Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze (468)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na seriál Dark z režie internetové televize Netflix jsem pokukoval už delší dobu. Námět vypadal krásně mysteriózně. Výsledek ale není úplně podle mých představ. První část první série byla jak kdyby ji natáčeli milovníci Městečka Twin Peaks. Neustále jsem nevěděl, co se v seriálu děje, ale pořád jsem byl fascinován prostředím a hlavně učarován zpracováním, ze kterého dýchala atmosféra vostrá jak bič Indiana Jonese. Až k nějakému šestému dílu jsem ale přemýšlel, proč bych měl být nadšený ze seriálu, kterému pořádně nerozumím, scénáristicky má skvělý námět, ale totálně odfláklé postavy, ale jinak vypadá hrozně rádoby cool a stylově. Od sedmého dílu se pak začala dít příběhová rošáda a vše začalo do sebe jakž takž zapadat. Jelikož mi ale ploché postavy byly v podstatě jedno, tak i když se něco dělo a působilo to zajímavě, nějak jsem se do toho tempa už nedokázal dostat. Seriál Dark má možná zajímavý námět, ale jinak je dutý, jak prázdné vlaštovčí hnízdo. Pro mě osobně veliká škoda a akorát to potvrzuje skutečnost, že není jednoduché natočit něco, co by bylo tajemné jak technicky, tak i duchem. ()

Toren 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

10/10. Geniální záležitost. Všechny chyby odpuštěny... neboť takhle bravůrně navrženou šachovou partii jsem dlouho neviděl. Ten moment závěrečné katarze je k nezaplacení. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Zázrak se nekoná. Chce to vypadat jako Stranger Things a mít atmosféru jako Ztraceni, ale vzhledem k tomu, že tam není jediná zajímavá postava a všichni se tváří stejně zdeprimovaně a já v nich tak měl docela bordel, moc to nefunguje. Další řadu ne. ()

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„TAM VENKU JSOU VĚCI, KTERÝ NAŠE MYSL NEDOKÁŽE ZPRACOVAT.“… /// Překvapilo mě, jak mě to chytlo! Čekal jsem „dětský“ věci, ale tady jde hlavně o tajemno a kosťáky, který má většina obyvatel městečka s jadernou elektrárnou a záhadnou jeskyní nejen ve svý skříni. Postav je dost, navíc občas sledujeme mladší verzi tý starší (prostě migrace v čase, no…), ale postupně člověk „chápe“. Možná tady je spousta paradoxů, ale příběh má fajn dramatickou atmosféru. Ke konci přibejvá i filozofování… ale to sebou asi cestování časem logicky přináší. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím si, že Einstein a Rosen něco přehlídli. 2.) U nás se všichni choděj ztrácet do jeskyně. 3.) Thx za titule „Mirinkat“ a „Parzival“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Velmi pečlivě budovaný atmosférický příběh, kde se souvislosti a zvraty dávkují nejprve pozvolna, aby se v nich divák zvládl zorientovat. S přibývajícími epizodami a sériemi nabírá seriál na tempu, a přestože svět, jeho pravidla a zvraty nabývají obludných rozměrů, vše je dokonale přehledné, avšak stále napínavé a neztrácející na podmanivosti. Šťastná ruka ve výběru nejen mladých herců, jejichž výkony jsou skvělé, drží seriál celou dobu nad propastí afektované teatrálnosti, což při tom, co se tam vlastně odehrává, považuji skoro za zázrak. Ve světle knihy Řád času, která se mi shodou okolností dostala do rukou krátce poté, co jsem seriál dokoukal, je Dark ještě působivější a stále žasnu, jak dobře je promyšlený! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Už dlho ma tak nemrzelo, že kvôli posledným dvom častiam z 26 nemôžem dať päť hviezdičiek. Prvá séria vyzerá ako Twin peaks na steroidoch, okamžite upúta, je svižná, nádherne natočená. Druhá začína rozplietať jeden svet aby tretia mohla zapliesť druhý do prvého a to čo príde na konci je učebnicový deus ex pretože tak ako to scenáristi zaplietli by to v logike oboch svetov jednoducho nemohli rozpliesť. Paradoxne tým vytvorili viac otázok než odpovedí. Pri filmoch, v ktorých sa cestuje v čase oceňujem najmä ak sa nehráme na to, že paradoxy sú normálne a logicky vysvetľujeme príčiny a následky. Dark je bootstrap paradoxov plný (vrátane jedného typu "bolo skôr vajce alebo sliepka?"), to však paradoxne nie je jeho najväčší problém. Tým je to, že primerane pravidlám "pokazených" svetov nevysvetlí pravidlá pre nepokazený a tak nejak to potom postráda inú ako deus ex logiku. Ten skvelý existencialisticky depresívny 24 dielny seriál je proste nehodný tak tupého konca. 8/10 ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné. Na jednu stranu sympatický, byť zdaleka ne originální nápad a parádní audio-video, na druhou konzistentní neschopnost napsat aspoň trochu zajímavé a životné postavy a absurdní tlačení na pilu osudovosti a deprese. Germánský guláš z Návratu do budoucnosti a Sedm, dostatečně divný na to, aby vás zajímalo, jak to dopadne. ()

