Reklama

Reklama

Kočár do Vídně

  • angličtina Coach to Vienna
Trailer

Obsahy(1)

Podle námětu Jana Procházky natočil v roce 1966 režisér Karel Kachyňa komorní příběh z posledních dnů druhé světové války. Ústřední hrdinkou je zoufalá venkovská žena, které Němci pověsili muže a které osud přivedl do rukou mladého vojáčka, na němž může vykonat svou pomstu. Celé drama se odehrává během cesty hlubokým lesem, kdy koňský povoz se ženou, vojákem a jeho těžce raněným spolubojovníkem míří k rakouským hranicím. Žena čeká na příležitost pomstít se, ale když ta chvíle nastane, zabít nedokáže… Kočár do Vídně patřil k nejdiskutovanějším filmům své doby. Jedněmi byl zatracován jako protiněmecký, jinými jako protičeský, ba i jako protipartyzánský. Je to však především film proti válce, proti zabíjení. „Válka zabíjí hlavně nevinné. Koho jiného? Copak do války šli někdy i jiní, než ti, kterým se vůbec nechtělo jít do války? Ale jakmile už zabíjení nastane, má své vlastní zákony. Redukují se ve snahu přežít: buďto zabiji, nebo budu zabit. Tento motor smrti je hlavním v každé válce,“ říká o svém filmu scenárista Jan Procházka. Roli mladé ženy Kristy napsal přímo pro Ivu Janžurovou, která patří v českém filmu mezi největší herecké osobnosti. Výborným partnerem jí byl Jaromír Hanzlík, pro kterého role vojáčka byla jednou z prvních velkých příležitostí. (Česká televize)

(více)

Diskuze

rcbn

rcbn (hodnocení, recenze)

herecký koncert nejlepší české herečky a mladičkého Hanzlíka, Kachyňa byl borec

Willy Kufalt

Willy Kufalt (hodnocení, recenze)

filda1913

Původně film titulky nikdy neměl. Byl to ostatně i Kachyňův záměr, aby divák německým postavám nerozuměl, tak jako si vzájemně nerozumí ani samotné postavy. Nicméně ČT po letech ty titulky dodatečně udělala a už parkrát na Dvojce nebo Artu v otitulkované podobě i Kočár do Vídně vysílala.

Lukiz

Lukiz (hodnocení, recenze)

Film skutečně záměrně nemá titulky, protože ani postavy - jak sami zmiňují - si nerozumí.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Komoi

Komoi (hodnocení, recenze)

Asi jsem nepochopil podstatu filmu ale přišel mi velmi zdlouhavý a nudný.

na příspěvěk reagoval Martin741

akicita

akicita (hodnocení, recenze)

Ten nekonečný les... trochu mi připomínal film Ať žije republika, na který jsem byl hodně ujetej. Ale co marně čekám je NOC NEVĚSTY. Nikdy nevydán, ani na VHS... Bude?

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Reklama

Reklama