Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze (469)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Was wir wissen, ist ein Tropfen, was wir nicht wissen, ein Ozean." Dark jsem odkládal celkem dlouho a jsem rád, že jsem si počkal na úplný konec seriálu, jelikož jsem si tak mohl užít celý příběh najednou a bez přestávek, což je podle mě vzhledem k neuvěřitelné dějové a charakterové komplexnosti výhodou. Na počátku je divák zmatený a nemá absolutně tušení, kdo, kde, kdy, jak a proč. Pak se začnou skládat jednotlivé dílky puzzle, což se v podstatě zastaví až v závěrečných minutách třetí série. Některé dějové plot twisty (hlavně co se týká propojenosti jednotlivých postav mezi sebou) byly vskutku nečekané, jiné se daly tak trochu předvídat, i tak se ale tvůrcům podařilo mě udržet v neustálem napětí a "tápání v prázdnu". Chválím casting, jemuž se vesměs podařilo vybrat fyzicky podobné herce pro jednotlivé časové úseky, čímž byla orientace v ději o trochu ulehčena. S navyšujícím se číslem řady se postupně zvyšovala i komplexnost příběhu, nicméně to stále nějak fungovalo a drželo při sobě v podstatě až do samotného závěru, jehož rozuzlení se dle mého tvůrcům celkem vydařilo (Die Familie ist immer am wichtigsten!). Jediná moje větší výtka by se týkala postav, které mi mnohdy přišly opravdu otravné a iracionálně jednající, takže jsem měl občas problém si k nim vytvořit kladný vztah (viz Magnus, Bartosz, Hannah a Katharina). Celkově mě ze všech charakterů nejvíce oslovila Claudia Tiedemann. V neposlední řadě nesmím opomenout zmínit výraznou hudební stránku s nádechem Dopplerova efektu. Ve výsledku by se sice jednalo o čtyři a půl hvězdičky, nicméně si v tomto případě přidám - zejména za odvahu tvůrců se pustit do tak náročného projektu. "Wir passen perfekt zusammen." ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Občas to klopýtne, ale ve výsledku jsem z Dark nadšený. Stylově to míchá Stranger Things, Twin Peaks a ponurou Pustinu až by se člověk bál, že to vůbec nebude "svoje." Ale je a jak moc. Je to pořádný guláš to zaprvé, fakt si zvykejte, že některé scény si přetočíte a bude tápat, co se tedy děje, ale nakonec se to hezky sejde dohromady. První série mě dostala výbornými herci a temnotemným vizuálem. Doufám v druhou. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutně nečekaně skvělý německý seriál, který je možná jeden z nejmysterioznějších a nejnapínavějších, co jsem z tohohle žánru viděl. První polovina série má úplně vtahující mystickou atmosféru, kdy má divák desítky otázek a hltá každý další díl. Ve druhé polovině série se to sice trochu vytratilo, ale zato se hodně rozvíjí děj a stávají se jedny situace za druhými, takže to vůbec neztráci na tempu, právě naopak to vrcholí do samého konce. Posledních pár dílů bylo trochu mindblowing, kdy jsem musel hodně zapojit mozek, abych si uvědomil, kdo je kdo a co se vlastně děje, ale to vidím na seriálu jako velký plus. Samotný závěr série je úplně dechberoucí a má to luxusní náběh na druhou řadu, na kterou se díky posledním 3 minutám hrozně těším. Velkým pozitivem je solidní, tajemná hudba a něměčtí herci, od kterých jsem nečekal tak dobré a přesvědčivé výkony. Celkové zpracování, nápad a víceméně jeden zvrat za druhým, který seriál divákovi odkrývá seriálu akorát dodávají na originalitě. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kde jsou ty doby, kdy jsem si myslel, že Němci neumí natočit nic dobrého. Naštěstí pryč. I když... Obecně: Skvělé obsazení, výborná hudba a střih. Zpočátku obrovské nadšení, nakonec poměrně zklamání. Některé prvotní nápady by se prostě neměli rozvíjet. První série: Skvělá temná záležitost u které jsem si, při vědomí dalších dvou sérií říkal, kdy a jak moc to celé dojebou. (*****) Druhá série: Dost bordel, klasické rozptýlení prvotní zápletky a námětu, poměrně hodně paradoxů a nesmyslů. Ale k dobru věci to dojebali až v samotném závěru. (***) Třetí série: Tak s tímhle jděte normálně do prdele. Dokoukal jsem to jen se skřípěním zubů a proto, že věci často dojíždím (odpad). ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál v užasném lesním prostředí, z dokonalou atmosférou, minulost, budoucnost, přítomnost. Všechno do sebe náramně zapadá, příběh užasný, herci dokonalý a ta hudba nemám slov. Tohle cestováni časem se nezkutečně povedlo nemužem se dočkat další série. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mnozí Dark považují za německou odpověď na Stranger Things, ale s tím to má společného tak akorát to, že se jedná o seriál. Dark se sice ze začátku tváří, že se jedná o klasické městečko, kde se dějou divné věci a kde má každý nějaké to své podivné tajemství. Postupně ale vychází na jevo, že vše souvisí se vším, což je vlastně mantra celého seriálu. A to se mi líbilo. Seriál má úžasnou atmosféru a to ve všech třech liniích, výborné herce, byť k některým dětským a mladistvým asi nebudete cítit sympatie, ale i to si časem sedne a hlavně je tu příběh, který možná ohlodán na kost není až tak originální, ale tvůrcům se ho podařilo zabalit do neokoukaného hávu. Jasně, kdyby jsem se v tom rýpal, tak bych našel spoustu nelogičností stran časových paradoxů atp., ale tady jsem neměl potřebu. Odar se vrátil z ne příliš vydařeného výletu do Ameriky a dobře udělal. Už se těším na druhou řadu. 90% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Německá variace na úspěšný seriál "Stranger Things" dopadla v mých očích na výbornou, jelikož i zde nalezneme bravurně vypointovaný příběh a atmosféru, jež celému počinu dodává punc tajemna. Seriál Dark má podle mého názoru největší přidanou hodnotu právě ve výše zmíněném příběhu, který se místo rozplétání s každou další epizodou více a více zamotává, pročež Vás ke konci každé série zanechá se spoustou nezodpovězených otázek, což jde ruku v ruce s ještě větší "žízní" po další řadě. Tomuto atributu rovněž nahrává i precizní výběr soundtracku, jehož temné tóny ve Vás bez problému navodí tu patřičnou náladu. Přičtěte si k tomu všemu i vtahující kameru, atraktivní lokace a sympatické herecké výkony a vznikne Vám něco, co může beze studu stát na piedestalu vedle těch nejlepších seriálů. Jsem velmi rád, že Netflix dává šanci i tvůrcům i mimo USA, jelikož právě díky němu se můžeme ponořit do tajemství cestování časem v malém německém městečku Winden společně s jeho obyvateli. Pokud tedy stále váháte, zda si tento seriálový klenot pustit, už vážně nemusíte. Směle do toho! (Netflix) „The big things and the little things don’t follow the same rules. We won’t be able to change the grand scheme of things… but the details. We change a grain of sand, and with that, the whole world.“ ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

