Reklama

Reklama

McLaren

Trailer
Nový Zéland, 2017, 92 min

Režie:

Roger Donaldson

Předloha:

Matthew Metcalfe (povídka), Glenn Standring (povídka)

Scénář:

Matthew Metcalfe

Hudba:

David Long
(další profese)

Meno McLaren evokuje hriešne drahé superšportové vozidlá extra triedy a výnimočný úspech v motoristickom športe. Ale ako to už býva, za slávnym menom sa skrýva príbeh jedného človeka – v tomto prípade je to Bruce Leslie McLaren. Novozélanďan založil v mladom veku pretekársky tím, ktorý existuje dodnes, a položil tak základy svetoznámej značky. Sám dosiahol niekoľko úspechov ako pretekár a pomohol svojmu tímu dosiahnuť úspech. Životopisný hraný dokument renomovaného režiséra Rogera Donaldsona sa venuje osobe, legende a odkazu Brucea McLarena. Predstavuje muža, ktorý sa zo skromných začiatkov vypracoval na najvyšší vrchol svojej profesie a ktorého vplyv rezonuje dodnes. (TV JOJ)

(více)

Recenze (12)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Strhující životní příběh Bruce McLarena, který mapuje jeho životní pouť za pomoci retrospektivních záběrů, které jsou proloženy dobovými fotkami a rozhovory s jeho nejbližšími z řad rodiny a kolegů. Dokument tedy v této rovině funguje přesně tak jak se od něj očekává, avšak lehce zamrzí finále snímku, které až příliš násilně "protlačuje" emoční stránku. Až na tento detail je McLaren působivým a skvěle zpracovaným dokumentem, který širší veřejnosti poodhaluje roušku tajemství ze života tohoto průkopníka moderního motorsportu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

McLaren byl určit zajímavou osobností a zanechal po sobě odkaz, který ho výrazně přerostl. Dokumentární snímek o něm podává zajímavá fakta, ale nikoli nic, co by se nedalo dohledat. Moc se mi pak nelíbilo, jak je to vytvořeno jako smutný příběh, který má být na konci dojemný. To bylo na mě trochu moc. Za mě průměr. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak třeba o tomhle týpkovi sem nevěděl ani prd. Jen to, že se nějaký ty auťáci jmenujou jako von. No, a po skouknutí tohodle dokumentu sem na tom mnohem líp, teď už o něm vím celkem dost. Není to tak působivý dokument jako Schumacher, ale má to taky grády. Hlavně je to z uplně jiný éry, když všecky se všechny ty rychlý auta teprve rozjížděly. Jo a taky sem vůbec nevěděl, že tenhle sympatickej, workoholickej génius zemřel takle brzo... ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Tenhle pán mi nepřímo dost změnil život, takže jsem se po dlouhé době odhodlal do kina. Ale ač moji kolegové (neznalí příliš historie F1) z toho byli nadšení, já měl spíše smíšené pocity. Jak tomu bývá u "moderních" dokumentů, hlavní důraz je na emoce (neříkám že to nefunguje) a chybí jakýkoli nadhled. Když na začátku ukazují smrtelnou havárii von Tripse, tak se ani neobtěžují zmínit jeho jméno, smrtelné havárie Bandiniho a Clarka nejsou zmíněny vůbec. Stejně tak chybí technické detaily a pozadí přechodu na Cosworth DFV, který udělal McLaren (a další stáje) konečně konkurenceschopné. Co se týče rozhovorů s osobnostmi, to vychází tak na půl. Fajn že je tu Amon, Gurney (těsně před smrtí :,-( ), Andretti, ale největší žijící legenda Sir Jackie Stewart se tu jen mihne, Moss a Surtees (také těsně před smrtí) bohužel chybí úplně, naproti tomu daleko méně zajímavých rozhovorů s mechaniky je tu až moc. Dokument je tak daleko víc určený široké veřejnosti než fandům F1. No i tak je to o dvě úrovně lepší než propagandistický Senna. 72% ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

F1 má, jak je vidět, zajímavých příběhů na skladě pořád dost. O Bruceovi jsem nevěděl zhola nic, takže jsem si to užil asi i díky tomu parádně. Menší výhrady snad jen k formě. Někdy stačí prostě fotka a pár slov k tomu, nepotřebuju vidět hranou scénku na téma, jak to asi tehdy vypadalo. ()

snebka 

všechny recenze uživatele

Podařený dokument, byť při mé natěšenosti jsem byl lehce zklamán. Škoda, že (s vyjímkou Chrise Amona) o Bruceovi mluvili především spolupracovníci u McLarenu a ne jezdci jako Stewart, Gurney či Andretti. Myslím, že by měli co říct ohledně Bruce, jehož znali řadu let. 70/100 ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument s množstvom historických záberov dopĺňaných rozhovormi so všetkými možnými spolupracovníkmi či závodníkmi. Z detstva si pamätám, že spolu s Ferarri, Williamsom a Brabhamom bol McLaren vždy tým najzaujímavejším tímom F1. Je veľmi zaujímavé, že meno Brucea McLarena si z filmu Le Mans 66 nespomínam. ()

Reklama

Reklama