Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Erupce podmořské sopky málem potopí irskou loď. Kapitán Joe Ryan, který společně s prvním důstojníkem Samem Sladem zkoumá zdejší mořské hlubiny, v nichž hledá ztracené poklady, se rozhodne opravit loď v přístavu ostrova Nara. Zde se muži setkávají s archeologem McCartinem, zabývajícím se zkoumáním mořské prehistorie. Ukazuje se, že za všemi problémy rybářů v místní oblasti stojí podmořské monstrum – přibližně osmnáctimetrový ještěr. Joe Ryan nebezpečné zvíře odchytne a prodá do londýnského cirkusu v Battersea Park, kde se ještěr pojmenovaný jako Gorgo ihned stává obrovskou atrakcí. Vědci však přispěchají se zjištěním, že Gorgo je teprve mládě… (dopitak)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Scény, kdy je Gorgo vezen po Londýně, byly natočeny v neděli ráno, kdy byly ulice bez aut. Režisér původně nechtěl, aby Gorgo bojoval s armádou, šlo o nápad producentů. (Kmotr76)
  • V roce 1961, kdy byla uskutečněná premiéra byl uveden stejnojmenný román a následující roky vycházely komiksy na motivy filmu. (Zdroj: en.wikipedia.org)
    (Kmotr76)
  • Speciálních efektů bylo dosaženo miniaturizací a kostýmem monstra. Mládě bylo menší, než je u kaiju zvykem, takže kulisy kolem něj byly postaveny ve větším měřítku kvůli větší realističnosti filmu. (Zdroj: en.wikipedia.org) (Kmotr76)
  • Scény v exteriéru odehrávající se v Irsku byly natočeny v Bulloch Harbour a Coliemore Harbour nedaleko Dublinu, další scény byly natočeny v MGM-British Studios v Borehamwoodu. (Zdroj: en.wikipedia.org) (Kmotr76)
  • Část filmu se odehrává na fiktivním ostrově Nara. Je pravděpodobné, že je jméno poctou Japonsku, domovu kaiju žánru, protože Nara je označení pro éru dějin Japonska. Může se jednat i o přesmyčku slova Aran, jména ostrovů u irského pobřeží. (Zdroj: en.wikipedia.org)
    (Kmotr76)
  • Původně měl být film natočen v Japonsku, poté ve Francii a nakonec byl natočen ve Velké Británii. Jednou z možností byla také Austrálie, ale podle producentů by útok na nejmenší kontinent nikoho nezajímal. (Zdroj: en.wikipedia.org)
    (Kmotr76)
  • Existuje hned několik filmů, které na film Gorgo (1961) odkazují. Jedná se o film Flubber (1997) Robina Williamse nebo o krátkou komedii Waiting for Gorgo (2010). Ve filmu The Hole hlavní postavy snímek sledují v televizi. (Zdroj: en.wikipedia.org)
    (Kmotr76)
  • Hudbu k filmu nahrál 125členný Sinfonia of London. (Cheeker)

Reklama

Reklama