Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze uživatele waits k tomuto seriálu (14)

Dark (2017) 

První řada aspiruje na maximum, pravda, s přivřenýma očima. I s případným dabingem je rozpoznatelné, že nejde o zámořskou produkci, nekoná se ono samozřejmé vtáhnutí do děje a gradace u emotivních momentů, na druhou stranu se ani nedočkáme se jisté, mnohdy otravné, okázalosti, atmosféra je zas pro jednou příjemně evropská. Velmi výrazná je hudba Bena Frosta a hlavně temné a přitom eterické skladby (několikrát použití Apparat- Goodbye, Mire Kay- Bay, Chris Killion-When I was Done Dying, Agnes Obel-Broken Sheep nebo industriálnější Cochleam-French Coq). I přes jistou nepřehlednost v postavách (to aby si člověk kreslil graf jak z Katovny:)) je celá první serie mysteriozní, zajímavou a osobitou podívanou. ()

Season 1 (2017) (S01) 

Vnějšková podobnost se Stranger Things (odkazy na 80.leta, děti v ohrožení, elektrárna) německému Netflixu pomáhá ve vzbuzení zájmu. Ale zatímco Stranger Things jsem, hlavně kvůli hysterické Wynoně Ryder během první serie vzdal, Dark mě zaujal - funguje a směřuje totiž jinak a jinam. Mysteriozní atmosféra, působivá hudba (až na ty smyčce:)), vcelku zajímavé postavy a děj, který umožnuje ohýbat serii do různých směrů (bude z toho něco na způsob Kinga? bude z toho Twin Peaks? - no, to zas ne:)) jsou schopny připravit odpočinkový zážitek v sympaticky velké míře. První serie se navíc neustále zlepšuje a u osmého, devátého dílu graduje. ()

Tajemství (2017) (S01E01) 

Tohle nezačíná vůbec špatně. Spíš než ke Stranger Things míří Dark k atmosféře knih Stephena Kinga, němčina v tomto případě není na závadu. ()

Minulost a současnost (2017) (S01E03) 

Druhá epizoda notně zpomalila, ale třetí, s časovým posunem, působí zajímavě. Stále není jasné, kam se celá série posune, možností je mnoho, ale atmosféra (s výhradami) pobízí ke sledování dalších dílů. ()

Dvojí životy (2017) (S01E04) 

Po čtvrtém dílu vidím některá hluchá místa - tempo je občas nevyvážené, některé postupy na mě působí rušivě (záběry na stojící postavy naznačující emoce zúčastněných,častý smyčcový motiv upozornující na strašidelné scény, doslovnost, povrchně mytologické úvahy), výhodou je stav, ve kterém si zatím tvůrci můžou dovolit odskočit kamkoliv a divák to přijme. ()

Pravdy (2017) (S01E05) 

Časová pásma se doplnují a navíc emoce a chování postav jsou skutečně emotivní, město jakoby ožilo. Velmi slibný posun! ()

Rozcestí (2017) (S01E07) 

Slovy Arnolda J. Rimmera 'Odted to zacne byt krapitek neprehledne*. Kupodivu to nevadi, lehky chaos v postavach vyvazuje dojem komplexnejsiho, zajimavejsiho sveta. ()

Jak zaseješ, tak sklidíš (2017) (S01E08) 

Oho! Vytecny ponor do casovych hlubin a soucasne neustale zanrove zaostrovani. Zatim trvaly vzestup a prvni jasne stoprocentni dil. ()

Vše se děje teď (2017) (S01E09) 

Přiznám se, že mám v postavách trochu nejasno (je jich tu navíc tolik, že některé se v jednotlivých dílech nestihnou objevit), stejně tak nejsem schopen dávat pozor na časové paradoxy (což se asi v dalších dílech nezlepší, naopak), nicméně směr, kterým serie směřuje mě mimořádně baví. Výborně! ()

Season 2 (2019) (S02) 

Druha série mela před sebou těžký úkol - směr,.kterým.se Dark dal nabidnout zajimavě, bez logických nesmyslů a přitom přehledne, protoze v ramci žánru se scenariste rozmáchli hodne zesiroka. To posledni.nemužu potvrdit zcela, protože co je moc, to je moc, ale jinak všechno klaplo. Kazdym dilem se dej prokousavá hlouběji, hraje si s divakem, prináší.něco noveho, nekdy se zdá, že až trochu prehnane, hlavně v překvapeních, kdo je kdo - kupodivu to ale nevadí. Atmosféra je totiž úžasná, postavy jsou stále životnější a všechna ta přesčasová setkávání a zvraty jsou emočně hodně nabitá. Za mě absolutorium! ()

Začátky a konce (2019) (S02E01) 

Atmosféra tajemství v lesích za městem je pryč, nastává přesně do téměř dystopie nebo aspoň sci-fi. Není to úplně to, co jsem čekal, ale nevadí, zatím mě naznačený směr baví. Zmatek ovšem neklesá, kontrola logiky nepadá do úvahy. ()

Nekonečný cyklus (2019) (S02E06) 

Tohle časové promíchávání mohlo dopadnout bledě, ale Dark prochází nástrahami díl za dílem bez potíží. Bravurně zvládnuto, emoční pecka. ()

Adam a Eva (2020) (S03E03) 

Poprve v Darku jsem mel pocit, ze serii spadnul retez a ze chaos je prilis velky. ()

Ráj (2020) (S03E08) 

Poslední díl jsem si pustil po několika měsících po zbytku seriálu, takže jsem si musel připomenout, kdo a odkud je v záběru k vidění. Také moje nadšení trochu opadlo, nicméně musím přiznat, že finále, vlastně docela subtilní a navíc logické (aspon pokud mohu posoudit), bylo velmi důstojné a zanechalo ve mě pocit dobře promyšleného a dotaženého scénáře.Nevím, jestli se na seriál podívám někdy ještě jednou - spíš ne - ale věřím, že být fajnšmekrem, opakovaný pohled by mě se znalostí konce bavil. Rozuzlení za doprovodu What a Wonderful World od Soap&Skin ve stylu Nico bylo velmi stylové. ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama