho podniku je zajímavým pohledem do doby, kdy se věřilo, že je člověk víc než zvíře. ()

Mulosz odpad!

všechny recenze uživatele

Luxusni zakonceni Kachlikovych plodnych 70.let, co vice si na zaver dekady prat, nez film plny soudruzskeho schuzovani, proklamativnich hesel a tun betonu. Urovne kultovniho Okresu na severu snimek vsak nedosahuje, schazi mu predevsim obsazeni, na rozdil od osvedcenych Moucku, Beku, Langmilleru, Hanicincu ad. (kteri kde hrali, tam zdobili) zde vystupuji predstavitele druhe kategorie (ano, nespletl jsem se, i Benes mezi ne vzdy patril), kteri jsou tak toporni, az to boli. O rok pozdeji prispechal Kachlik jeste s jednim "zajimavym" dilem, i kdyz ne tolik budovatelskym - Pozary a spaleniste, aby ho pak na zacatku 80. let soudruzi uklidili k poslednim trem ne uz tolik "vyraznym" filmum a on mohl prepustit vedeni katedry rezie na FAMU svemu zdatnemu nastupci - nemene angazovanemu Jaroslavu Balikovi. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejhorších soc. filmů, které jsem kdy viděla. Ale s vypětím všech sil se dokoukat dá, proto ta jedna hvězda. Opětovné zhlédnutí už však nikdy absolvovat nechci. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Film z pracovniho prostredi. Sice nejaky ten soudruh, nejaka ta strana, ale na druhou pokud jste nekdo pracovali, mnoho veci je tam stale platnych... ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Většinu jsem stejně nepochápal, stranické intriky jsou mi cizí, a architekt mi naprosto unikl. Nevzala mi hlava, kdože ten zlepšovák vymyslel, jestli on nebo Franta. Ano, řečeno upřímně, bylo mi to stejně naprosto jedno, film jsem dokoukal jedním okem. Měl bych za to od soudruhů dostat řád práce, či jak se ty metály nazývaly. No, ale párkrát jsem se zasmál, hlavně při těch schůzích, kdy si komančové vzájemně spílali. Tak proč za to něco nedat. Ale vcelku je to hovadina. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Film který měl apelovat na všechny ty stranické tajemníky a soudruhy z betonáren, potažmo dalších podniků, aby neházeli svědomitým soudruhům ze staveb a jiných klacky pod nohy a byli jim spíš k ruce. Kromě Svatopluka Beneše sledujeme prakticky neznámé a s prominutím ošklivé herce, mezi nimiž vyniká hezká Marta Malá jako pelargonie na hnojišti. Mnozí soudruzi polykají poslední slabiky takže jim není rozumět. Dialogy jsou gumové. Jedna rudá hvězda. ()

Reklama

Reklama