Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1948. Drsná a syrová šumavská příroda je kulisou napínavého příběhu o lidech, kteří se po druhé světové válce stali nekorunovanými králi části našeho pohraničí. Jednotka pohraničníků vedená fanatickým poručíkem Kotem se spolu s novým členem strážmistrem Zemanem snaží zlikvidovat převaděče, kteří výborně znají svůj kraj a převádějí lidi na obě strany hranice... (Filmexport)

(více)

Recenze (309)

Paity 

všechny recenze uživatele

Propagandou zasažená veliká filmařina. Radovan Lukavský jako odhodlaný pohraničník, který zabrání imperialistům, aby nám sem posílali špioni a naopak, aby se někteří lidé nedostali ven. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Česká kotlina je krásné místo. žijí zde spořádaní lidé, nemají jiné starosti než pracovat, starat se o své děti, chodit na tancovačky... Ale u státních hranic, tam je hůř. Stále prší, marast, bažina. Z mlhy pak přicházejí ozbrojení zločinci, převaděči agentů, zloději a vrazi zlých tváří, lidský odpad. Mají spojence, starousedlíky, sedláky, kulaky, z nichž každý je podezřelý z podvratné činnosti. Těžká je řehole pohraniční stráže, která s puškou v ruce brání nic netušící občany naší země před tou svoločí. Kachyňu mám rád. Asi to i chápu, ale je to hnus fialovej z kterýho se mi chce blejt... ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Kachyňa byl profesionál a ani v tomto filmu tomu nebylo jinak, skvěle pracuje s atmosférou a dobře využívá thrillerové napětí. Je tu však jedno ale: ideologie a propaganda je tu všude a naši hrdinové se do ní, jak do bažiny, propadají. Herecké výkony neoslňují (vyjímkou je jen pan Lukavský) a nemohu se zbavit dojmu, že je to kvůli nemožnosti vůbec něco hrát. ()

luczi 

všechny recenze uživatele

Král Šumavy je na svou dobu skvěle natočený špionážní film, kterých je v naší malé české kotlině počertech málo. Propagandistické filmy "Hitlerovy" Leni také obdivujeme, tolik k ideologistickému marasmu! Když jsem si letos na Šumavě fotila památník českým a německým převaděčům, hned jsem si vzpomněla na Franze Nowotného alias Kiliána - http://www.moskyt.net/view.php?cisloclanku=2006100001. Skutečného legendárního krále Šumavy - původem německého pašeráka (mimochodem, patří pašeráci do slušné společnosti?), který za německé hranice převáděl čechy a zpět zase agenty (aktivně spolupracoval s CIC) a sem tam si přilepšil starým řemeslem. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Poutavý krimi-příběh z drsné šumavské krajiny. Jeden obličej vedle druhého je těžký charakter a tehdejší herecká špička! Příběh mě hodně zaujal a dobře se na to dívalo. Kde je atmosféra těchto filmů dnes?? Ještě více mě učarovalo prostředí Šumavy, které jsem nedávno prolezl... ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Trvalo mi pěkně dlouho, než jsem se ke shlédnutí tohohle legendárního filmu dokopal. V zásadě jsem byl přijemně překvapen, protože je to hodně slušná filmařina, soudruzi se očividně hodně snažili. Obzvlášť výborně hrál Lukavský ("Nervy pryč, žena pryč..."), kterýho jsem furt jen vídal v rolích laskavého mlynáře a noblesního profesora a v Králi Šumavy najednou ztvárňuje drsnýho šerifa v bolševický kovbojce, zajímavé. Přiznávám, že film si mě získal taky ojedinělou atmosférou, protože jsem obdivovatel Šumavy. Na druhou stranu mě tam trochu srala ta ideologie; v době Schengenu se zdá bejt neuvěřitelný, že pohraničníci relativně nedávno stříleli do zad uprchlíky, kteří tady nechtěli zůstat... Nevysmíval bych se ale tehdejším poměrům tak docela, protože je pravda, že Američani do ČSR po únoru 48 skutečně posílali agenty, kteří k nám zhusta procházeli právě přes šumavské slatě. Trochu podivný jsou akční scény, protože všichni (včetně převaděčů) po sobě neváhaj pálit samopalama jak divý a málokdy málokdo málokoho zasáhne, ale je třeba ocenit, že tam herci skutečně natvrdo mastí ppshky a ne plechový atrapy. Jinak ve filmu funguje nepsané - skoro až hororové - pravidlo: když se kdokoliv přiblíží ke starému hamru, někdo zemře :-) No a musím uznat, že legendární scéna s utopivší se Švorcovou je poměrně efektivní. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Opravdu drsné životní podmínky. Velmi vydařené herecké výkony. Ponuré a smutné ale na konci jaksi optimistické dá se říct. Doufám, že se nedožiju války a jejích následků... ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Film je pěknej ale musíme si uvědomit o čem vypráví ,je to o partě hraničářů která střílí lidi jen proto že nechcou žít v takové šedi .Nejlépe je si udělat názor hned po zhlédnutí filmu . ()

willis 

všechny recenze uživatele

Atmosféra močálu sice místy připomíná Doylova Psa baskervillského :), ale střežení hranic proti "agentům západu" to už je trochu mimo.(28.11.2004) ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Umělecký artefakt minulé doby. Ideologicky silně zatížený film (toto zatížení ztělesňuje zejména modelová "postava-idea", poručík Kot), který expresivními uměleckými prostředky paradoxně sám pod sebou podřezává větev. Kachyňovi (spolu s kameramanem Ilíkem) se podařilo vyobrazit svět permanentního strachu a dusné atmosféry, který odhaluje zvěrstva komunistického režimu par excellence, i když mimoděk. Máme možnost vidět a téměř prožít s místními lidmi děs, který na nich díky komunistům ležel jak těžká šumavská mlha. Postava Jiřího Valy celkem jasnou ideologickou polarizaci narušuje a zajímavé je, že ani v samotném závěru neprojde odpovídající "kádrovou proměnou" (tzn. že plně nepřijme za svou fanatickou oddanost poručíka Kota a nestane se další "postavou-ideou"). To je ale jen příslovečná vlaštovka. Takovéhle filmy (myšleno "řemeslně precizní") se vždy hodnotí špatně, ale zcela osobně si stojím za tím, že umění v pokorné službě zločinného režimu neberu na milost. ()

mira007 odpad!

všechny recenze uživatele

Filmařsky na svoji dobu opravdu povedený temný thriller ... bohužel politický thriller ve službách naprosto zlé dementní politiky, která tímto pošlapává památku všech lidí, kteří se snažili z toho českosloveskýho komunistickýho hnusu dostat. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Krásný film s neskutečně autentickou atmosférou práce PS bezprostředně po únoru. Dnes už takový krásný film nikdo nenatočí, ale my dnes můžeme kráčet v ranních mlhách šumavské přírody s příslušníky SNB, kteří hlídali pás našich hranic i za cenu ztráty vlastního zivota. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Tento film mi nahrazoval nedostatkový akční žánr, a i dnes, přes veškerý ideologický nános, obsahuje napětí i akci. Na všem se hodně podílí romanticky zamlžená Šumava. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Působivé záběry šumavské přírody, některé herecké výkony a smrt Jiřiny Švorcové v bažinách - to si jistě zaslouží dvě hvězdičky. Vše ostatní je ideologicky zmanipulovaný výklad historie a to prostě nemůžu. To převrácené pojetí hrdina - padouch je hnus... ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke je to nepochybne na vysokej úrovni, na tie roky ide o skutočne pozoruhodne odvedenú robotu - kvalitná réžia, herecké výkony a v neposlednom rade aj atmosféra filmu. O poznanie horšie to však je so samotným ideovým podtextom tohto počinu. Ten v dnešnej dobe pôsobí buď značne odpudzujúco alebo aspoň vyvodí na tvári jemný úsmev. S trpkou príchuťou... Tak či tak, ak sa oprostím od tohto hľadiska (čo sa samozrejme v plnej miere spraviť nedá, moje hodnotenie to určite istou mierou ovplyvní), film je to naozaj vcelku solídny a ešte aj dnes, po vyše päťdesiatich rokoch sa dá bez nejakých väčších problémov vkľude pozerať. A to pritom patrím medzi tých, ktorí až takto staré filmy väčšinou neobľubujú či dokonca sa im vyhýbajú. 3/5 ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jedinečné dílo české kinematografie, pod nímž je opět podepsán mistr Karel Kachyňa. Tenhle film je možno vidět mnohokrát a nikdy se neokouká. I zarytý odpůrce socialismu si musí povšimnout, že příběh o Králi Śumavy - Kiliánovi a poté Palečkovi - má minimální politický podtext. Kilián byl starý pašerák, který se na stará kolena dal na převádění lidí. A Remunda utekl z republiky kvůli autonehodě, při níž zabil malé dítě. Ostatně, ostraha státních hranic proti špionům nebyla žádným zlem. Poetika deštivé a vlhké Šumavy na mě už v dětství zapůsobila tak, že tohle pohoří jsem vždy viděl jako nehostinný kus krajiny. Skvělé výkony Lukavského, Valy i Švorcové, především ale mistrně napsaný Kalčíkův příběh. ()

Reklama

Reklama