Pavol HaspraKamera:
Jozef BrezanskýHudba:
Miroslav NemecHrají:
Marián Slovák, Dušan Jamrich, Marián Gallo, Ivan Romančík st., Ernest Šmálik, Eva Matejková, Soňa Valentová, Katarína Orbánová, Ivan Letko, Ľudovít Moravčík, Ľubo Roman, Ivan Gogál (více)Obsahy(1)
Obraz vývinu slovenskej politiky v poslednom roku existencie Rakúsko-Uhorska. Film sleduje vedúce osobnosti spoločenského života, ktoré na seba brali zodpovednosť za politické rozhodnutia v tomto prevratnom období. Šlo predovšetkým o predstaviteľov vtedajšej Slovenskej národnej strany a Sociálno demokratickej strany Uhorska. Dramaticky zobrazuje zámery slovenskej politickej reprezentácie na začiatku novej epochy národnej a štátnej samostatnosti. V centre udalostí stál ružomberský lekár Vavro Šrobár a ďalší poprední slovenskí politici ako: Matúš Dula, Milan Hodža, Jozef Škultéty a iní. (PatoP)
(více)Recenze (2)
Vynikajúce zobrazenie významnej časti našej histórie. Musím vyzdvihnúť okrem vynikajúcich výkonov aj skvelé masky. Najviac sa mi páčilo a zaujalo ma, ako zamaskovali Ivana Romančíka, ktorý tu hral Andreja Hlinku. Ako mnoho iných vecí, chcelo by to reprízovanie. Samozrejme réžia vynikajúci pán Haspra. ()
Pomerne veľa politiky, ale o tej film vlastne mal byť. Sú to také trochu záživnejšie dve hodiny dejepisu o vzniku Československa a o úlohe Vavra Šrobára pri tomto dianí. Dramaturgia trochu viazne, preto ma to chvíľami nebavilo, takže štyri hviezdy by boli priveľa, hoci herecké výkony k tomu smerovali. ()