Reklama

Reklama

Fimfárum Jana Wericha

Trailer

Celovečerné animované pásmo na motívy rovnomennej knihy Jana Wericha. Vtipné i poučné rozprávanie o veciach rozprávkových i každodenných, o čertoch, zázrakoch, ale aj o úplne obyčajných ľudských slabostiach a chytráctvach. Výtvarné poňatie bábkových príbehov presne vystihuje humor a atmosféru rozprávok "Fimfárum", "Až opadá listí z dubu", "Franta Nebojsa", "Splněný sen" a "Lakomá Barka", ktoré Jan Werich narozprával na gramofónovú platňu v šesťdesiatych rokoch a knižne vydal pod titulom Fimfárum. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (324)

Cival 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší český film roku 2002. Přestože i Fimfárum má své mouchy, smekám před tvůrčími schopnostmi a odvahou s jakou dali Pospíšilová a Klimt vzniknout tomuto chvályhodnému projeku. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vtipné a originální převedení části nejgeniálnější české pohádkové knížky do podoby loutkového filmu. Franta Nebojsa valí. 75% Zajímavé komentáře: Marigold, ScreamJay, GREGOIRE ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pohádky i příběhy ze života, podmanivá atmosféra, poetika, sarkastické narážky na svět skutečný, který je -někdy- odlišný od toho loutkového a to vše podbarveno hlasem Jana Wericha a jeho všudypřítomným autorstvím. A překvapil Ota Jirák. Lze udělit horší hodnocení? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, protože nebyl zhanoben odkaz Jana Wericha a současně má fimfarum takový moderní šrmnc, díky kterému vypadá výtvarná stránka Fimfara opravdu ryze fimfarově. Povídky, bajky či pověsti jsou chytré, divácké a postavičky různorodé. Čert jako skoro férovej klaďas, působí věrohodněji než jako ryzí záporák. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $151,567║ v skutku podarený bábkový počin, odvážne poňatí, príbehovo skvostný a hlavne zábavný /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Moje nejmilejší pohádková kniha přetavená do neuvěřitelného animovaného filmu, který k poetice Werichova slova přidává ještě nezaměnitelnou klimtovskou obrazotvornost. Takže krom neopakovatelné hravosti a vtipu originálu se divák dočká ještě hotových orgií vizuálního humoru. Jediné, co mi nesedí, jsou intermezza s hlasem Oty Jiráka, která tak trochu nezapadají do celkové koncepce. Jinak ale Fimfárum animované patří do stejné síně slávy jakožto Fimfárum psané. Příjemná protiváha barevným polotovarům Walta Disneye. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům s epodařilo výborně převést poetiku skvělých pohádek Jana Werich na filmové plátno. I když kvalite jednotlivých snímků je značně nevyrovnaná, například Franta Nebojsa vysloveně nudí a opakované zaběrty na kostlivce a jinou havěť jsou příliš monotonní, tak jako celek vyznívá film na výbornou. Velkým plusem je i výběr vypravěče, neboť Ota Jirák se vypravěčskému projevu Jana Wericha velmi přibližuje. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden kovář a ten měl krásnou mladou ženu....... . Při poslouchání hlasu Jana Wericha je mi líto, že jsem jej nikdy nepotkal. Mám pocit, že to je právě ten člověk, se kterým bych moc rád chodil na pivo. Člověk by se náramně pobavil a také jistě pochytil nějakou moudrost (čert:,,..a ty mi za oplátku dáš tři zlé duše“. kovář:,, tolik zlých lidí neznám!“. čert:,,protože jsi idealista!“). 5 příběhů, kterým dle mně vévodí Lakomá Barka, má sice různou úroveň, ale přesto je to záležitost pro malé i velké. I když to nejsou žádné pohádky, ale samozřejmě pravdivé příběhy.... . ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nápad zfilmovat Fimfárum je zajímavý. A nahodit film do široké kinodistribuce pak chvályhodný. Převedení pohádek mi ale přijde toporné a je škoda, že kvalita jednotlivých příběhů je natolik rozdílná. Někdy se jedná i o jednotlivé scény. Namátkou například myšlenka a zpracování úvodu "Až opadá listí z dubu" a pak najednou nudný a prapodivně animovaný Franta Nebojsa. A je to vážně škoda, protože ve Werichově humoru bude i za sto let potenciálu pořádný věrtel. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Stejne jako v pripade druheho dilu kvalitni loutkovej film, ale ze by to zase byla takova pecka, to se rict neda. Az opada listi z dubu: Oproti ostatnim pohadkam pekne dlouhy (skoro 30 minut), nicmene docela vtipny a chlastacky natoceny vtipne, akorat ta odvykaci kura u certu se zbytecne dlouho opakuje, ale celkove dobry 4*. Franta Nebojsa: Asi nejhorsi cast, ktera ma nastesti jen deset minut, prislo mi to takovy nedokonceny a vetsinu casu zabira pohled na poskakujici strasidla, ktery jsou ale vymysleny docela napadite. 3*. Lakoma Barka: Opet jako v pripade Franty Nebojsy slabsi, navic opet to nema poradnej konec, ale to stehovani Barky je vtipny, takze slabsi 4*. Splneny sen: Takovy nejmin pohadkovy, trosku variace na Az opada listi z dubu, akorat ze se tu nechlasta ale sazi a misto certu pomaha sen. Nejmene vyraznej dil. 3*. Fimfarum: Pohadka je sama o sobe perfektni, ale fakt me desne nasralo zjisteni, co to je to Fimfarum, cekal jsem kdovi co, ale neco tak dementniho fakt ne. 4*. Celkove se jedna o 5 vicemene prijemnejch pohadek, vypravenejch perfektne Werichem a Jirakem, navic pospojovani jednotlivejch pohadek je vyreseny dobre, ale ze by film byl nejak lepsi nez druhej dil, to se rict neda, presto slusnej nadprumer. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Což o to, Werichova knižní předloha je výborná, ale tady bychom měli hodnotit hlavně film a ten už tak vynikající není, v podstatě mě nenapadá nic, čím by natolik vynikal, aby si zasloužil místo v top 200. Jde pouze o takové vděčné zpracování knihy, nic se nepokazilo, díky lehce vtipné animaci to pěkně odsejpá a většina lidé u toho aspoň nostalgicky zavzpomíná na knihu, kterou znají z dětských let... Jenže místy je to celkem zdlouhavé a v celku nevyrovnané a pokud jde o můj osobní názor na animaci, tak mi byla relativně nesympatická, hlavně ztvárnění postav. Takže postavit Fimfárum do žebříčku vedle takového Ratatouille je pro mě spíše špatný vtip. 6/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film. Na to, jak nerad mám takto animované filmy, jsem si ho vážně užil. Skvělý Werichův komentář byl pro děj dobrou volnou a bez jeho hlasu si to ani neumím představit. Moc povedené - moc. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

kouká se na to pěklně a Lakomá Barka je nepřekonatelná klasika, ale tak nějak mi ta vizuální podoba přišla místy až trošku nekorektní, vzhledem k tomu, že se jedná o film, na který chodí především děti... a knížepán, kterej si hopsá po chodbě, a pak se počůrá, to už bylo fakt moc ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v každém povídkovém filmu i tady se střídají dobré a horší kusy. Vrcholem filmu jsou příběhy Lakomá Bárka - kterou jsem také viděl jako úplně první (ještě na základní škole) a samozřejmě i ten hlavní, odkud se dozvíme, co to vlastně to FIMFÁRUM je. Nejkrásnější na celém snímku je ale ten pocit vlastenectví, který jsem při jeho sledování zažíval, Fimfárum je totiž opravdu ryze českým filmem, při kterém si leckteří z vás dokonce vzpomenou i na své dětství, ve kterém Werichovi pohádkové příběhy slýchávali poprvé. Potěší i hlas Jana Wericha, který je vypravěčem svých vlastních příběhů a nádherná propracovanost loutek. Přestože je Fimfárum Jana Wericha určeno převážně dětem, které dokáží ocenit skvělé příběhy, pobaví i starší. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Humor, výborné výtvarné zpracování a navíc poutavé vyprávění pana Wericha. Všechny povídky sice nejsou bez chybičky, ale jako celek tento film funguje opravdu velice dobře. Poprvé jsem ho viděl, když jsme na to šli povinně se školou a už tenkrát se mi hodně líbil. Po další projekci se utvrzuju v 5* hodnocení. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tato sympatická pozitivní deviace polistopadového českého animovaného filmu nejenže Werichův přínos zachovává v jeho jedinečné obsahové i formové integritě, ale navíc skutečně tvořivým animačním pojetím ho dále rozvíjí a dotváří. Snaha přiblížit dávno mrtvého umělce prostřednictvím příbuzného sonorního hlasu Oty Jiráka dala filmu jasnou a jednotnou kostru a dál posílila jeho vnitřní sevřenost. Toto zpracování by bylo považováno za špičkové v kterékoli minulé době českého hraného filmu včetně jeho zatím vrcholné éry v šedesátých letech minulého století. Jsem rád, že i dnes se v naší mladší filmařské generaci najdou lidé schopní a ochotní pokračovat v odkazu Týrlových, Pojarů či Hofmannů; že nesnadné a vlastně nekomerční řemeslo animovaného filmu se jim stalo životním posláním a naplněním. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Fimfárum je příkladem toho, že český loutkový film není mrtev, a že může dokonce statečně konkurovat vedle fantastických děl Jiřího Trnky, Břetislava Pojara Asi nejmilejší potěšení se skrývá v samotné výtvarné stránce. Tvůrci dokázali loutkám vdechnout svůj osobitý život, prožívání, pocity. Kvalita jednotlivých příběhů sice lehce kolísá, ale jako celek působí nepřemrštěně a zajímavě. Lehce satirické podání, podbarvené hlasem Jana Wericha, naplno oživilo živelné fantazie, kterých je v této knížce dostatek. Více grantů na podobné snímky. Třeba se dočkáme renesance, u nás tolik ceněného, loutkového filmu. ()

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama