Reklama

Reklama

Vermeer a jeho odkaz

  • Francie La Revanche de Vermeer (více)
Trailer
Francie, 2017, 90 min (Alternativní 52 min, Televizní verze: 2x45 min)

Obsahy(1)

Portrét holandského mistra charismatických obrazů. Znamenitý holandský malíř Johannes Vermeer (1632–1675), jehož obrazy prochází perlově rozptýlené denní světlo, klidná a vyvážená kompozice často situovaná do uzavřených interiérů. Nepřehlédnutelným rysem jeho obrazů je také pečlivý smysl pro detail a vystižení kvality materiálů. Z jeho nejslavnějších obrazů: Krajkářka, Dívka čtoucí milostný dopis, Dívka s perlovou náušnicí, Žena vážící perly, Mlékařka… Perfekcionista, malující s mimořádným citem pro atmosféru a sebemenší detaily. Zemřel ve třiačtyřiceti v bohatém Holandsku v naprosté bídě. Známo je pouze kolem čtyřiceti obrazů, vynikajících mistrně barevným a perspektivním zpracováním. Pracoval prý pomalu, vycházel z Caravaggia, jeho ideálem byla malířská dokonalost. Měl oblíbenou citronovou žluť a chladnou modř. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

sator 

všechny recenze uživatele

Malíř je to fascinující, obrazy jsou překvapivě malé...doporučuji film dívka s perlou-okouzlil mě...komentář my přijde slabou částí dokumentu... ČT zvolila , jak jinak, krátkou verzi... ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

(52 min. verze) Téměř perfektní kombinace životopisného dokumentu a dokumentu analyzujícího Vermeerovy obrazy. Obzvlášť luxusní je odhalování přemalovaných částí obrazů pomocí rentgenu a vysvětlování proč k tomu pravděpodobně došlo. To vše podané současnou formou - hrané části, počítačová grafika i mluvící hlavy před i za kamerou. ()

Reklama

Reklama