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Letíc časem a prostorem jsme se probudili ze sna..." Němčouři se ve spolupráci s Netflixem vycajchnovali. Tohle je jeden z mých seriálových svatých grálů - prostě věc natočená přímo pro mě, kterou jsem si od prvního dílu zamiloval. Zprvu až zoufale neoriginální, protože poskládaná ze samých notně okoukaných komponent - máme tu twinpeaksácké maloměsto skrývající pod úhlednou fasádou nejedno tajemství včetně jednoho opravdu velkého a fatálního, seversky ponuré pátrání po zmizelých dětech, děti mizející nějakým portálem do jiného světa... Speciálně to připomene nedávné STRANGER THINGS a to i nepřehlédnutelnou podobností/odkazováním na Kingovo To (cca třicetiletý cyklus mizení dětí na maloměstě, hrdina ve žluté pláštěnce) a hraním na nostalgii po osmdesátkách. Narozdíl od ST ale DARK netlačí na sympatické (dětské) postavy, ale na mnohem zamotanější a důmyslnější příběh postavený na o dost zajímavějším motivu než je jen nějaká v zásadě nudná temná dimenze s monstrem - na cestování v čase. Sotva se jakžtakž zorientujete v hromadě postav a vztahů uvnitř čtyř rodin z maloměstského mikrokosmu, začnete postavy dostávat v až trojím různém balení - z roku 2019, 1986 a 1953. A to už je slušný fičák a co až se začnou osvětlovat ty časové paradoxy a ve finále hrdinové pronášejí věty jako "Manžel mé babičky, který spí s mou mámou, pátrá po svém synovi který je můj otec!"... Přiznám se, že v obojím jsem se poněkud ztrácel a ztrácím, ale moc rád si to vše ujasním při brzkém druhém zhlédnutí. Vedle zamotaného mysteriózního děje napínavě postupně odhalujícím celou skládačku tu hraje prim pochmurná, depresivní atmosféra. I když ty neustálé letecké záběry na tajemné lesy a hučivá hudba začnou brzy působit trochu úsměvně, funguje to, obzvlášť v kombinaci s těmi německými xichty a melancholickou, znepokojivou znělkou. A Irgendwie Irgendwo Irgendwann od Neny vám už nikdy nebude znít stejně ;) Nejen kvůli kvalitám seriálu, ale i kvůli konci, který víc otázek klade než zodpovídá, se nemůžu dočkat další řady! ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Velmi dotažená a inteligentní trojsérie. Dobře domyšlené a pořádně složité zákruty propojení časového i prostorového zmatku a elegantně zapadajících časových paradoxů. Jen párkrát bylo potřeba situaci pořešit úkrokem stranou, ale i tato východiska z překombinovaného "dead endu" zpravidla zapadala do hodinových koleček celého pekelného stroje cestování časem. // Možné spoilery: // Aby fungovalo divoké sci-fi s revolučním převratem pojetí veškerenstva, musí mít pevnou vnitřní logiku. Pokud ji má, může být velmi silné. Pokud ji např. v sequelech poruší (Matrix apod.), je to trapas. Zde utrpěl nádherný oblouk, že čas jaksi postupuje paralelně po 33 letech a jinak nelze odskočit a mystika srovnání planet a podobných žvástů tím, že pro nezhroucení se propletence musel být tento koncept rozbit. No a konec bych udělal lehounce jinak, ale takto byl aspoň dostatečně razantní. P.S. chronoklasmus (dohledejte si) s Charlottou jsem tipnul. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