V Německu se rozhodli udělat své Stranger Things líznuté Návratem do budoucnosti, aniž by tvůrci pochopili dvě základní esence úspěchu svých vzorů - humornou nadsázku a dobře napsané, chytlavé a živoucí postavy. Dark má sice do detailu vymyšlený (možná až přemyšlený) princip fikčního světa, kde se cestuje v časem na několika rovinách, nicméně ve chvíli, kdy zde není jediný skutečně zajímavý charakter, který by byl definovatelný více než dvěma rysy, divák z toho stejně moc nemá. O nadsázce pak nemůže být řeč vůbec, v souladu s názvem je celá první série jednou velkou bezvýchodnou a depresivní temnotou, která se tak moc snaží být osudová, až je chvílemi nezáměrně úsměvná. Ke konci jsem si říkal, že ještě jednou uslyším, že "Alles ist mit einander verbunden", asi vypínám. Kdyby ona zmiňovaná temnota aspoň nebyla tak šíleně artificial. Dark je audiovizuálně vypiplaná podívaná, za kterou evidentně stojí chytří lidé, kteří nad vymýšlením scénáře strávili spoustu času. Ale co naplat, když je celá ta pracně budovaná atmosféra natolik nepřirozená, nepřijde mi možné se do ní skutečně vnořit. 1. série: 50 % Okej, tak po druhé sérii už ten fenomén začínám trochu chápat. I když je to pořád šíleně repetetivní jak v obsahu, tak ve výstavbě jednotlivých epizod, člověk skoro až začíná mít pocit, že je to tvůrčí záměr. Aby se divák cítil ve stejném osudném kruhu, ve kterém jsou lapeny (furt extrémně nezajímavé, ale to už se asi nezmění) postavy. Sice je to za mě trochu lame tvůrčí záměr, ale who am I to judge, že? Audiovizuálně je to v některých chvílích neskutečný žrádlo, sice ten koncept "v každým dílu deset minut před koncem pustíme padnoucí song a do toho prdneme osudovou montáž" je tak důsledně využívaný, až je to funny, ale u God's Whisper nebo My Body is a Cage mrazí tak nějak z principu. Takže jo, sice furt nejsem fanda, ale teď už ani apriori hater, protože Dark opravdu má jakýs takýs potenciál na to stát se popkulturním fenoménem. 2. série: 75 % Doufal jsem, že kvalitativní růst bude pokračovat i v závěru, kde ale Dark místo toho spíš zůstal přešlapovat na místě a utopilo se ve své u publika nejsilnější zbrani - časových paradoxech. Ať mi všichni ti zatvrzelí milovníci přestanou věšet bulíky na nos, jak to do sebe krásně zapadá. Zapadá jasně, ale smysl to už nedává pražádný. Stále vizuálně krásná monotónní time-travel bublina, po jejímž konci si člověk s nostalgií zamáčkne slzu při vzpomínce na LOST. Tolik hejtu tenkrát, jen aby se dnes vynášelo do nebes todle... 3. série: 55 % ()

