Reklama

Reklama

Sama

  • angličtina Alone
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o staré ženě, která zůstala na všechno sama, se odehrává pouze v jejím bytě. 92 letá herečka je jeho jedinou aktérkou. Zájem přátel, rodiny a divadel slábne a tak se rozhodne, že její poslední šancí vrátit se na jeviště, je zprodukovat si představení sama. Pomocí svého mobilního telefonu zařizuje pronájem sálu, shání režiséra a kolegyni, která by s ní ve hře vystupovala. Objektiv kamery se stává jediným svědkem leckdy zoufalé snahy přesvědčit svět, že za to ještě stojí. Během nelehkého procesu zkoušení ze svého bytu neustále volá o pomoc. Zamýšlí se nad touhou po uznání, smyslem života i nad blížící se smrtí. (Media Offline)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

V hlavě se mi mrcasí slova jako originální, smutné, úsměvné, trapné i potřebné. Žádný souvis to ale zatím nemá, na mě tenhle dokument zapůsobil jako nudle s mákem; vůbec netuším, co jsem to právě pozřel a jaký to pro mě má význam. Ani paní Skořepová mě nepřesvědčila o tom, že je život černobílý. Uvidíme, co budu říkat za 63 let. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Film o stáří. A pořádně naturalisticky, bez žádného ulehčování. Jako jo, dalo by se polemizovat, jestli "zápletka" byla podle reality, co jsem ale hledal, tak Luba Skořepová opravdu napsala v roce 2011 (v 88 letech!) divadelní hru, která se skutečně odehrála a opravdu v ní hrají jen dvě ženy, včetně ní samotné, což teda klobouk dolů. Ovšem to hlavní, co chtěl dokument říct, je to, že člověk by neměl na příbuzné ve stáří zapomínat a že to stáří rozhodně není příjemná záležitost, obzvlášť, když jste sami a svět na vás téměř zapomněl. Luba Skořepová chce i přes svůj věk pořád hrát, ale všechno je to v tomhle věku těžší a těžší. Hlavně ale ten film ukazuje realitu stárnutí, a to v každé scéně, v každém detailu (když třeba Luba Skořepová vezme mobil do ruky a drží ho obráceně, atd., těch scén je fakt mnoho) a i když se to celé odehrává jen v jednom bytě, i tak to ani na moment nenudí a má to neskutečnou sílu (a kdyby to celé skončilo nějakým záznamem z představení a pohledem na to, kolik diváků přišlo, tak by mě to asi emočně odrovnalo, ať by to skončilo jakkoli...). Možná jen té hudby mohlo být míň, ale jinak nemám nic, co bych vytýkal. Překvapivě dost silný dokument se sympatickou stopáží a asi je to i nejsilnější český dokument, jaký jsem kdy viděl. Btw, skvělej plakát. 5* ()

Reklama

Takaru 

všechny recenze uživatele

Pro celkové vyznění dokumentu bych potřeboval nahlédnout tak trochu za kameru, respektive do mysli scénáristovi, a stejně tak paní Skořepové. Nejsem si totiž vůbec jistý, jak moc je film zinscenovaný nebo jestli je zcela syrový, spontánní, především ze strany hlavní protagonistky. Ať tak nebo tak, nepříliš veselá podivaná na to, jak někteří lidé odchází z našeho světa opuštění a osamělí. To je totiž něco, co se naší společnosti stále nedaří efektivně, zároveň ale také citlivě a důstojně řešit. A bohužel někdy mám i silně nepříjemný pocit, že se o to v podstatě ani nesnažíme. V tomto ohledu je nejdůležitější začít sám u sebe a svých blízkých. 70% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Není to dokumentární portrét, lale „hraná“ role umělkyně. Monodrama. Osamělá herečka, kterou nikdo nepotřebuje. Ljuba tím chtěla upozornit na osamělost stáří. V telefonních hovorech střídá mazlivost, vemlouvavost, neodbytnost, citové vydírání „Máte nějaký nový texty?“. A kolegyni, se kterou zkouší, lichotí „Hezky to děláš“, načež si soukromě uleví: „Baba jedna! Je to mrcha, průměrná, já jsem lepší!“ Kameru si „v roli“ Skořepová pustila hodně blízko k tělu. Třebaže se situace zjevně aranžovaly, působí autenticky. Těká mezi nepořádkem své domácnosti, ztěžka kleká a vstává při vytírání podlahy, kuchtí na plynu podivné směsi a při mytí nádobí objeví, že na dně hrnce ještě něco zbylo – „Jéžiš, to je brouk“. Pro mě je snímek napínavý a archivní materiály zase novátorské. Jde z nich nostalgie mládí. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Dokument působí téměř tak, jakoby člověk v určitém věku ztratil vlastní osobnost. Zbyde pouze strach, křečovitost a jakási smutná agrese plynoucí z pocitu nepochopení. Emoce se vyjadřují hůř a stále více se zmenšuje škála na oné paletě emocí. O Lubě Skořepové se v dokumentu téměř nic nedozvíte, dozvíte se ovšem o tom, jak neobyčejně je lidský život pomíjivý, jak tísnivá je samota a pocit, že jsme světu ještě dlužni nějakého záslužného činu. Paní Skořepová měla v podstatě jedinečnou příležitost "něco" skutečně předat, bohužel viděla pouze směr, kterým byla učena od mládí. Nebyla schopná přijmout jinou skutečnost, než tu vlastní. V opačném případě by se byla schopná ohlédnout zpět nebo minimálně kolem sebe. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama