Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer 1
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (470)

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pôvodne som si myslel, že ohodnotím len tretiu sériu zvlášť, no po tom ako sme došli na koniec som zhodnotil, že by to nemalo význam. Miesto toho (nakoľko sme práve videli poslednú sériu) ohodnotím celý seriál ako taký. Pretože si myslím, že to je najlepší spôsob ako sa k celkovému konceptu "Dark" vyjadriť. Povedal by som, že v prvej sérii sme mali zaujímavý koncept a dokázal som sa v tom veľmi dobre orientovať. Druhá séria začala veci trošku komplikovať a v poslednej sérii sa rozhodli vyložiť všetky karty na stôl. Neviem ako to tvorcovia zamýšľali, no mám tak trošku pocit, že možno ešte počas prvej série sami nevedeli kam to nakoniec všetko dospeje. Ale druhá a tretia séria museli byť napísané súčasne. Inak si neviem predstaviť ako sme sa mohli dostať tak famózneho finále, ako som mal možnosť vidieť. Je kopec seriálov, ktorým v poslednej epizóde jednoducho dojde dych. Už nám nemajú čo ponúknuť. Predposledná epizóda je najlepšia a koniec je len takým nutným momentom, ktorý ma ako diváka často sklame. Nie však v tomto prípade. Keď som si spätne vzal všetko čo sme videli, všetko čo sa stalo a ako sa to stalo, dalo to absolútny zmysel. A keď na konci Adam a Eva sú spolu v objatí a uvedomujú si čo sa im stane, patrí to medzi absolútne highlighty seriálu. Finálne 2 epizódy sú proste úplne fantastické. Nemám im čo vytknúť. Okrem toho si uvedomujem ako veľmi som si obľúbil Jonasa a Marthu. A je fascinujúce vidieť čo sa z nich oboch nakoniec stane. Nebudem to celé rozoberať, aby som nedával spoilery, no v podstate to kompletne potvrdzuje všetko čo kedysi hovoril Martymu doktor Emmet Brown v "Back To The Future". V prípade, že porušíme časopriestorové kontinuum, následky môžu byť katastrofálne. A to je aj situácia toho, čo sa vlastne stalo tu. A ako cestovanie časom mnoho ľudí bolo schopných poznačiť. Séria mala svoje zakopnutia a občas ma mrzelo, že vždy keď sa rozhodli postavy niečo zmeniť, tak len pokračovali po línii, ktorá už bola vytvorená, no s príchodom toho finále v posledných dvoch epizodách poviem, že ide o silne spracované a je to veľmi dobre napísané. Možno niekedy pozriem ešte raz všetky tri série za sebou, aby som si to všetko ešte raz ozrejmil, no seriál ako taký hodnotím ako vynikajúci. Hodnotenie: A ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Plným hodnotením si nie som úplne istý, avšak predpokladám, že druhé pozretie by ma v ňom utvrdilo a možno si seriál v blízkej dobe zopakujem. Ideme v stopách Lost, všetkých Matrixov, Stranger Things, všetkých vážne mienených drám a trilerov o cestovaní v čase, alebo nedávneho seriálu OA. Nemeckí tvorcovia takpovediac nejdú divákovi príliš naproti, ten musí neustále premýšľať a prehodnocovať videné. Na druhú stranu ale rozviazanie celého uzlu do detailu nie je podmienkou toho, aby ste si všetky tri série mohli poriadne užiť. O čo ide a aké sú pravidlá hry, je totiž pomerne jasne vysvetlené a veci pomáha aj jednoznačný záver, kde paradoxne nemusí všetko byť vysvetlené, ale aj tak sa všetko vysvetlí... ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Německá odpověď na Stranger Things? Tohle tvrzení slýchám pořád, ale nemůže to být vzdálenější od pravdy. Oba seriály mají společné snad jen to,že jsou mysteriózní a zaplatil je Netflix. A že je to mysteriózní tedy fest. Osobně z výsledku nejsem bezpodmínečně nadšený, hlavně kvůli několika dílům ze začátku, které si nedržely tak dobré tempo,dělal jsem dobrovolně velké pauzy a ačkoliv jsou všechny záhady zaštítěny líbivou atmosférickou hudbou a co se týče audiovizuálu, je se pořád na co koukat. Ovšem celá první série pro mě nadále zůstane malinko překombinovaná, hlavně tedy kvůli nabalování dalších a dalších záhad v posledních čtyřech dílech, kdy už jsem se poměrně ztrácel v komplexnosti dějových linií, které nejspíš velmi záměrně zůstaly nedořešeny. Druhou řadu jsem po prvním díle z neurčitého důvodu na rok odložil a vrátil se k ní až s premiérou třetí. Během roku z tohoto seriálu stal obrovský fenomén a já úplně chápu proč, je to skvěle natočené a výborně promyšlené, mě ty šokující zvraty ovšem nechávaly poměrně v klidu. Celkově obrovsky respektuju německé tvůrce za to,že se jim povedlo prorazit v globálu a já to docela se zaujetím sledoval, ale zvláště ta třetí řada pro mě už byla moc a dost dílů jsem celkem protrpěl. Závěry dílů s nějakou chytlavou hudbou jsem si většinou dost užil, ale ta stopáž, dost často stoupající i nad 60 minut, pro mě byla zkrátka ubíjející a kvůli pauzám jsem se opět až do konce ztrácel i v postavách. Nicméně na další,již potvrzený, projekt těchto tvůrců na Netflixu jsem zvědav...70% | S1: 4/5 | S2: 4/5 | S3: 3/5 | ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to konečně dorazil, po čtvrtém dílu na mě před pár měsíci přestal seriál bavit a dostal jsem s k němu znovu až teď. A rozhodně nelituji, spíš naopak. Chce to věnovat pozornost a jde to pak více méně samo, nicméně i tak Dark něco chybí. Má to skvělou formu, obraz, hudbu, postavy ujdou a cestování časem je dobře zpracované.. jen ten příběh nějak kulhá, špatný není, ale není postaven tak, že by vás to táhlo k dalšímu dílu, spíš je to o té formě. Jdu na druhou sérii. Tak druhá série jde trochu jinou cestou než ta první.. víc vysvětluje a zároveň komplikuje, cestování časem už jede ve velkém a obtížně se orientuje kdo co vlastně ví, kde je (kdy je) a o co mu jde. Trochu to ztrácí na atmosféře, ale kompenzuje to větší výpravností a dějem, který zahrnuje více postav. Těším se na třetí sérii, ale to vršení komplexnosti už začíná být přilíš a stejnou dobu co zabere sledování seriálu, jeden stráví googlením co se to sakra děje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Od Nemcov mimoriadny seriálový počin. Tak silný, že asi nič lepšie sami v kinematografii ako seriál nenatočili. Babylon Berlin určite lepší nie je, hoci tu má viac percent. Vyzdvihnúť treba nielen úžasnú hudbu a na ňu viažucu sa atmosféru, ale aj nápaditosť, prepletenosť a premyslenosť vopred. Z môjho pohľadu je hlavne 2. séria maximálnou špičkou. Tretia séria ako záverečná však z môjho pohľadu je konečne finálnou, pretože tých dejových línií, časových okien a paralelných svetov bolo priveľa. Zakončili to ale dôstojne. Seriál je určite aj na častejšie pozretie, pretože divák má stále možnosť odhaliť nové súvislosti. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (43)

  • V epizodě hraje remixovaná skladba „The Pioneers“ od hudební skupiny Bloc Party. (Doomcourier)
  • V epizodě můžeme slyšet skladbu „Keep the Streets Empty For Me“ od švédské písničkářky Fever Ray. (Doomcourier)
  • V epizodě zazní skladba „Thunder“ od australského hudebníka RY X. (Doomcourier)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama