Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahlédneme do světa dvou stárnoucích sester, intelektem i povahou zcela odlišných, a to s citlivým humorem a velkým pochopením, který tomuto snímku náleží. Ta první z nich, Jiřina Venclovská (J. Jirásková), je náročnou, úspěšnou a obávanou primářkou interního oddělení v městské nemocnici. Ta druhá, Fanynka (J. Bohdalová), je i ve zralém věku nevinným dítětem, které hledí na svět s naivní důvěrou a úsměvným očekáváním. Ta první se o sebe umí postarat dokonale, ta druhá je v dětinské nesamostatnosti odkázána na vnímavou péči bližního, který ji bude umět pochopit a milovat. Celý život žily tyto dvě ženy životy navzájem nezávislé. Osud je ale svedl dohromady a obě musejí projít krkolomnou cestou nesnadného soužití s neustálými rozmíškami… (Česká televize)

(více)

Diskuze

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Neviem, či začínam byť rozcitlivený, ale po dnešnom vzhliadnutí filmu v telke (pri uctení si pamiatke práve dnes zomrelej Jiráskovej) musím zdvihnúť hodnotenie na 4*.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Mně to naopak připadalo hodně slabé a výrok "Psi jsou lepší než lidé" nepovažuji za hlubokou moudrost. "Normálně" se tu chovala vlastně jen dementní Fany a zvířata. Jakoby se všichni ostatní zbláznili. Snad tohle chtěl Kachyňa sdělit. Ale stejně, nemohu si pomoci, zdálo se mi to celkově plytké, bez východiska. Ale Váš názor respektuji, moje argumentace je vedena v rámci přátelské diskuze s právem vyjádřit svůj dojem...

mulit

mulit (hodnocení, recenze)

Je to jeden z nejlepších filmů. Dobrý film se dotkne mého srdce. Když se řekne Fany, budu vědět nadosmrti, o jaký film šlo. Příběh je jednoduchý, pravda. Divák, který čekal efekty a propracované dialogy, bude zklamán. Ovšem podle mě je to film hluboce lidský a v jeho jednoduchosti je právě ta síla. Hloubka tohoto filmu spočívá v otázkách, které vyřkla Fany: Mají psi duši? Psi jsou lepší než lidé. Jsi zlá, zlá, zlá. To mi bude znít dlouho v uších.... V Bibli se píše: "blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské". V dnešním světě, který se honí za materiálními statky a úspěchem, ve společnosti, kde vládne kult mládí, krásy, úspěchu, je takový film jako Fany pěkným pozastavením a zamyšlením se nad tím, zda-li se neženeme za něčím, co nás stejně nikdy nemůže nasytit. Proto dávám pět hvězdiček. Výkony obou hlavních představitelek už byly pochváleny, takže se pouze přidávám.

Mariin

Mariin (hodnocení, recenze)

Jediné, co na tomto filmu lze hodnotit kladně, je herecký výkon Jiřiny Bohdalové. Jinak na mne celkově působil odpudivě. Podle mého názoru se tu normálně choval jen ten vlčák a ty kočky v útulku. Jirásková v roli Fanynčiny sestry i Donutil v roli kostelníka vystupovali jak imbecilové. Člověk žasne, jak si tvůrce filmu představuje kostelníka, to jeho oblečení i chování, to je naprosto scestné. A ten závěr s věnováním všech peněz psímu útulku, když už je Fany mrtvá, to je opravdu „hluboká a vznešená“ myšlenka – pitomé gesto. Znovu bych se na to nemohl dívat, i kdyby mi za to zaplatili...

hronik

hronik (hodnocení, recenze)

Ztvarnit retardovanou postavu je velmi tezke a Jirina Bohdalova znovu dokazuje ze jako herecka nema v teto branzi konkurenci.Pravda je to trochu limonada, ale s paradnimi hereckymi vykony.

vrnk

vrnk (hodnocení, recenze)

Já to prostě nepochopím... Přijde mi, že tenhle film je ta nejhorší limonáda a vykonstruovaný klišovitý blábol, jaký se za posledních 20 let v Čechách natočil a že Bohdalová podle mě podala trapný figurkářský výkon. Všichni jsou z toho ale paf. To jsou všichni slepý, nebo já jsem takový cynik s okoralým srdcem, který nad tou hroznou šmírou není s to uronit kroupu??

Idego

Idego (hodnocení, recenze)

Tenhle film je opravdu skvely. V nekterych situacich jsem nevedel zda se smat ci brecet. Fany je uzasne jednoducha osoba, ktere mi bylo lito a zavidel jsem ji zaroven. Pribeh plny podobnych situaci, kdy nevite jestli je to tak nebo prave naopak mi prirostl k srdci. A jako jeden z mala filmu me dokazal i rozbrecet. Scena, kdy primarka vysypava z kabelky Fany veci a podiva se na fotku z detstvi, musi rozbrecet i cloveka s kamennym srdcem...

Teres

Teres (hodnocení, recenze)

Když jsem tento film viděla poprvé tak mě vzal za srdce a teď po x letech znovu.Bohdalová perfektně zahrála Fany a za to si zasluhuje můj obdiv,poněvač vždy hrála ženy pevného charakteru.

Reklama

Reklama