jhsoft 

všechny recenze uživatele

Za první sérii je to jasných 5 hvězd. Za druhou už tak 3...už bylo poznat, že je to hodně natahovaný. Nicméně soundtrack, hudba...naprosto famozní...Už hodně dlouho jsem neslyšel tak promakanou audio stránku. Koukám,že má být ještě třetí série...No tak uvidíme. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Moje obľúbené seriály Ztraceni a Hranice nemožného našli svojho nasledovníka. SPOILER: Ďalej čítať až po pozretí všetkých 3. sérií! Dark prináša podobne ako Ztraceni veľké či skôr obrovské množstvo postáv. Zorientovanie je nejaký čas ťažké, ale sú Vám ponúkané vhodne zvolené a dávkované identifikátory. Postupne zisťujete prepojenia medzi postavami o ktorých ani samotné postavy netušili a zažívate s nimi viacero časových rovín. Dark zároveň prináša podobne ako Hranice nemožného predovšetkým sci-fi rozmer. Na úplnom začiatku sa všetko tvári ako akási temná, hororová detektívka. Z nej sa však stane čistokrvné sci-fi, ktorého hlavnou doménou je útočiť na Vaše mozgové bunky. A tu sa dostávam k hlavnému kladu seriálu. Perfektne prepracovaný scenár prinášajúci mnohovrstevný mix udalostí, ktorý je postupne skladaný do správneho poradia/významu. Postavy nie sú nijako zvlášť zaujímavé, ale ich zážitky a vzájomné ovplyvňovanie dodávajú nevšedný zážitok. Bavilo ma, ako sa pôvodne malé veci (stratený prívesok, duchárska historka,...) vedeli za x dielov prejaviť ako nové a zásadné zápletky. Seriál vyčnievajúci z davu, seriál prekvapujúci svojou epickosťou, seriál ktorý možno najlepšie zo všetkých doterajších filmov/seriálov spracúva dôsledky "cestovania". ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Vyzkoušel jsem, ale ani ve čtvrté epizodě první série mne to nezačalo bavit, dostatečně nechytlo, tak jsem s tím sekl. Možná to trochu ovlivnilo, že jsem to sledoval s titulky, na přeskáčku v němčině a v angličtině. :-/ ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Geniální. Netušil jsem, že naši západní sousedé můžou vytáhnout takhle skvěle natočený a promyšlený seriál. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlouhý odmlky mezi sériema mi sice k pochopení takhle komplexního příběhu zrovna nepomohly, ale nějak jsem to přece doklepala do konce (asi budu muset stejně mrknout na pár explained videí hmm). První dvě série absolutní mrda, dokonce mě přiměly změnit pohled na německou kinematografii (do prdele, teď mám chuť kouknout na německý lidl filmy, tak to tě bůh). Starý dobrý cestování časem, to jsem přesně potřebovala na vyplnění prázdný díry v duši. Bála jsem se, že to potom v další sérii pěkně doserou (ještě ty paralelní světy do toho), ale ono to vlastně všechno vyšlo docela dobře a dokonce to na konci zapadlo do sebe (trocha oleje by sice neuškodila, aale co - dře to, ale jde to že?). Třetí série i přesto bohužel od těch předchozích vypadá jako něco úplně jinýho, prostě už to nemělo tu pěknou atmosféru prvních dvou, a mám pocit, že to místy docela přezdobili. Vzali si toho moc na talíř, ale na konec to přece jenom nějak přežvýkali a dokonce z toho vzniklo smysluplný dílo. Hodnocení: to byl dobrej pocit zase si jednou zacestovat časoprostorem ááách jo/10 ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Na Německou televizní, ba i filmovou produkci je to famózní počin. Ve srovnání s celkovou produkcí Netflixu je to nevyvážené, rozhárané, rozporuplné. Skvělá idea s naprosto dokonalou kamerou je v několika epizodách zabíjena abusrdností dialogů, méně pozornému divákovi může místy ujíždět děj a orientace v časové ose a v neposlední řadě místy idiotsky vybraný hudební doprovod. Přítom úvodní "theme" je tak dokonalé, tak podmanivé, že je věčná škoda, že si s tím tvůrci nevyhráli více, nekoupili práva na použití melodie v celém průřezu seriálu, protože scén, které by si ten temný hudební podkres klavíru z úvodních titulků zasloužily, je téměř nekonečno..a tento podkres by se tak stal nosným prvkem. Celková nevyváženost jednotlivých dílů (kdy navíc scénář i režie je po celou dobu pod taktovkou stejných lidí) potenciál skvělého nápadu zabíjí. Vidím tam prostor pro druhou sérii (zejména rozvinutí postavy Noaha), která když se ponaučí z chyb té první, může se stát naprostým skvostem evropské televizní tvorby poslední dekády. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Mám rád takové mystery příběhy: promyšlené, nenáročné na akci, stačí jen dobře napsaný scénář, tajuplné lokace a seriál je na světě. Klidně bych si dokázal představit podobný počin i u nás. Takové seriály prostě dneska frčí. Jsem zvědav, jak si Němci poradí s další sérii. Hlavně méně "časových paradoxů". ()

monsieurR 

všechny recenze uživatele

Do sebe zahleděný seriál který se zamotá sám do sebe ale rozmotat se nedokáže. Pokud máte rádi v seriálech logiku, je to ztráta času. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to konečně dorazil, po čtvrtém dílu na mě před pár měsíci přestal seriál bavit a dostal jsem s k němu znovu až teď. A rozhodně nelituji, spíš naopak. Chce to věnovat pozornost a jde to pak více méně samo, nicméně i tak Dark něco chybí. Má to skvělou formu, obraz, hudbu, postavy ujdou a cestování časem je dobře zpracované.. jen ten příběh nějak kulhá, špatný není, ale není postaven tak, že by vás to táhlo k dalšímu dílu, spíš je to o té formě. Jdu na druhou sérii. Tak druhá série jde trochu jinou cestou než ta první.. víc vysvětluje a zároveň komplikuje, cestování časem už jede ve velkém a obtížně se orientuje kdo co vlastně ví, kde je (kdy je) a o co mu jde. Trochu to ztrácí na atmosféře, ale kompenzuje to větší výpravností a dějem, který zahrnuje více postav. Těším se na třetí sérii, ale to vršení komplexnosti už začíná být přilíš a stejnou dobu co zabere sledování seriálu, jeden stráví googlením co se to sakra děje. ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama