Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Erupce podmořské sopky málem potopí irskou loď. Kapitán Joe Ryan, který společně s prvním důstojníkem Samem Sladem zkoumá zdejší mořské hlubiny, v nichž hledá ztracené poklady, se rozhodne opravit loď v přístavu ostrova Nara. Zde se muži setkávají s archeologem McCartinem, zabývajícím se zkoumáním mořské prehistorie. Ukazuje se, že za všemi problémy rybářů v místní oblasti stojí podmořské monstrum – přibližně osmnáctimetrový ještěr. Joe Ryan nebezpečné zvíře odchytne a prodá do londýnského cirkusu v Battersea Park, kde se ještěr pojmenovaný jako Gorgo ihned stává obrovskou atrakcí. Vědci však přispěchají se zjištěním, že Gorgo je teprve mládě… (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

O třídu horší než The Beast From 20 000 Fathoms a o dvě třídy horší než Godzilla. Britové postrádají americký rozpočet a um Japonců budovat napětí, zobrazovat hysterii lidí a (často nechtěně) bavit vzhledem a chováním monstra. Snímek ale má své kvality, za triky se tvůrci stydět nemusí, samotná nestvůra nevypadá vůbec špatně, byť se od Godzilly moc neliší, a v mnoha ohledech je dílo poctivější než většina monster movies té doby (Například místo modýlku jsou ve filmu skutečné lodě a tanky. Podle mě je to ale zbytečná vymoženost a film to nijak nezlepšuje). Závěrečný souboj v Londýně za pozornost určitě stojí, ale chybí mu šťáva, napětí. Proč je sakra bez hudby?! Jednou větou: Film sráží několik maličkostí, nedotažeností, které kvalitu celého snímku zbytečně sráží. Škoda. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Gorgo“ je snímkem, který vyniká nejen v trikových scénách, ale také ve scénách davových a hlavně ve scénách na vodě s loďmi a také případně pod vodou s potápěči. I když je to samozřejmě snaha nějakým způsobem odpovědět na úspěch japonských kaiju filmů a amerických předělávek, případně i předchozích britských snímků, jsou zde prvky, které vynikají a hlavně kvůli nim stojí za to na snímek kouknout. Není to převrat v podobných filmech, ale je to alespoň kvalita. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Nikdy mě moc nebrali filmy o přerostlých ještěrech viz Godzilla, Gappa, atd. Když jsem narazil na snímek Gorgo tak jsem si řekl, že by ale možná nebylo od věci dát mu šanci a rozšířit si tak v tomhle směru obzory. Co bych k tomu dodal. Film mě nenudil, podívat se na to určitě dalo a kupodivu to nepůsobilo ani tak směšně. Na druhou stranu já asi nejsem z těch nejpovolanějších kdo by takový filmy měl hodnotit tudíž moje hodnocení není nikterak relevantní a je potřeba ho brát s určitou rezervou. 3hvězdy ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě zklamalo. A to hodně. Mám hodně rád sci-fi filmy z 50-70 let o to víc když se v něj vyskytují velcí giganti ničící planetu. Bohužel tohle bylo jen na půl. Hodně stopáže se nic neděje a jen se čumí na herce kteří přehrávají ve výborných kulisách. Jo ty kulisy byly fakt parádní a samotné ničení města vypadalo fakt parádně. Tak proč se režisér nesoustředil třeba jen na to? Navíc Lourié rozhodně umí natočit parádní film, ale tenhle mě docela zklamal. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se za případné spoilování.... Tento britský film se tváří výpravně. Zatímco při útocích jiných potvor používá japonská a americká armáda špatné umělohmotné modýlky letadel, tanků a kaťuší (jo), zde jsou sestříhány záběry z námořních manévrů s ostrými střelbami (poznáte je tak, že měli nějaké fleky od oleje na kameře). Dokonce mládě nehraje jen chlap v latexu, ale je pro záběry za jasného světla postaveno v měřítku 1:1 a je transportováno po Londýně na velkém náklaďáku. Film nepostrádá vnitřní důslednou logiku: Když potvoru ani neškrábnou salvy křižníku dvoumetrákovými střelami, nasadí armáda tanková dělíčka a pušky. Po Londýně jsou v různých čtvrtích znovu bořeny úplně ty samé budovy. Pochopitelně nikoho nenapadne mládě vyvézt mimo centrum města, pochopitelně při úprku není nikdo ušlapán, jen lidi po stovkách přejíždějí hasičské vozy deroucí se v protisměru. Inu, filmu nechybí pokus o velkolepost, ale jelikož jsou tam tak nesympatičtí herci, nelze se s nikým ztotožnit a jeho prostřednictvím se nechat vtáhnout do děje. Nechal mě úplně chladným. Potvora přišla a odešla, no jo, no... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Hudbu k filmu nahrál 125členný Sinfonia of London. (Cheeker)
  • Část filmu se odehrává na fiktivním ostrově Nara. Je pravděpodobné, že je jméno poctou Japonsku, domovu kaiju žánru, protože Nara je označení pro éru dějin Japonska. Může se jednat i o přesmyčku slova Aran, jména ostrovů u irského pobřeží. (Zdroj: en.wikipedia.org)
    (Kmotr76)
  • V roce 1961, kdy byla uskutečněná premiéra byl uveden stejnojmenný román a následující roky vycházely komiksy na motivy filmu. (Zdroj: en.wikipedia.org)
    (Kmotr76)

Reklama

Reklama