První řada je geniální. A to především díky tomu, že sází zatím na mysteriózní notu. Něco tak originálního jsem asi neviděla, o to víc je to překvapení, když Dark pochází od našich sousedů. Místo toho, aby se hlavní zápletka začala pomalu rozplétat, zamotává se ještě víc, atmosféra každým dílem houstne, emoce fungují natolik, že občas i ukápla slza. Bohužel, druhá řada má dvě hlavní vady na kráse - za fatální chybu považuji odsunout do pozadí Ulricha (svým charismatem utáhl v první řadě hodně scén) a dát většinu scén prostor Jonasovi. Ten klučina neumí moc hrát, takže se věčně tváří křečovitě. Celkově střídá asi dva výrazy, navíc jeho postava je hrozně plochá - ten kluk prostě není sympatickej (vždyť akorát brečí nebo na někoho řve a křiví u toho hubu), nelze s ním moc soucítit nebo se s ním ztotožnit a to v žádném směru. Je to velká škoda, protože ostatní herci jsou špičkoví. Druhou osudovou chybou je to, že hustá a mysteriózní atmosféra je tatam, příběh je průhlednější a hlavně už nikdo nijak nezapře, že se jedná o sci-fi. Tady už všichni cestují časem, děj je dost překombinovaný a zapletá se to tolik, až mám pocit, že ani tvůrci se z toho nezvládnou vymotat. Jsem zvědavá, kolik mindfuck zvratů ve stylu "tvoje dcera je tvoje matka" nebo "tvoje holka je tvoje teta" ještě přijde. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Německá odpověď na Stranger Things? Tohle tvrzení slýchám pořád, ale nemůže to být vzdálenější od pravdy. Oba seriály mají společné snad jen to,že jsou mysteriózní a zaplatil je Netflix. A že je to mysteriózní tedy fest. Osobně z výsledku nejsem bezpodmínečně nadšený, hlavně kvůli několika dílům ze začátku, které si nedržely tak dobré tempo,dělal jsem dobrovolně velké pauzy a ačkoliv jsou všechny záhady zaštítěny líbivou atmosférickou hudbou a co se týče audiovizuálu, je se pořád na co koukat. Ovšem celá první série pro mě nadále zůstane malinko překombinovaná, hlavně tedy kvůli nabalování dalších a dalších záhad v posledních čtyřech dílech, kdy už jsem se poměrně ztrácel v komplexnosti dějových linií, které nejspíš velmi záměrně zůstaly nedořešeny. Druhou řadu jsem po prvním díle z neurčitého důvodu na rok odložil a vrátil se k ní až s premiérou třetí. Během roku z tohoto seriálu stal obrovský fenomén a já úplně chápu proč, je to skvěle natočené a výborně promyšlené, mě ty šokující zvraty ovšem nechávaly poměrně v klidu. Celkově obrovsky respektuju německé tvůrce za to,že se jim povedlo prorazit v globálu a já to docela se zaujetím sledoval, ale zvláště ta třetí řada pro mě už byla moc a dost dílů jsem celkem protrpěl. Závěry dílů s nějakou chytlavou hudbou jsem si většinou dost užil, ale ta stopáž, dost často stoupající i nad 60 minut, pro mě byla zkrátka ubíjející a kvůli pauzám jsem se opět až do konce ztrácel i v postavách. Nicméně na další,již potvrzený, projekt těchto tvůrců na Netflixu jsem zvědav...70% | S1: 4/5 | S2: 4/5 | S3: 3/5 | ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Paty dil me unudil k smrti, mozna to nekdy (v absolutnim zoufalstvi, svetu bez internetu a nedostatku drog) dokoukam. Ale spis ne. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Deja vu kontra Návrat do budoucnosti po německu alá Sweet Home Alabama, nic víc či míň.... hodně překombinovanej a nudnej maglajz. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před těmi, co psali scénář a dokázali to všechno dotáhnout do konce tak, že to doopravdy dávalo smysl (!!), což je u těhdle "time-travel-paradox-whatever" věcí dost často velkej problém. Klobouk dolů před těmi, co prováděli casting, protože ta podobnost některých herců, který hrály stejnou postavu v různých časových obdobích, je prostě neuvěřitelná. Klobouk dolů před herci, kde jsem nenarazil na nikoho, kdo by svou postavu nezahrál více než dobře (na Louise Hofmanna a Jakoba Diehla asi budu muset ještě trochu víc zamikroskopovat). Klobouk před skladatelem hudby, jejíž některý melodie mi pořád zněj v hlavě. Klobouk dolů před těmi, kdo vybíraly k filmu hudbu a kteří díky tomu udělali hned několik závěrů epizod naprostýma emočníma drtičkama (ano, koukám na tebe Asafe Avidane se svým Labyrinth Songem).... Klobouk dolů před kameramanem, kterej byl prostě... neuvěřitelnej. Klobouk dolů před všemi, kteří se na tomhle seriálu podíleli a dal mi víru v to, že když se něco takhle neskutečnýho dá natočit v německu, tak proč by se sakra během pár desítek let nedalo i u nás? ()

Rominator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

21. června v malém německém městečku Winden spáchá Michael Kahnwald sebevraždu oběšením. Zanechá po sobě obálku nadepsanou instrukcemi s datumem a časem otevření 4. listopadu 2019 ve 22 hodin a 13 minut. Po tomto incidentu podstupuje jeho syn Jonas několikaměsíční psychiatrickou léčbu, aby mohl normálně fungovat. Jonase přivítá ve škole jako první kamarád Bartosz Tiedemann. Zrovna v té době se asi čtrnáct dní pohřešuje jejich spolužák Erik Obendorf. Vyšetřování vedou Charlotte Doppler a Ulrich Nielsen... V seriálu se objeví velké množství postav a divákova ostražitost nesmí polevit ani na chvíli, protože by přišel o nějakou souvislost. Musím se přiznat, že se vyplatilo dělat si poznámky, aby se člověk v příbuzenských vztazích neztratil. Těšil jsem se na každou novou informaci, která odhalovala věci budoucí. Na druhou řadu jsem zvědav, protože tento příběh lze rozvíjet dále. Zhlédnuto 10 epizod z 1. sezóny. (Netflix) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Milujem hrátky s časom a z tohto pohľadu ma tento seriál nadchol takmer dokonale. Keby nebolo toho pomerne zložitého orientovania sa v postavách a udalostiach, hlavne zo začiatku, tak idem do plna. Atmosféra bola jedinečná - temná a príjemne mysteriózna, často živená nezodpovedanými otázkami, presne ako mám rád. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby Christopher Nolan natočil film podle prací Nietzcheho, Goetheho, Freuda a Schrodingera. Kdo jsme? Jak se staneme tím čím jsme, jak to můžeme ovlivnit? Zlo. Ty nejhorší věci na sobě pácháme my sami, a naši nejbližší. Děti se stávají stejně rozbitými a nedokonalými osobnostmi jako jejich rodiče a prarodiče, v Dark do krajnosti metaforické a symbolické, jak se postupně se ztrátou mladické naivity nestávají jen jich odrazy, ale doslova přímo jejich předky a tedy naopak "jejich" vzory. Dokonale Lynchovsky divné, a přesto smysl dávající. 10/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to výborně zrežírované a jak se na správný současný německý seriál sluší a patří, má to dokonalou hudbu. Pro mě bylo obtížné rozlišování jednotlivých postav, potřebovala bych známější nebo výraznější tváře, především obličeje mladých mužů a starých žen s dlouhými šedivými vlasy mi splývaly takřka v jeden. Nebo by měli mít všichni masku jako Adam. Ale to už bych chtěla příliš. Jinak je to dílo hloubavé, zábavné i napínavé. ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama