Reklama

Reklama

Pád

  • angličtina The Fall
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Drama
Česko / Kanada, 1999, 15 min

Obsahy(1)

Loutkový film Aurela Klimta vznikl na motivy absurdních povídek ruského spisovatele Daniila Charmse. Snímek získal několik ocenění tuzemských i zahraničních, mj. cenu českých kritiků Kristián či dvě ocenění na festivalu v Huesce ve Španělsku. (J.Connor)

Recenze (24)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Aurel Klimt se při práci na svém (oficiálním) filmovém debutu nechal inspirovat dvěmi povídkami významného ruského autora Daniila Charmse (VYPADÁVAJÍCÍ STAŘENY a PÁD). Vzniklo výjimečné dílo, které trefně vystihuje atmosféru, kterou ve svých povídkách Daniil Charms popisuje - absurdita, strach, „profízlovanost“ společnosti etc. Zpracování postav, domů, moskevských ulic i samotné Moskvy je na vysoké (profesionální) úrovni. Celá - tíživá - atmosféra je také skvěle vystižena převládajícími ponurými barvami. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z marasmu polistopadového úpadku animované tvorby se sem tam vynoří malý klenot. Čtvrthodinový Pád dokáže o absurditě komunismu sdělit víc než dvouhodinový hraný film. Atmosférická absurdita, ze které mrazí. Po zhlédnutí musí být jasné, proč musel Charms skončit tak smutným způsobem. Podobní lidé v diktaturách obvykle přirozenou smrtí neumírají. Výborný loutkový kraťas plný černého humoru. Celkový dojem: 90 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kombinácia špecifickej absurdnej poetiky, ktorá akoby z okna vypadla atmosfére poviedok ruského spisovateľa Daniila Charmsa s hrubozrne ponurým humorom (vrcholom sú mŕtve stareny flegmaticky napichávané na hnojárenské vidly a nahadzované na voz s odpadom). Všeobecná atmosféra zmaru a ničoty nad šedivým mestom, s všadeprítomnou apatiou a alkoholizmom, v skvostnom bábkovom krátkometrážnom filme talentovaného českého režiséra Aurela Klimta, ktorého každý nový film je Udalosť s veľkým U. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Pre tých, ktorí nikdy nečítali Daniila Charmsa, vyznie Klimtove krátke filmové prevedenie mierne bezmyšlienkovité, prehyberbolizované s absurdnými vložkami pre pobavenie....Ale všetkým sľubujem, že ak sa mi dostane Daniil Charms raz do rúk, určite zmením komentár:) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Absurdní příběh z komunistického Ruska, který sice obsahuje černý humor, ale postupně vám při něm bude tuhnout úsměv na rtech. Depresivní animovaný film s výbornou atmosférou. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Charmsa som čítal naposledy na strednej, ale dobre si pamätám jeho "ujeté" poviedky...Pád je veľmi pekný bábkový výtvor, ktorý pobaví svojou krásne melancholickou absurdnosťou... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jednoduše geniální krátkomentrážní dílko, které má dokonale temnou atmosféru, jenž mě pohltila jako noc. Napadá mě srovnání snad jen s jediným obdobným filmem. A tím filmem je nic menšího, než slavný Krysař. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborne ztvarneni ulice, skvela atmosfera a hudba. Z postav me nejvice bavila dvojka funebraku. Po obsahove strance me to bohuzel moc nebavilo. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Výborné! Klimtovi sa bravúrne podarilo vykresliť atmosféru Charmsových poviedok. Dominuje čierny humor, cynizmus, absurdnosť, pocit smrti a depresie. Perfektné spracovanie a výborná hudba. Pre mňa, ako fanúšika Charmsových próz to bol naozaj vypečený zážitok. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nenápadná genialita řadí Pád až někam k Trnkově majstrštiku Ruka. Stereotyp a tíživá unylost je tak hmatatelná, až to "hezké není". Aurelu Klimtovi se obvšem povedlo propojit s dějem i všechny další součásti tak, že na Pád jen tak nezapomenete. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu zajímavý námět pro naše politiky, jak vyřešit problém s množícíma se důchodcema, když druhý pilíř tak nějak moc nefunguje, na druhé straně ovšem pár hodně nechutných scén - např. jedení holubů (z nosu). ()

bo.rec 

všechny recenze uživatele

Já si teda myslím, že to je geniální píčovina... NIc víc, nic míň. Kdybych si těch 15 minut četl na záchodě Blesk, tak udělám líp... ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční, ale krásně absurdní se slušně vytvořenou atmosférou. Dobře využitá hudba. Jenom se mohlo ještě trošku více tlačit na pilu. Co se týče pohledu na dílo jako na adaptaci, tak atmosféra je vystižena slušně, akorát mi přišlo, že násilné a dekadentní stránky Charmsovy tvorby jsou zde až příliš zdůrazňovány na úkor upřímné, poetické a lahodící absurdity. *** Ve zkratce: A on visí ve vlastním těle, které čeká až duše dopadne na dno oceánu. ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Kdybych znala knihy od spisovatele, jehož povídka je předlohou pro tento snímek, jistě by se mi líbil víc. Ruský spisovatel Daniil Charms píše prý absurdní povídky, což tento snímek potvrzuje. Děly se tam absurdní věci. Rusko i atmosféra byla však ve snímku vykreslena dokonale. Použitím správné hudby, šedého nádechu, potemnění ()

Reklama

Reklama