Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

senecek 

všechny recenze uživatele

Nejmilejší pohádka mého mládí,svým pojetím spíš historická povídka. Dle mého názoru výborně filmařsky zvládnutá,včetně zde dost kriticky komentovaného draka. Pohádka byla taky koncem 70-tých a začátkem 80-tých let opomíjena kvůli hlavnímu herci Ivanu Palůchovi (jeden z nejlepších slovenských herců),který nebyl moc po chuti tehdejšímu vedení televize a státu! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Rozprávky Boženy Němcovej sú vždy plné poučenia. Tentokrát, že klamať sa nemá a že cesty do pekla sú vždy priame a jednoduché. Kto klame, s tým sa zatočí, na rozprávku to s nimi dopadlo pekne brutálne. Film sa nehrá na efekty, no ani ten najhorší drak si nezaslúžil výzor trojhlavého moriaka. Napriek všetkým neduhom je v rozprávke temná atmosféra na pohľadanie, že sa mi ju vôbec nechcelo vypínať, na slabšie tri hviezdy to stačilo. ()

Reklama

jablonec 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejlépe natočených tzv. "ponurých" pohádek v duchu B. Němcové ( na prvním místě mám Kachyňovu Malou mořskou vílu https://www.csfd.cz/film/4959-mala-morska-vila/komentare/ a potom Herzovo Deváté srdce https://www.csfd.cz/film/4224-devate-srdce/komentare/). Souboj s drakem je pořád sugestivní, jako když jsem to viděl poprvé asi v 7 letech. Hodnotím také souboje se skutečnými zbraněmi a výběr exteriérů z Českého ráje. Myslím si, že je to pořád ještě nedoceněná a v TV málo frekventovaná pohádka. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Jediné, co na tomto snímku zestárlo, je ten loutkový drak, jinak je to velice působivá a temná verze klasické pohádky, která mi zde připadá občas inspirovaná syrovostí Markéty Lazarové. Vím, že je to asi zapříčiněno účastí I. Palůcha, M. Vašáryové a F. Veleckého, ale nějak tam tu Markétu vzadu cítím.... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pro male pohadka, pro velke ceska fantasy... Hodne filmove zpracovane, coz je super. Princezna Magda je samozrejme superkrasna, a Bajaja (hlavni hrdina) je sympatak. V detstvi mi pripadal souboj s drakem jako hrozne napinavej a brutalni, a trnul jsem hruzou, aby vse dobre dopadlo...jo, zivot cloveka zoceli. :-) Dale se mi libilo, ze na zamku meli trubacky, a ne trubace, jak je obvykle zvykem... :-) Nepravem opomijena pohadka / film. 5- ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Zámek Hrubá Skála nebyl nikdy v pravém slova smyslu přístupný veřejnosti. V době předrevoluční tu byl rekreační objekt ROH, který se po roce 1989 změnil na hotel. Přístupné bylo aspoň nádvoří. (Robbi)
  • Na zámku Hrubá Skála se točila hostina a rytířské klání, posléze i bitva s družinou Černého prince. Odjezd princezny Slavěny do dračí sluje byl realizován na mostu u hradu Valdštejn. (Robbi)

Reklama

Reklama