Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer 1
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze uživatele choze k tomuto seriálu (6)

Dark (2017) 

"Letíc časem a prostorem jsme se probudili ze sna..." Němčouři se ve spolupráci s Netflixem vycajchnovali. Tohle je jeden z mých seriálových svatých grálů - prostě věc natočená přímo pro mě, kterou jsem si od prvního dílu zamiloval. Zprvu až zoufale neoriginální, protože poskládaná ze samých notně okoukaných komponent - máme tu twinpeaksácké maloměsto skrývající pod úhlednou fasádou nejedno tajemství včetně jednoho opravdu velkého a fatálního, seversky ponuré pátrání po zmizelých dětech, děti mizející nějakým portálem do jiného světa... Speciálně to připomene nedávné STRANGER THINGS a to i nepřehlédnutelnou podobností/odkazováním na Kingovo To (cca třicetiletý cyklus mizení dětí na maloměstě, hrdina ve žluté pláštěnce) a hraním na nostalgii po osmdesátkách. Narozdíl od ST ale DARK netlačí na sympatické (dětské) postavy, ale na mnohem zamotanější a důmyslnější příběh postavený na o dost zajímavějším motivu než je jen nějaká v zásadě nudná temná dimenze s monstrem - na cestování v čase. Sotva se jakžtakž zorientujete v hromadě postav a vztahů uvnitř čtyř rodin z maloměstského mikrokosmu, začnete postavy dostávat v až trojím různém balení - z roku 2019, 1986 a 1953. A to už je slušný fičák a co až se začnou osvětlovat ty časové paradoxy a ve finále hrdinové pronášejí věty jako "Manžel mé babičky, který spí s mou mámou, pátrá po svém synovi který je můj otec!"... Přiznám se, že v obojím jsem se poněkud ztrácel a ztrácím, ale moc rád si to vše ujasním při brzkém druhém zhlédnutí. Vedle zamotaného mysteriózního děje napínavě postupně odhalujícím celou skládačku tu hraje prim pochmurná, depresivní atmosféra. I když ty neustálé letecké záběry na tajemné lesy a hučivá hudba začnou brzy působit trochu úsměvně, funguje to, obzvlášť v kombinaci s těmi německými xichty a melancholickou, znepokojivou znělkou. A Irgendwie Irgendwo Irgendwann od Neny vám už nikdy nebude znít stejně ;) Nejen kvůli kvalitám seriálu, ale i kvůli konci, který víc otázek klade než zodpovídá, se nemůžu dočkat další řady! ()

Tajemství (2017) (S01E01) 

Spousta mých oblíbených motivů navršená na jedné ponuře a znepokojivě atmosférické hromadě. Už v půlce pilotu jsem byl lapen (byť jsem se trochu ztrácel v postavách). ()

Season 2 (2019) (S02) 

Zklamání. Druhá série se posunula od lahodně atmosférického mystéria k sci-foidnímu politickému thrilleru a tvůrci začali kopat do hloubky i šířky, přičemž výsledkem je jen rádobyepický chaos a příběh zamotaný tak, že mu nejspíš nerozumí ani tvůrci a že zavání sebeparodií. Kdybyste si dali panáka kdykoli se v seriálu někdo po někom žádá vysvětlení a ten jen významně a tajemně mlčí, nebo kdykoli někdo řekne, že začátek a konec jedno jsou a vše je propojené, skončíte na záchytce ani nemrknete. Jestli jsem první sérii slupl jako malinu a za chvíli si ji dal znova, do dokoukání druhé jsem se musel dokopávat a třetí moc nadšeně nevyhlížím. ()

Začátky a konce (2019) (S02E01) 

Docela nevýrazný rozjezd, ve kterém se dozvídáme víc o Noahovi a hrozící/proběhnuvší apokalypse, rozbíhá se několikeré pátrání a objevuje se nová postava. Ale nová znělka potěšila, byť je jen variací té původní. ()

Nekonečný cyklus (2019) (S02E06) 

Odpoledne u jezera a oslava s bouřkou, které těsně předcházely začátku seriálu. Nejlepší díl druhé série, který se atmosférou blíží sérii první. ()

Season 3 (2020) (S03) 

Třetí série bohužel pokračuje v duchu té předchozí, když dosavadní složitost hned na začátku doslova zdvojnásobuje a místo atmosféry a záhadnosti se tlačí na přesouvání a plky milionu postav, které do zblbnutí opakují, jak je vše propojené a co je podle nich potřeba udělat, aby se ne/zabránilo apokalypse, a rozčilují se, že jim pořád někdo lže a manipuluje s nimi. Velmi rychle jsem se v tom ztratil, takže mi to celé bylo dost ukradené, posledními díly jsem se vyloženě prokousával a vyvrcholení se mnou nic neudělalo. Nehodnotím, protože netuším jak, a první série pro mě zůstává nejlepší. ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama