Reklama

Reklama

Unman, Wittering a Zigo

  • Velká Británie Unman, Wittering and Zigo

Obsahy(1)

Krátce po získání učitelského místa na britské státní škole mladý muž zjistí, že ho patrně čekají krušnější chvíle, než si kdy dovedl představit. Chlapci z vyšších ročníků mu totiž vyhrožují násilím, pokud neudělá vše, co po něm chtějí.
John Ebony pověsí práci v reklamě na hřebík a rozhodne se následovat svůj sen - stát se učitelem. Se ženou Silvií se stěhuje do chlapecké katolické internátní školy na vzdálené pobřeží, kde ho čeká první hodina v učitelské roli. Mezi zatuchlými zdmi školy ze 17. století se však cítí jako ryba na suchu. A navíc je mu přidělena třída 5. B, jejíž předchozí třídní učitel pan Pelham zemřel - jak se John brzy dozví – následkem pádu z útesu, když se za mlhy procházel příliš blízko u kraje. První den Ebony zaznamená několik drobných projevů averze ze strany chlapců, které nejvíce pobuřuje skutečnost, že jejich nový učitel vede hodinu zcela jinak než pan Pelham. Ebony se tím však nenechá odradit a dál pokračuje ve svém úsilí. Ovšem když se jednoho dne pokusí uplatnit svou autoritu výhružkami, že nechá třídu v sobotu odpoledne po škole, jeden z chlapců mu sdělí, že když se o něco podobného pokusil jejich předchozí učitel, dal tím studentům impuls ke svému zavraždění... (Cinemax)

(více)

Recenze (8)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokonale vybroušenej psychologickej thriller stavící na nepříjemným pocitu z žáků chlapecké třídy. Zlo může mít mnoho podob, tady se dlouho ukazuje jen v dialozích, ale postupně atmosféra houstne, takovým způsobem, že i mlha nad Temží je rpoti tomu jasný pčoasí. Pokud si myslíš, že dnešní doba tě obrousila natolik, že už nemáš žádný nervy, tak tady zjistíš, že pořád existujou a uměj dát o sobě velmi silně vědět. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

O verzii averzii medzi učiteľom a žiakmi toho bolo nafilmovaného už neúrekom . Žáner sa vlastne niesol dekádovo a tento si svoje miesto v poradí zaslúži. Na svoju domu slušné spracovanie, vlastne o tak známom obojstrannom poznačení konfliktom. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Noční můra každého kantora, aneb povinný film na všech pajďácích. Možná ohrané téma, podle některých chytráků, ale rozhodně ne v roce ´71. Mezi všemi těmi žánry mi chybí i komedie. Ten nejčernější britský humor, autoritativní konzervatismus, a hlavně skrytá uzavřená PRAVDA, kterou se pokusí odkrýt Mr. Ebony. Spolu sním se divák dostává do perfektně stupňující se situace, ve které jde jen o to, kdo radikálněji určuje pravidla rozehrané partie. Racionální myšlení není na místě, pokusy potlačit skutečný stav věci, se mění v nekompromisní boj. Skvěle se vyvíjející filmeček s atmosférou starých hororů. (Challenge Tour 2015) ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Nepríliš známy film s HEMMINGSom, ako učiteľom, ktorý zvolí netradičné prostriedky na ukáznenie svojich študentov. (20.3.2009) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny film s postupnym stupnujucim sa napatim.  David Hemmings /Blow -Up, natocil Race for the Yankee Zephyr/ v roli ucitela, ktory sa boji nasilia. Averzia zo strany ziakov proti uciitelovi sa dostavila hned v prvych minutach filmu, ovsem akonahle si zacne uplatnovat autoritu ucitela, veci sa daju do pohybu. Ake veci, to si uz musi divak zistit sam, najlepsie pozeranim filmu. Tak kvalitny film som uz dlho nevidel, krasny dokaz toho ze frylery su uzko prepojene s horormi  : 85 % ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Děti dokážou bejt svině a už nejeden učitel na to doplatil. Tady je svině celá třída a ta je sehraná, až z toho mrazí. Závěr chápu - morální poselství je jasné, ale já jsem celou dobu čekal, že se s tím učitel vypořádá tak nějak iracionálněji, ale se ctí. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Mě to tedy příliš neoslovilo. Oceňuju neotřelý nápad s kolektivním pojetím teroru v takovém rozsahu, ale vadila mi téměř divadelní choreografie dialogů ve třídě - to byla vlastně skupinová recitace. A nereálnost tak vysoké organizovanosti, kór v jejich věku. No jo teď koukám, že předlohou byla divadelní hra - divadelnost z toho trčí jak párátko z jednohubky. ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

podle mého lehce podprůměrné drama, především mi vadila ta naprostá nereálnost takto jednolitého kolektivu, kteří se chovali všichni jako chladné kreatury. To je zajímavá konstrukce, ale nesmyslná. Dalším problémem pro mě byla nepřirozená dikce žáků, kteří všechno, co pronášeli, znělo spíš jako recitace. Nic moc, s bídou 50% ()

Reklama

Reklama