Reklama

Reklama

Malá mořská víla

  • angličtina The Little Mermaid (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Pohádkový film Malá mořská víla byl natočen podle stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Vypráví o tragické lásce mořské bytosti k pozemskému princi, pro nějž obětuje to nejcennější, co má - svůj hlas a život. Příběh zahrnuje prvky opravdové lidské tragiky a životního dramatu. Proto je určen nejen dětem, ale i dospělým. Ve filmu byla použita řada náročných triků, velkou roli v něm hraje výtvarná stránka i pohybový projev představitelů obyvatel podmořského světa? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 4/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka na mně působila hodně depresivně. Nikdy víc. Jako dítě jsem měla noční můry. Navíc nesympatický Svojtka a Šafránková. ()

Chejpao 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem poprvé viděla až ve třinácti a znala jsem konec, přesto si mě podmanila tak, že jsem na konci brečela jak želva. Čirá krása a jedna z emocionálně nejpůsobivějších českých pohádek vůbec. "Podívej, moře kvete..." Ze zdejšího nízkého hodnocení je mi docela smutno. ()

je-za 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, byla to nejstrašidelnější pohádka, jakou jsem kdy viděl. S odstupem času se na ten film koukám už trochu jinak, ale na strašidelnosti moc neubylo ()

Rejzl 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka vždycky byla, je a bude mojí nejoblíbenější českou pohádkou vůbec. Nádherné kostýmy, překrásná hudba, melancholická atmosféra... A hlavně tam hraje Milroslava hlavní roli, nikoli tolik protěžovaná Popelka Libuška, která je ve všech filmech neuvěřitelně přesladká, až je mi z toho špatně od žaludku! ()

lapatata 

všechny recenze uživatele

Na pohádku příliš ponuré, poetické. Karel Kachyňa by si ale za ni zasloužil metál, protože jsem si jist, že jestli by Andersen byl z některého filmového zpracování své pohádky nadšený, byla by to právě tahle verze. ()

sikky 

všechny recenze uživatele

Pohádka? Ano, ale v původní, syrové podobě. U bratří Grimmů bych podobnou čekal, ale ti nejsou bez převyprávění pro děti vhodní... ()

Chuckiecz 

všechny recenze uživatele

Pohádka, které jsem nikdy nepřišel na chuť. Ani jako dítě, ani jako dospělý... Skoro mi to přijde jako pohádka Od Járy Cimrmana - Kašpárkův hrobeček... Nemám rád pohádky se smutným koncem... Nemám... ()

schnegy 

všechny recenze uživatele

Asi som zvláštna ale mne sa táto rozprávka vždy páčila aj ako dieťaťu. Fascinovali ma kostýmy, páčila sa mi hudba a tragické zakončenie mi bolo známe z Andersenových rozprávok. Pre detského diváka je možno vhodnejšie ľahšie spracovanie ale nie každý príbeh končí vetou: "A žili šťastne, až kým nepomreli." ()

R.E.M. 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka. Scénář Oty Hofmana a režie Karla Kachyni oživují věrně a citlivě tuto Andersenovu pohádku. Velmi dobré výkony hereček - křehká, půvabná Miroslava Šafránková je jedinečná v roli mladičké víly a se sestrou Libuší jsou jako den a noc, voda a oheň, Milena Dvorská umně děsí v roli čarodějnice a mezi herci vyniká Radovan Lukavský jako přísný, majestátní vládce moří. Pěkné záběry skal a podmořské říše. Působivě nádherná hudba, skvělé kostýmy. Přestože jsem jako dítě neměla posmutnělé, tragicky končící pohádky ráda, tahle se mi líbila. Dnes jako dospělá vím, že není primárně určena menším dětem stejně jako předloha a vesměs všechny Andersenovy pohádky. Podle mě na čsfd neprávem podceněná pohádka. ()

