Reklama

Reklama

Fimfárum Jana Wericha

Trailer

Celovečerné animované pásmo na motívy rovnomennej knihy Jana Wericha. Vtipné i poučné rozprávanie o veciach rozprávkových i každodenných, o čertoch, zázrakoch, ale aj o úplne obyčajných ľudských slabostiach a chytráctvach. Výtvarné poňatie bábkových príbehov presne vystihuje humor a atmosféru rozprávok "Fimfárum", "Až opadá listí z dubu", "Franta Nebojsa", "Splněný sen" a "Lakomá Barka", ktoré Jan Werich narozprával na gramofónovú platňu v šesťdesiatych rokoch a knižne vydal pod titulom Fimfárum. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (324)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Fimfárum je súbor piatich rozprávok z pera Jána Wericha, ktoré sa český animátori, dominujúci hlavne v oblasti bábkovej animácie rozhodli preniesť na filmové plátno. Dodnes vznikli celkovo tri celovečerné poviedkové filmy, ktoré predstavujú dielo pána Wericha a predávajú divákovi – nielen detskému – životné múdra a posolstvá zábavným a pútavým spôsobom. Každý z piatich príbehov má špecifickú atmosféru, čo len dopomáha k všestrannosti tohto diela. A v neposlednom rade sú vtipné a magické. Fimfárum je tak originálny počin na poli bábkovej animácie na aký som čakal. Myslím teraz konkrétne českú bábkovú animáciu. Všetky tie rozprávky a príbehy, ktoré som počúval a mal rád ako dieťa, príbehy plné obyčajných ľudí a magických bytostí, ktorý sú konfrontovaný z nespravodlivosťou, sú tu podávané s takou úprimnosťou, že som sa na chvíľu znova cítil ako dieťa. Je pravda, že niektoré poviedky sú lepšie ako iné, ale na hodnote diela to neuberá. Pre mňa sa stali ale najobľúbenejšími príbehy „až opadá listý z dubu a Fimfárum“ zatiaľ čo na ostatných som sa skvelo pobavil. Hlavne Splnený sen bol taký rozprávkový filmový ekvivalent ku Coelhovmu Alchymistovi. Čo ale nepovažujem za chybu, len som sa musel pousmiať. Skvelý počin, ku ktorému sa rozhodne rád vrátim. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Taková pomyslná BEST OF deska poetiky, alegorického podobenství, obrazotvornosti, fantasmagorie, žánrové rozmanitosti, lidového folklóru, Švankmajerovského surrealismu, a vypravěčského humoru Jana Wericha, která geniálně adaptuje jeho nadčasový leporelo bizarních (ne)pohádek [jedna z mých nejoblíbenějších povídkových knížek], která se zaslouženě zapsala do zlatého fondu český kinematografie, a u který se nejde neusmívat od ucha k uchu. Zcela bezkonkurenčně nejlepší český animák a jedna z mých nejmilovanějších stop-motion srdcovek, kterou jsem jako děcko na DVDýčku sjížděl nesčetněkrát – což ostatně platí pro celou trilogii.... tohle je fakt národní poklad s nevýčislitelnou kulturní hodnotou, který snadno strčí do kapsy kdejakou 3D disneyovku. Kdo na tom nevyrůstal, přišel o hodně. Povinná matuřitní četba. Jiří Trnka by byl pyšnej. Zlatý český ručičky. Müluju to! ❤ ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Stejně jako v každém povídkovém filmu i tady se střídají dobré a horší kusy. Vrcholem filmu jsou příběhy Lakomá Bárka - kterou jsem také viděl jako úplně první (ještě na základní škole) a samozřejmě i ten hlavní, odkud se dozvíme, co to vlastně to FIMFÁRUM je. Nejkrásnější na celém snímku je ale ten pocit vlastenectví, který jsem při jeho sledování zažíval, Fimfárum je totiž opravdu ryze českým filmem, při kterém si leckteří z vás dokonce vzpomenou i na své dětství, ve kterém Werichovi pohádkové příběhy slýchávali poprvé. Potěší i hlas Jana Wericha, který je vypravěčem svých vlastních příběhů a nádherná propracovanost loutek. Přestože je Fimfárum Jana Wericha určeno převážně dětem, které dokáží ocenit skvělé příběhy, pobaví i starší. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Což o to, Werichova knižní předloha je výborná, ale tady bychom měli hodnotit hlavně film a ten už tak vynikající není, v podstatě mě nenapadá nic, čím by natolik vynikal, aby si zasloužil místo v top 200. Jde pouze o takové vděčné zpracování knihy, nic se nepokazilo, díky lehce vtipné animaci to pěkně odsejpá a většina lidé u toho aspoň nostalgicky zavzpomíná na knihu, kterou znají z dětských let... Jenže místy je to celkem zdlouhavé a v celku nevyrovnané a pokud jde o můj osobní názor na animaci, tak mi byla relativně nesympatická, hlavně ztvárnění postav. Takže postavit Fimfárum do žebříčku vedle takového Ratatouille je pro mě spíše špatný vtip. 6/10 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden kovář a ten měl krásnou mladou ženu....... . Při poslouchání hlasu Jana Wericha je mi líto, že jsem jej nikdy nepotkal. Mám pocit, že to je právě ten člověk, se kterým bych moc rád chodil na pivo. Člověk by se náramně pobavil a také jistě pochytil nějakou moudrost (čert:,,..a ty mi za oplátku dáš tři zlé duše“. kovář:,, tolik zlých lidí neznám!“. čert:,,protože jsi idealista!“). 5 příběhů, kterým dle mně vévodí Lakomá Barka, má sice různou úroveň, ale přesto je to záležitost pro malé i velké. I když to nejsou žádné pohádky, ale samozřejmě pravdivé příběhy.... . ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Výtvarník Petr Poš vymodeloval pro část „Lakomá Barka“ hlavu faráře, která až příliš připomínala prase. To se režisérce moc nelíbilo, a tak Petra Poše přemluvila, aby vyrobil hlavu novou s lidštějšími rysy. Nicméně původní hlava nepřišla nazmar, tvůrci ji nasadili praseti, které zabije učitel. (Landauer)
  • Postavičky mají na každé ruce jen 4 prsty. (HappySmile)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama