Reklama

Reklama

Nehynoucí sláva

  • Velká Británie The True Glory

Obsahy(1)

Jestliže vojenské operace II. světové války vedené proti nacistickému Německu na bojištích západní fronty byly záměrně realizované v duchu rovnocenného úsilí spojeneckých armád, neméně symbolický výraz vědomé jednoty dokazovala i spolupráce britských a amerických filmařů při vzniku střihového filmu Nehynoucí sláva. Už doba vzniku, rok 1945, představuje v rámci válečných dokumentů kategorii fin de la guerre, rekapitulaci, jež je ve svém obsahu vymezena přípravami a uskutečněním invaze na francouzském pobřeží 6. června 1944 a setkáním jednotek západních vítězných mocností na labské linii s Rudou armádou, aniž by opomenula nutné připomenutí děsivé povahy nepřátelské třetí říše. Záběry zde použité jsou jak převzaté z dřívějších dokumentů, tak i "nejnovější", týkající se posledních dnů války. Autorský tým vyvažuje nevyhnutelné zjednodušení přehledového typu filmu začleněním poetického komentáře svědeckých výpovědí účastníků války různých národností i vojenských hodností. Historickou závažnost jen zdůrazňuje úvodní slovo a poznámky generála Eisenhowera. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (12)

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Parádní dokumentární film který se snad jako jeden z prvních zabývá výpověďmi očitcých svědků. Na výpovědích je postaven celý film a tomu myslím dodalo na působivosti. Je celkem dobře informačně nabitý a je zajímavé že se věnuje i poměrně neznámím válečným operacím. Film se věnuje bojům na západní frontě a to od začátku vylodění v Den D až po dobytí Berlína. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokument natočený bezprostredne po skončení vojny podáva obrazy a výpovede priamych účastníkov tak, ako sa stali. Tým sa nemôžu pochváliť neskoršie filmy, keď už nastúpili vykladači histórie. Ani tento dokument sa nevyhol pátosu, ale tentokrát bol úplne na mieste. –––– Když se řekne pláž, představuju si něco hezkého. Piknik, jedlo, holky v plavkách. –––– Přišli jsme až k Metz. Pak nám začala docházet munice. To bylo vážné. Nikoho přece nezabiješ proviantem. –––– Čtvrtili jsme Třetí říši jak vánočního krocana. –––– Vítězi náleží kořist. Ale jakápak kořist? Jen šance vybudovat svobodný svět. ()

Reklama

Arccos 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film byl natočený těsně po válce po patronací ministerstev války Velké Británie a USA. Proto jsem očekával propagandistický obrázek psaný perem vítězů. Jaký to omyl! Byl jsem příjemně překvapen střídmostí filmu. Spojenci byli jenom lidé a německé vojáky nikdo nedémonizoval, Německo nebylo zostuzováno. Velký rozdíl oproti propagandám z východu (kterých jsme si v minulosti užili dost). Popis války se jinak omezuje na západní frontu přibližně od invaze až po první dny míru - s velmi vyváženým komentářem výsledku války. Samotný dokument pozůstává výhradně z autentických záběrů a z autentických zážitků účastníků. Jedním z průvodců není nikdo jiný než samotný generál Eisenhover. Velice zahřeje i dvounásobná zmínka o Čechoslovácích (v řadách RAF a u Dankerque). ()

regin 

všechny recenze uživatele

I když černobílý, přesto tento dokument barvitě popisuje spojeneckou ofenzívu od vylodění v Normandii za přispění cenných komentářů přímých účastníků bitvy. Výpovědi a krátké komentáře pěšáků, paragánů, letců, námořníků, sester, ale i novářů a pracovníků v týlu jsou přidanou hodnotou tohoto kvalitního dokumentu... Nezbylo mi než opět potichu v teple na gauči vzdát hold a díky všem těm, kteří se zasloužili o to, že tu teď můžu sedět, svobodně dýchat, mít na klíně laptop a plýtvat virtuálním prostorem na čsfd.cz. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k dnesni dobe je az s podivem, jak tento dokument, natoceny kratce po konci valky se obesel bez patosu a propagandy. Mapuje cestu spojeneckych vojsk na zapadni fronte ode Dne-D az po 9. kveten 1945. Autenticke zabery vhodne doplnuji vypovedi anonymnich vojaku a svedku udalosti (zde muzeme spekulovat, jak moc byly pravdive a upravene). Velmi cenny dokument. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama