Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Videa (4)

Trailer

Recenze (468)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Německá reakce na Stranger Things, která ačkoliv postrádá humor a podobnou nostalgickou náladu, je i přes všechny podobnosti svá a originální. DARK dalece převyšuje evropskou seriálovou tvorbu a jde naprosto sebejistě proti všem hitům západu! Perfektní kamera a vizuál, poutavej a hlubokej mysteriózní příběh (i když v jádru - stejně jako tematicky všechny podobný seriály/filmy - nemusí dávat vždycky smysl), skvělý herecký výkony, temná bezvýchodná atmosféra a super soundtrack! Je skvělý vidět, že Netflix podporuje originální projekty nejen v Americe, ale i ve světě a dává tak vzniknout nezapomenutelným zážitkům. Jenom škoda, že vzhledem k absenci scénáristů s nápadem a režisérů s vizí něco podobnýho nikdy nevznikne i u nás. PS: Nečekejte, že si oblíbíte kteroukoli z postav. Charaktery se tady nesnaží skrze sympatie podlejzat divákovi - v "Temnu" je každej vážnej a depresivní. ()

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pôvodne som si myslel, že ohodnotím len tretiu sériu zvlášť, no po tom ako sme došli na koniec som zhodnotil, že by to nemalo význam. Miesto toho (nakoľko sme práve videli poslednú sériu) ohodnotím celý seriál ako taký. Pretože si myslím, že to je najlepší spôsob ako sa k celkovému konceptu "Dark" vyjadriť. Povedal by som, že v prvej sérii sme mali zaujímavý koncept a dokázal som sa v tom veľmi dobre orientovať. Druhá séria začala veci trošku komplikovať a v poslednej sérii sa rozhodli vyložiť všetky karty na stôl. Neviem ako to tvorcovia zamýšľali, no mám tak trošku pocit, že možno ešte počas prvej série sami nevedeli kam to nakoniec všetko dospeje. Ale druhá a tretia séria museli byť napísané súčasne. Inak si neviem predstaviť ako sme sa mohli dostať tak famózneho finále, ako som mal možnosť vidieť. Je kopec seriálov, ktorým v poslednej epizóde jednoducho dojde dych. Už nám nemajú čo ponúknuť. Predposledná epizóda je najlepšia a koniec je len takým nutným momentom, ktorý ma ako diváka často sklame. Nie však v tomto prípade. Keď som si spätne vzal všetko čo sme videli, všetko čo sa stalo a ako sa to stalo, dalo to absolútny zmysel. A keď na konci Adam a Eva sú spolu v objatí a uvedomujú si čo sa im stane, patrí to medzi absolútne highlighty seriálu. Finálne 2 epizódy sú proste úplne fantastické. Nemám im čo vytknúť. Okrem toho si uvedomujem ako veľmi som si obľúbil Jonasa a Marthu. A je fascinujúce vidieť čo sa z nich oboch nakoniec stane. Nebudem to celé rozoberať, aby som nedával spoilery, no v podstate to kompletne potvrdzuje všetko čo kedysi hovoril Martymu doktor Emmet Brown v "Back To The Future". V prípade, že porušíme časopriestorové kontinuum, následky môžu byť katastrofálne. A to je aj situácia toho, čo sa vlastne stalo tu. A ako cestovanie časom mnoho ľudí bolo schopných poznačiť. Séria mala svoje zakopnutia a občas ma mrzelo, že vždy keď sa rozhodli postavy niečo zmeniť, tak len pokračovali po línii, ktorá už bola vytvorená, no s príchodom toho finále v posledných dvoch epizodách poviem, že ide o silne spracované a je to veľmi dobre napísané. Možno niekedy pozriem ešte raz všetky tri série za sebou, aby som si to všetko ešte raz ozrejmil, no seriál ako taký hodnotím ako vynikajúci. Hodnotenie: A ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

Velmi pečlivě budovaný atmosférický příběh, kde se souvislosti a zvraty dávkují nejprve pozvolna, aby se v nich divák zvládl zorientovat. S přibývajícími epizodami a sériemi nabírá seriál na tempu, a přestože svět, jeho pravidla a zvraty nabývají obludných rozměrů, vše je dokonale přehledné, avšak stále napínavé a neztrácející na podmanivosti. Šťastná ruka ve výběru nejen mladých herců, jejichž výkony jsou skvělé, drží seriál celou dobu nad propastí afektované teatrálnosti, což při tom, co se tam vlastně odehrává, považuji skoro za zázrak. Ve světle knihy Řád času, která se mi shodou okolností dostala do rukou krátce poté, co jsem seriál dokoukal, je Dark ještě působivější a stále žasnu, jak dobře je promyšlený! ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Hodně líbí! Jen teda...problém všech taškařic okolo cestování v čase je udržet nějakou udržitelnou konzistenci až do posledních minut. I Dark bohužel trpí tím, že se postupně tříští na frakce, které úplně panzanovitě nelepí. Wow efekt se tak příběhově dostaví někde v půli, ve tří čtvrtinách cesty první sezonou a pak už to "jen" dojede. Zároveň je to zajímavá audiovizuální žranice s nehollywoodským kořením a neokoukaným ansámblem. První půle totál plno....jen ať se to do dalších řad moc nerozmachuje. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kedže nejde o vzťahovú a ani o sociálnu drámu, postavy som neriešil. Kvalitné mysteriózno a veci, ktoré sa diali a boli s ním úzko speté, boli napísané výborne. Dokonca som mal pocit, akoby to natočili len pre mňa! Tak som si totiž užil túto parádu. P.S. Až na tie nemecké ksichty teda... Na tie si snáď nikdy nezvyknem a preto ma trošku mrzí, že seriál nenakrútili napríklad takí Nóri. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (43)

  • V epizodě můžeme slyšet skladbu „Keep the Streets Empty For Me“ od švédské písničkářky Fever Ray. (Doomcourier)
  • Obraz hory je od německého alchymisty Heinricha Khunratha. Je k vidění v nemocnici, kde si jej přivlastní Mikkel. A také jako tetování člena Sic mundus. Na originále však není znak triquetry (ten byl zřejmě přidán pro účely seriálu). Nápisy na obraze jsou překlad smaragdové desky Herma Trismegista. Nápis „Sic mundus creatus“ est se na něm skutečně nachází, jen je rozdělen na dvě části. (zabr23)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama