Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Karel Kachyňa, jenž v 60. letech vytvořil řadu závažných společenských dramat (i o válečných událostech), se v éře normalizace musel kát a vinu vykupoval primitivními prorežimními historkami. V tomto filmu se uvědomělý antifašista zapojí do Slovenského národního povstání, aby pomohl tamnímu lidu vykročit ke šťastné budoucnosti... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Kachyna a jeho film o SNP Tu je par faktov o SNP, ktore stale platia a ktore stale uznavam za pravoplatne  1. SNP bola vlastne slovenska obcianska vojna 1944  a bolo to povstanie slovenskeho naroda.  2. Ucastnici SNP bojovali hrdinsky proti fasizmu.  3. Povstanie SNP bolo slavne.  4. Nemecke ozbrojene  sily porazili SNP len preto, ze mali pocetnu zbrojarsku prevahu  5 Tiso povolal nemecke ozbrojene sily aby potlacili Povstanie  6 Tiso v Banskej Bystrici vyznamenával esesakov a vrahov slovenskeho naroda  7 SNP nebolo zbytocne lebo nam vyrazne pomohlo.  70 % ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Petr Haničinec, zde vypadající na 60 a ne na 40 je známý komunistický kverulant sloužící v nejmenovaném zahraničním sboru. Chce být mermomocí vysazen na Slovensko v době povstání. Nakonec si to vydupe. Asi nejhorší, co jsem od Kachyni viděl. Téma je takové ochmatané, děj téměř žádný, prchají před Němci, sem tam si zastřílí. Haničinec je v roli málo uvěřitelný, ostatní herci přeříkávají nějaké texty, nemající vtipu ani dramatičnosti. Kachyňa si tu taktéž zapoetizoval, jak je zvyklý, ovšem banda špinavých partyzánů před smrtí vyčerpáním, troubící na různé píšťaly tu nepůsobí poeticky ale pitomě! ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Text oficiálního distributora mne opět přesvědčil o tom, že jeho autor zřejmě prodělal náročnou lobotomii. Kachyňovo romantické pohlazení slovenských hor, přehlídka Slováků pro i proti Německých a lehýnký náznak války mi opravdu neevokoval prokomunistickou propagandu. A jestli tomu človíčkovi, který za distributora sesmolil obsah, vadí, že Kachyňův film je antifašistický, je mi ho neskonale líto. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek na téma SNP je vlivem režiséra Karla Kachyni natočen impozantně a nebýt té ideologické vsuvky, mohl to být nádherný protiválečný film. Poetické ladění příběhu je i zde znatelné a asi to byl záměr, proč dostal za úkol něco takového natočit zrovna Kachyňa. Příběh postaršího uvědomělého českého antifašisty (uvědomělý znamená že je to komunista), který prostě chce za každou cenu jít bojovat. A tak jde a je vysazen na Slovensku. No, logiku to postrádá, to je fakt, ale v rámci zmíněné ideologie, proč ne? Na národnosti a hlavně na věku přeci nezáleží. Ani postarší pánové nejsou žádná ořezávátka a onen výcvik na tzv. opičí dráze to jenom dokazuje. Petr Haničinec takového bojovníka zahrál velice dobře a rozhodně mu není co vytknout. Zahrál jen to, co mu nařizoval scénář. Snímek je ideově o hrdinských činech partyzánů a vlastně je natočen dle vzoru sovětských filmů, kterých vzniklo přehršel. Aby se ale kvůli tomu z toho stal novodobý trezorový film je přeci jen škoda. Ale to už je věc názoru. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jinak to vše byla pravda..." Upřímně nevím, zda lze film nazvat "primitivní prorežimní historkou", jak tvrdí distributor. Je pravda, že hlavní postavou (Petr Haničinec) je komunistický aktivista, který jak je vidět z jeho zpětných vzpomínek měl již za 1. republiky pěkné oplétačky s policií. Z té doby se taky zná s majorem Višínem (Ilja Prachař), který jej odrazuje od toho zapojit se aktivně do Slovenského národního povstání. Jinak přestože jde o válečný film, snaží se Kachyňa i zde o trochu té poetiky (zasněžené hory, pobíhající kůň). A tak i když se kolem střílí a partyzáni trpí zimou a nedostatkem potravin, film na mě působil až nezvykle idylicky. Dost tomu napomáhá místy na můj vkus přeci jen až moc optimisticky laděná hudba Zdeňka Lišky (viz hlavní motiv s pískáním na píšťalku). A to nemluvím o tom, když si přeživší partyzáni začnou dělat vzpomínkové fotografie...To mi už přišlo dost úsměvné. Ale za vyslovenou politickou agitkou bych zas tento film určitě neoznačil. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Film Horká zima bol natáčaný v Kežmarku a v obci Malužina pri Liptovskom Hrádku. (dyfur)

Reklama

Reklama