baroko16857 

všechny recenze uživatele

"...Takové to bylo smutné milování..." Ale takový je život! Tento krásný film jsem nikdy nebral jako pohádku, právě pro jeho sepjatost s běžnou tragikou mezilidských vztahů. Zde se sešli dva opravdoví velmistři poetiky: Karel Kachyňa a Zdeněk Liška. Ta hudba je tak dokonalá, citlivá a dojemná. Ve filmech není vždy takové niterné souznění hudby s obrazovou předlohou obvyklé. Vesměs bývá filmová hudba jen kulisou, zde ale má tak výrazně majoritní podíl, že je nepřeslechnutelná. Navíc královský Radovan Lukavský, babičkovsky milá paní Rosůlková, obě nádherné holky Šafránkovic, mužně něžný hlas Petra Svojtky a démonická Milena Dvorská? Kachyňova Malá mořská víla je dojemné, poutavé a nadprůměrné dílo, které nutí k zamyšlení, proto přesahuje rámec pohádky pro děti. ()

Ladorn 

všechny recenze uživatele

No moc jsem to nepochopil a teda nic moc nějak asi tak na konci tam víla šla do moře a najednou se z jejich nohou objevovala krev ale nevím proč. :( ()

HankaVitova 

všechny recenze uživatele

Tady by se vůbec nemělo nějak zdůrazňovat, že to je pohádka. A mířit to na dětské diváky. To téhle pohádce jen škodí. Z vlastní zkušenosti, jako malá jsem ji opravdu neměla ráda - ponurá, smutná, s divným koncem... Tohle (včetně úžasné hudby, která dokonale podporuje celé vyznění pohádky) může ocenit člověk až v dospělosti. K čemuž se bohužel řada lidí nedostane, protože s ní má z dětství spojené negativní pocity, takže se na ni už nikdy nepodívá. Nevybavuji si žádný jiný film, u kterého bych po jeho zhlédnutí po letech (v dospělosti) udělala takový názorový veletoč. V dospělosti dovede velmi hluboce oslovit a vést k zamyšlení nad otázkami, nad kterými by se člověk měl zamýšlet asi častěji... ()

Bodega_Bay 

všechny recenze uživatele

Hodně drsná pohádka, která dokáže otevřít oči malé naivní holčičce v tom, jak to taky někdy funguje s láskou. Prince nechápu, Mirka byla jednoznačně krásnější a křehčejší a vůbec nejlepšejší a on takhle. Dávám 3 hvězdy, protože je to oblíbená pohádka mojí mamky, ale jinak teda pro děti nedoporučuju, protože by mohly brečet. Život je sviňa. ()

lukyna 

všechny recenze uživatele

Když já se strašně od dětství vyžívám v tragických příbězích. Viděla jsem to snad stokrát, jako malá jsem hltala inteligentní rozpravy postav, nádherné kostýmy, nepohádkově magický podmořský svět. Strašně jsem chápala hlavní hrdinku a strašně jsem s ní trpěla. Podle mého nejinteligentnější česká pohádka. ()

Gamine 

všechny recenze uživatele

Na pohádku je to docela děsivé a depresivní.. především z mentality Malé mořské víly mi běhal mráz po zádech ()

Nataniel73 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekná rozprávka z hľadiska príbehu aj verného stvárnenia malej morskej víly v podaní Miroslavy Šafránkovej. Zároveň je však dosť zdĺhavá (prvých 30 minút sa prakticky nič nedeje) a má dosť depresívnu atmosféru. Scenár je však napísaný pekne s viacerými hlbokými myšlienkami, ktoré deti ani nemôžu pochopiť. Na daný rok sa jedná o trikovo celkom slušne zvládnutý materiál, ale viem si predstaviť vizuálne omnoho lepšie spracovanie. V podstate si malá morská víla vybrala smrť s tým, že aspoň na chvíľu bude na svete šťastná než by mala byť naveky nešťastná v podmorskom kráľovstve. Napriek viacerým technickým nedokonalostiam sa jedná o vydarenú aj keď smutnú rozprávku, ktorá má svoje osobité čaro a dá sa pozerať aj opakovane. 65% ()

Kekik 

všechny recenze uživatele

Nádherná, ač smutná pohádka. Miroslava Šafránková je stejně krásná a talentovaná jako Libuška. Radost na sestry pohledět. ()

Reklama

Reklama