Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • angličtina The Little Mermaid (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Pohádkový film Malá mořská víla byl natočen podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi, pro nějž obětuje to nejcennější, co má - svůj hlas a život. Příběh zahrnuje prvky opravdové lidské tragiky a životního dramatu. Proto je určen nejen dětem, ale i dospělým. Ve filmu byla použita řada náročných triků, velkou roli v něm hraje výtvarná stránka i pohybový projev představitelů obyvatel podmořského světa? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% — Pokud jsem dobře koukal, je to jediná pohádka ve filmografii Karla Kachyni. Řekl bych, že dobře odráží duch předlohy H. Ch. Andersena a tím pádem je nutně ponurá. Chvílemi mi přišla až příliš rozvláčná (scény z oslav na „dvoře“ mořského krále) a tragický konec samozřejmě koresponduje s předlohou a má logiku, ale kvůli tomu nebude patřit mezi ty nejoblíbenější pohádky. Trochu bych ji atmosférou srovnal s pohádkou J. Valáška Tři zlaté vlasy děda Vševěda, která ale na mě působila o mnoho více depresívním dojmem (a teď koukám, že hudbu v obou případech složil Zdeněk Liška). ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Tento film patří mezi české filmové klenoty....alespoň ty moje.Film má zvláštní kouzlo.Viděl sem ho mnohokrát a stále mám z něj husí kůži v dobrém slova smyslu.Mirka Šafránková jako hlavní představitelka odvádí slušnou práci.Je jemná,krásná a má neskutečně něžný hlas.Ideální malá mořská víla.Radovan Lukavský je dostatečně charismatický a přísný.Je to opravdový vládce všech moří.A Petr Svojtka je neokoukaný,stejně jako Mirka Šafránková svoji roli zvládá dobře.Samozřejmě kostýmy a ztvárnění podmořského světa je dokonalé.A když k tomu přičtu vynikající,nádhernou hudbu Zdeňka Lišky,nemůžu dám méně než pět hvězdiček. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Ano, Andersen nepsal veselé pohádky, asi nebyl moc šťastný člověk, a Kachyňa to pojal stylově a podobně depresivně. Zahrané i natočené je to sugestivně, ale nezlobte se na mne, koukat se na to nedá, podobně jako dětem raději čtu české pohádky než tyhlety severské horory. Pro mne je to sebetrýznění, dívat se na podobné filmy. Jinak si mimochodem povšimněte, že spíše než o pohádku jde o psychologickou sondu do života jedné třídy, která pokukuje po výsadách jiné, movitější třídy, a o nemožnosti prolnutí těchto světů. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Takové jsem měla předsudky... že já, odkojená na disneyovské Ariel, nemůžu vůbec ocenit drsnější originální verzi. Pletla jsem se. Vizuálně je film (snad ani nelze nazývat pohádkou) naprosto úchvatný, Libuška je svou půvabnou mladší sestrou odsunuta na vedlejší kolej, herecky všechny přítomné válcuje pan Lukavský ("Kdo ti to říkal? Tvůj princ? Asi to slyšel od svého otce, to byl taky idiot."). Po rozpačitém úvodu jsem byla opravdu nadšená.. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

2. dubna 2005 uplynulo 200 let od narození nejslavnějšího Dána, nejdospělejšího pohádkáře a velice významné osobnosti Hanse Christiana Andersena . České televize to jako tradičně ignorovaly, a tak je docela smutné, že jsem si to musel připomínat tímto slavným československým filmem na MDR. Naštěstí už neplatí, že by stejně tak ignorovaly tuhle drastickou pohádku, jíž svou atmosférou i vyzněním předčí málokterá jiná. Mně osobně se zamlouvá nejen nesmrtelný příběh, stylově symbolistně jednající postavy, ale i dokonalá vizuální a hudební stránka. A především: tahle pohádka se vám bude líbit bez ohledu na váš věk. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (12)

  • Existujú verzie rozprávky v dĺžke 90 a 95 minút. (Raccoon.city)
  • V britském vydavatelství Finders Keepers vychází soundtracku – Malá mořská víla - The Little Mermaid (composed by Zdeněk Liška; vocals by Lenka Kořínková). (prkalil)

Reklama

Reklama