Reklama

Reklama

Obří Behemot

(neoficiální název)
  • Velká Británie Behemoth the Sea Monster (více)
Trailer

Obsahy(1)

Najmohutnejšia bytosť planéty vstupuje na filmové plátna, aby uvrhla ľudskú civilizáciu do totálneho chaosu.  Podmorské atómové testy vyprodukujú veľké množstvo rádioaktívneho odpadu, ktoré spôsobia radikálne zmeny v ekosystéme oceánu. Masívna radiácia preberie z hlbokého spánku prehistorickú príšeru, ktorá má schopnosť vysielať elektrické impulzy a rádioaktívne lúče. Beštia napadne britské pobrežie a smeruje na Londýn. Vedci zistia, že pokiaľ využijú konvenčné zbrane na jej zneškodnenie, spôsobia tým masívny únik radiácie, ktorý kontaminuje celú krajinu. Keď sa podmorský netvor dostane na dohľad Londýna, armáda je bezmocná, keďže nemá zbrane, ktoré by mohla využiť bez ohrozenia obyvateľov. Všetko nasvedčuje tomu, že katastrofa je neodvrátiteľná. (Incantator)

(více)

Recenze (15)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: NEJVĚTŠI VĚC OD STVOŘENÍ SVĚTA!!!___Britská nízkorozpočtová odpověď, či spíše vykrádačka, o 6 roků starší klasiky THE BEAST FROM 20000 FATHOMS. Dějově je to samé v bleděmodrém, co nového také lze vymyslet v tolikrát i ohrané a osvědčené zápletce „radioaktivitou narostlé monstrum se probudilo a útočí na město“, ve filmařině samotné to ale vázne. Zatímco ve stop-motion animaci ústředního monstra se ještě může hrdě srovnávat s Harryhausenovým Rhedosaurem (ale vzhledem k celkově stopáži je hodně málo využitá), celkově triky, i když novější, hodně pokulhávají. Zejména Behemothův útok na dopravní trajekt musel vypadat blbě už v té době, vypadá to podobně, jako když si malé dítě vezme do vany gumové hračky a naráží s nimi do sebe. Zajímavý je ve srovnání střídmý britský přístup, kdy si v boji s ještěrem vystačí s lehce vybavenou domobranou a jednou mini-ponorkou, zatímco Američané nasadili celou po zuby ozbrojenou flotilu, podporovanou ještě letecky. Přestože se nejedná o bůhvíjaký hororový skvost, překvapilo mě zjištění, že i dnes má ´Behemoth´ své jisté místo v programech některých britských TV stanic. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je asi nejosvěživější jeho "britskost" :) ... Monstrfilmy točili v 50. letech ostošest japonci a američané. Japonci byli velmi pacifističtí, ale na monstra bez váhání posílali nejdřív policii, která střílela obrazně řečeno špuntovkami. Až po menším masakru nastoupila armáda, a lítaly rakety. Zazníval mírně skrytý despekt k USA, válečnému šílení a atomovým zbraním (no aby ne). Američané to měli jinak, patriotismus (jiné země neexistují), jaderné zbraně byly pýcha a spása, ztělesněné dobro. No a britský přístup je... takový svůj, s nadhledem. Zajímavá změna proti urputným japoncům a amíkům... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Britové smíchali americkou The Beast from 20,000 Fathoms a japonskou Godzillu a vzniklo něco, co je zhruba do poloviny docela obstojné, ovšem od poloviny dál čím dál horší. Behemoth nemá ani tak super zábavné triky, jakými Ray Harryhausen vybavil první zmíněný film, a jeho protijaderný apel není ani zdaleka tak silný a nadčasový jako v případě Godzilly. Je to prostě takové řadové monstrbéčko. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Další z řady monsterhororů odrážejících dobu studené války a horečného zbrojení. Varování před zkouškami atomových zbraní berou zejména zodpovědní činitelé na lehkou váhu do doby, než se něco stane. Mrtvé ryby, ozářený rybář, spálení lidé a svítící vodní dinosaurus! První část je dobrodružné bádání a hledání odpovědí na otázku, co způsobilo smrt ozářením. Snad jen jsem se podivil, že při zkoumání ryb v laboratoři nepoužívali rukavice a brali je i vzorky holýma rukama. Ve druhé části monstrum útočí. A jelikož film natočili Angličané, zcela logicky dojde k devastaci Londýna. Vcelku působivé jsou záběry, kdy ozářený dav prchá ulicemi a lidé padají přes sebe. Speciální efekty jsou velmi nevyrovnané. Pokud sledujeme celého dinosaura, pak lze říci, že se jedná o obstojnou stop-motion animaci. Je-li však ve vodě použita jen gumová hlava s krkem, pak se člověk neubrání smíchu. Průměrný snímek nevybočující z tehdejší produkce mě ale i díky solidním hereckým výkonům a kratší stopáži pobavil. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Lehce srandovní britská reakce na vlnu amerických monster movies, která jede v zajetých kolejích, nemá čím překvapit a řemeslně se plácá v bahnu průměrnosti až patlalství. Finální třetina je alespoň svižná a ukazuje celkem obstojnou obludu, nekonečná expozice však nudí a je ukrutně znát, že peníze na cokoli trochu strhujícího a vizuálně přesvědčivého v šuplíku nebyly. Tohle uměli za oceánem zkrátka lépe.. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Pro velké monstra co devastují město mám slabost a hlavně pro ty z 50 let. Těšil jsem se dost a nebyl jsem moc zklamán ale rozhodně to v porovnání s Beast from 20,000 fathoms a Godzille nesahá ani po kotníky. Ale směle konkuruje Gorgo. A hravě rozdrtí Reptilicus. Nicméně film má děsně pomalý začátek a samotné monstrum se objevuje až po 45 minutách, což je sice dost času na destrukci ale je to takové sem tam moc pomalé. Ale aspoň režisér schovává to nejlepší protože destrukce je nádherná a animace je moc pěkná. Je to taková zábava na půlnoční promítání. Já se bavil. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné monstrum - nic extra film, tolik ve zkratce k tomuto snímku. Příšera samotná je hrozně hezká (a vyšperkovaná schopností radiací usmažit všechno, co jí stojí v cestě), a když se valí Londýnem, moc hezky se na ni kouká, jenže tohle přichází na řadu až po hodině filmu. A ani tak destrukce za moc nestojí. Do té doby jenom potopí trajekt (dost mizernými triky) a prakticky vůbec se neukazuje. Takže musíme jen civět na lidi, kteří tu jsou hrozně nevýrazní, žádný z lidských hrdinů nestojí za zmínku. I proto behemothovy ničivé momenty sledujeme spíše skrz ohromené a posléze vyděšené lidi, což je pěkná nuda. Vlastně jediné dobré na tomto filmu jsou úvodní znepokojivé scény - spálený rybář, pláž plná leklých ozářených ryb... Onen "britský styl", co tu tak chválí kolegové, mně připadá směšný. Obrovská příšera demoluje Londýn, lidi prchají, ale armádu nebo policii to v nejmenším nezajímá... to jistě. Musím s Behemothem vyjádřit nespokojenost, film se vleče, je zoufale neoriginální a slušné monstrum (navíc ozvláštněno nejen zmiňovanou radiací, ale i biblickým názvem) je zoufale nevyužité. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozbeh je síce dosť voľný a kým sa dočkáme prvého akčného deštrukčného stretnutia s titulným monštrom ubehne dobrá, vyše trištvrte hodina, nieje ta príbehová vata vôbec nudná a celkovo zaujme svojou atmosférou plnou očakávaní a odhaľovaní tajomstiev. Čo film ubíja, je slabá triková stránka a to aj napriek kapacite, ktorá sa na filme podieľala - stop-motion animátor Willis O´Brein. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že se snímek „Behemoth the Sea Monster“ nesnažil jít svou vlastní cestou, ale jen recykloval to, co se celá 50. léta omílalo. Vychází z toho nakonec tedy spíše podprůměrný kus, který nemá čím zaujmout. Ani to monstrum není kdoví jak originální, ale je spíše takovým dobovým standardem. Při bližších záběrech možná ani to ne. Doufám, že nějaký další monster movie bude trochu originálnější. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Najprv mŕtvi rybár,potom mŕtve radioaktivné ryby.Privolaný vedci z Londýna nakoniec zistia,že je to tvor,ktorý je už dávno vymretý a definuju ho ako Brachiosaurus.Tvor vydáva radioaktívne žiarenie a zasiahnutí ľudia majú popaleniny a umierajú.Medzitým tvor prenikne do rieky Temža a vyberie sa priamo do Londýna.Ničí čo mu príde do cesty a zároveň vydáva zo seba smŕtiace žiarenie.Ale armáda ho nakoniec dostane priamo v jeho živle,vo vode,miniponorkou. Na tú dobu slušný film. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

První půlka měla nad mé očekávání velmi dobrou atmosféru. Dva vědci se snaží zjistit, co způsobilo popáleniny od radioaktivního záření několika rybářů. Druhá část - útok Behemotha na Londýn - už pro dnešního diváka vyznívá kvůli naivním trikům spíše jako komedie. Souboj modelu Behemotha s modelem lodi je opravdu legrace. Zajímavé jsou i výrazy některých komparzistů. No, ale bavil jsem se dobře, proto *** ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Taková Godzilla po anglicku. Co se týká animace nestvůry, tak za mě spokojenost. A příběhově taky celkem v pohodě ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jedná se o předělávku o pouhých šest let staršího snímku „The Beast from 20,000 Fathoms“ (1953) a těžko říct, proč se k tomu režisér obou snímků Eugène Lourié uchýlil. Příběh je tedy totožný, jen byl pro změnu zasazen do Anglie. A tak opět vše tradičně začíná záběry jaderných výbuchů a poté se pomaloučku začnou dít věci. Vliv studené války a jaderné hrozba ani na konci padesátých let neutuchala, a tak je snímek jen dalším přírůstkem do nemalého množství takovýchto snímků s jaderným námětem. Dějová šablona je od dob věhlasného snímku „King Kong“ (1933) taktéž tradiční, tudíž je dějový vývoj plně předvídatelný. První polovina je více konverzační a druhá už dává čest svému žánru. Ale i tak se nelze vyhnout domněnky, že původní film je daleko lepší, a to hlavně ve své scenáristické obsáhlosti. Nemá to zkrátka ten správný šmrnc, a tak se bohužel z daného aspektu vytrácí i moralizační varování před radiací způsobenou atomovou zbraní. Efekty jsou však stále na svou dobu výborné, i když sem tam nějaká chybička viditelná samozřejmě je. Scéna z města ke konci je opět tím nejlepším. Však, aby ne, když za metodou stop-motion animací stál Willis OʼBrien, pracující už na King Kongovi. Celkově to má atmosféru, styl a hlavně zábavnost. Pokud však bude mít divák na výběr, přece jen nechť dá přednost původnímu snímku. Tato předělávka vedle toho přece jen omšele působí jako o něco chudší příbuzný. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Trošku dějově pomalejší a pár hluchými místy. Triky na obvyklé úrovni, nic překvapivého mimo puchýřů. Průměrné dílko s opakovaným tématem. Dávám jen 40 ze sta pro opakované záběry v trikových sekvencích a drobné chyby. ()

Reklama

Reklama