Reklama

Reklama

Dopis do Ameriky

  • Bulharsko Pismo do Amerika (více)
všechny plakáty
Bulharsko / Nizozemsko / Maďarsko, 2001, 90 min

Obsahy(1)

Váš najlepší priateľ je na hranici života a smrti, opustený v nejakej americkej nemocnici na druhom konci sveta. Ako by ste mu mohli pomôcť, keď nemôžete byť pri ňom? Prastaré legendy hovoria, že v Bohom a svetom zabudnutom kúte zvanom Bulharsko, boli kedysi piesne, ktoré vedeli vzkriesiť. Verili by ste tomu? Vydali by ste sa hľadať pieseň proti Smrti? List do Ameriky je poetické roadmovie o dvoch priateľoch - Kamenovi a spisovateľovi Ivanovi - a o ceste ku koreňom. Jeho dej sa odohráva v troch lokalitách - Sofii, New York a malej dedine v bulharských horách. Kamen odcestoval do New Yorku s vidinou nového života. Svojmu kamarátovi Ivanovi posiela namiesto listov videokazety. Ten však prežíva vlastnú krízu a neodpovedá mu. Jedného dňa Kamena zrazí auto a je v kóme. Keď Kamenov priateľ, Seiji Takamoto, informuje Ivana o nehode, Ivan chce okamžite ísť Kamena navštíviť, ale nedostane víza. Zapne kameru a pokúša sa zaspievať ľudovú pieseň, ktorú mali obaja tak radi a ktorá má údajne moc oživovať. Keď si uvedomí, že ju zabudol, vydá sa hľadať starú mamu svojho priateľa, ktorá žije v malej horskej dedinke. Tú pieseň sa naučili od nej. Digitálnou kamerou zaznamenáva svoju cestu a stretnutia s rôznymi ľuďmi. Film sa tak stáva nielen úvahou o priateľstve a rôznych spôsoboch komunikácie, ale i dokumentom a ľuďoch a prírode v pohorí Pirin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

rivah 

všechny recenze uživatele

Polodokument, v němž hrdina vše natáčí na video při cestě do vesnice a rozhovorech se starými lidmi. Trochu přestylizován. ()

Ibis 

všechny recenze uživatele

Road-movie odlehlou krajinou Bulharska je odstartován, když se Ivan dozví, že jeho kamarád Kamen žijící v New Yorku leží v nemocnici v kómatu a jde mu o život. Snaží si proto vzpomenout na píseň, kterou je naučila Kamenova babička, aby jí mohl Kamenovi zazpívat a poslat jako video-nahrávku, nemůže si však vybavit slova. Vydá se tudíž do Kamenovi rodné vesnice a cestou natáčí setkání se lidmi, které potkává. Film je na jednu stranu citlivou etnografickou sondou mezi prosté bulharské obyvatelstvo, která je prostá figurkaření, romantizace nebo přehnaného špinavého naturalismu. Na stranu druhou seznamování s obyčejnými lidmi a s jejich unikátními osudy umožňuje Ivanovi vyrovnávat se se svými obavami ohledně Kamena. Že se tak děje prostřednictvím videokamery sebereflexivně tematizuje to, že mediální zprostředkování nás nemusí od ostatních lidí oddalovat, ale naopak nás k nim přibližovat. ()

joseee 

všechny recenze uživatele

Som rád, že som svojim hlasom mohol posunúť tento film do červenej kategórie. Naozaj poetické spracovanie, málo známej bulharskej kinematografie ako aj odľahlých kútov tejto príjemnej krajiny. Záverečná pieseň ma presvedčila o piatich hviezdičkách. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

V dnešním moderním, přetechnizovaném světě to jen volá po návratu k tradicím. Hlavnímu hrdinovy Ivanovi (Phillip Avramov) se tato možnost nabízí v podobě anabáze při níž hledá původní text písně, která by mohla dle starých tradic pomoci jeho zraněnému kamarádovi Kamenovi (Peter Antonov). Ten odcestoval do Ameriky jakožto divadelní režisér. Původem pochází však z jedné zapadlé vesničky, kam se právě vydává Ivan. V tomto snímku, který má částěčně dokumentární charakter, se setkáme s dualitou dnešního světa. Moderní město, které se neliší od měst směrem na západ vs. starosvětská vesnička, kde čas se zastavil. Konfrontace několika světů a kultur: bulharského města (odkud pochází Ivan), bulharské vesničky (odkud pochází Kamen), americké megapole New Yorku (kde žije Kamen) a japonského ritu (v podobě Kamenova učitele). Nezáleží na rozdílnosti kultur, ale na schopnosti porozumění. Polodokumentární film jehož minimalismus pozitivně zaráží. ()

Reklama

Reklama