Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh lásky, která se zrodila v dobách nenávisti... Podzim 1944. Na Labi u Drážďan kotví česká nákladní loď, naložená tabákem. Pracují na ní dva čeští lodníci, Kája Svorník (L. Vaculík) a Bohouš Kotera (A. Procházka). Oba s vědomím inspektora tajně kradou vzácný tabák, který Bohouš prodává na černém trhu v Praze. Hlavně se ale věnují milostným románkům s německými dívkami, jejichž jména si zapisují do lodního deníku. Kájovi se jednoho dne podaří dostat do postele mladičkou Ulriku (M. Hrubešová). Zpočátku si od krásné zrzky udržuje odstup, stejně jako od ostatních Němek, ale brzy zjistí, že se do bezelstné dívky zamiloval, stejně jako ona do něj. Je však doba války a vyhlídky českého kluka nejsou v jeho novém vztahu zrovna růžové: Ulrika je totiž dcerou velitele zajateckého tábora a také snoubenkou nacistického velitele od letectva… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (115)

cariada 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek o lásce Čecha a Němky ke konci války v Dráždanech. On jako lodník ona v Hitlerjugen. Přesto k sobě najdou cestu. On se snaží přivydělat šmelinou ,která se mu málem stane osudnou. Jeho kamrád zato zaplatí největší daň. Rodiče ani na jedné ztraně nemají z jejich lásky radost a jsou proti. Snímek nám dává možnost podívat se na život lidí s obou stran a uvědomit si jak válka rozdělí lidi i když nejsou špatný. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Soudruzi těsně před pádem režimu divákům dopřáli erotiku, která se i dnes dá považovat za odvážnou. Markéta Hrubešová se ukázala kompletně nahá a příroda jí tedy nadělila. Obří poprsí a klín, který volal po depilaci. No, byla válka a zarůst ženské genitálie chlupem bylo něco naprosto přirozeného. Karel Kachyňa se trošku ztratil v těch tělesných křivkách tehdy mladinké herečky a jeho drama postrádá větší údernost, i tak si dal záležet na postupném vývoji vyprávění. Jelikož se zahleděl do Hrubešové, tak Lukáše Vaculíka už  tolik nevnímal. Ten mu nabídl, že ukáže nahé pozadí. Režisér souhlasil, aby měl od něj pokoj. Většina děje je soustředěná na palubu a do podpalubí nákladní lodě, na které pracují dva čeští lodníci, Vaculíkovým parťákem je Antonín Procházka. Ti si ve složité době užívají s povolnými německými děvčaty, vedou si o nich deník a ve volných chvílích kradou tabák, který převáží. Jednoho dne se v blízkosti kotvící lodě objeví německá zrzka, která pozná sílu českého kance. A uhranutý lodník pranic nedbá na to, že je dcerou velitele zajateckého tábora a snoubenkou nacisty. Trochu filmu vyčítám, že tuhle hrozbu jaksi neuměl zhmotnit a na diváka nezapůsobil hrozbou těchto postav. Ladislav Lakomý navíc v roli velitele tábora působil až poměrně vlídně. Síla filmu spočívala v různorodých detailech a momentech, se kterými Kachyňa vždy uměl pracovat. Jeden z takových silných momentů představuje závěr, v němž náš hrdina v sutinách bombardovaných Drážďan pátrá po své ztracené lásce. A místo ní potkává její  babičku. Kachyňa prostě uměl nenápadné scény rozvinout do působivosti. Tohle jeho milostné  drama sice zůstalo oproti jeho jiným režijním počinům poměrně opomíjeným. O to víc si zachovalo svoji jedinečnou tvůrčí osobitost. 7/10 ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh, lehce slzopudná romance, zajímavé umístění děje na říční loď, poctivé tři hvězdy. Za (v uspokojivé míře :-) ukázané dívčí půvaby Markétky Hrubešové (a při vědomí, že je to natočeno ještě za totáče) přihazuji ještě hvězdu. To mi připomnělo - budu si muset k sobě na hausbot taky pořídit nějaký ten „podtrhávací kobečerek“ ...! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Kniha „Oznamuje se láskám vašim“ je živá vzpomínka na kamaráda, který to vše prožil a německou dívku, kterou přesvědčoval, že si ji vezme. Ona tomu uvěřila, zůstala v Drážďanech, i když její rodiče se z města vystěhovali, protože věděli, že bude bombardování. Tam také zahynula. Ten kamarád si to celý život vyčítal." Prozradil autor knihy Karel Zídek. Knihu jsem přečetl v roce 2023. ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

"Pošmourné" válečné drama, které těží nejvíc ze samotného příběhu. Vaculík mi tady moc nesedí. Je to typ herce, který se pořád někde dívá a spíš nehraje, než hraje :) (pěkný popis, že? ale uvidíte sami...). Možná se sem právě hodí, protože z něj vyzařuje negativní atmosféra a vzhledem k tomu, že se jedná o film za války, tak o žádnou srandu ani nejde... Naopak děj odlehčuje Markéta Hrubešová, která do něj vnáší slunce, a dělá film lehčím a lepším, jinak by byl strašně depresivní. Tedy on je, ale mohl být ještě víc. Závěr mi moc nesedí, ale nebudu ho vyzrazovat... Film je opravdu dobré drama, pravé drama o příběhu milenců za války. Akorát na mě je moc smutný... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (11)

  • Ulryka (Markéta Hrubešová) bydlí na adrese V Jirchářích 14 v Praze na Novém Městě a Karel (Lukáš Vaculík) v ulici Žalanského 63 v Řepích. Vybombardované Drážďany představuje zřícenina zámku Zvířetice. Pro jeden záběr si tvůrci dojeli do Německa. Zajatecký tábor je pevnost Königstein – jedna z největších horských pevností v Evropě, jenž leží uprostřed Labských pískovců na stolové hoře Königstein. (sator)
  • Režisér Karel Kachyňa měl málo materiálu na natáčení, proto se mohla každá scéna natáčet maximálně třikrát. (M.B)
  • Sóla na saxofon hraje František Kop (*1959). (Zlatohlávek)

Reklama

Reklama