Reklama

Reklama

Dark - Season 1

(série)
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, 2017, 8 h 22 min (Minutáž: 45–57 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Anna König, Louis Hofmann, Maja Schöne, Oliver Masucci, Angela Winkler, Jördis Triebel, Daan Lennard Liebrenz, Lisa Vicari, Moritz Jahn, Stephan Kampwirth (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze (85)

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Německá odpověď na Stranger Things? Tohle tvrzení slýchám pořád, ale nemůže to být vzdálenější od pravdy. Oba seriály mají společné snad jen to, že jsou mysteriózní a zaplatil je Netflix. A že je to mysteriózní tedy fest. Osobně z výsledku nejsem bezpodmínečně nadšený, hlavně kvůli několika dílům ze začátku, které si nedržely tak dobré tempo, dělal jsem dobrovolně velké pauzy a ačkoliv jsou všechny záhady zaštítěny líbivou atmosférickou hudbou a co se týče audiovizuálu, je se pořád na co koukat. Ovšem celá první série pro mě nadále zůstane malinko překombinovaná, hlavně tedy kvůli nabalování dalších a dalších záhad v posledních čtyřech dílech, kdy už jsem se poměrně ztrácel v komplexnosti dějových linií, které nejspíš velmi záměrně zůstaly nedořešeny. Nashle u druhé série, snad bude stát více na vlastních nohou. ()

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vnějšková podobnost se Stranger Things (odkazy na 80.leta, děti v ohrožení, elektrárna) německému Netflixu pomáhá ve vzbuzení zájmu. Ale zatímco Stranger Things jsem, hlavně kvůli hysterické Wynoně Ryder během první serie vzdal, Dark mě zaujal - funguje a směřuje totiž jinak a jinam. Mysteriozní atmosféra, působivá hudba (až na ty smyčce:)), vcelku zajímavé postavy a děj, který umožnuje ohýbat serii do různých směrů (bude z toho něco na způsob Kinga? bude z toho Twin Peaks? - no, to zas ne:)) jsou schopny připravit odpočinkový zážitek v sympaticky velké míře. První serie se navíc neustále zlepšuje a u osmého, devátého dílu graduje. ()

Reklama

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Němci umí! Sakra dobrý seriál, který má úžasný rozjezd ( to tajemno, atmosféra na jedničku). Každý díl má co nabídnout, vůbec se to netáhne a scenáristé ukazují, že to mají zatím skvěle promyšlené. Zvraty jsou strašně dobře provedené a já žasnu. Uvidíme jak bude fungovat zbytek seriálu. Postavy perfektně napsané ( budete některé milovat, nenávidět a to k tomu patří). Domnívám se, že cestování v čase nikdy nebylo zajímavější. 9,9/10 ()

keoma26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem žádnej fanoušek konceptu národních povah a z toho plynoucích stereotypů, ale tohle je prostě "německy" strojový, spolehlivý, bez kvalitativních výkyvů, ale bohužel i bez filmových nebo emocionálních zvratů. Prostě to celé jede po jedné stejnoměrné vlně, napětí si sice udržuje stabilní výkon, ovšem nejpozději v 6. dílu začne i tohle pnutí mezi postavami, časovými rovinami a generacemi lehce nudit. Celé je to jakoby načichlé severskou bezvýchodnou atmosférou a existenciální úzkostí, jenže já tam pořád zevnitř cítím tu nesmrtelnou německou tradici osvícenství a rozumu, který touží popsat i vysvětlit tajemství života, času a hmoty pomocí nějakých přenosných mechanických strojků, doslovnými metaforami, vědeckou evidencí z (policejních) archivů nebo na základě dopisů z minulosti ... Snad první seriál, kde zatím každý jeden jeho díl hodnotím pořád dokola stejným počtem hvězdiček. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevyvážená podívaná, které je třeba dát šanci na začátku (než se rozjede) a být hodně shovívavý když skončí (závěr spíš zklame)... celkem zásadní je také mít mapu (tedy pokud nemáte skvělou paměť na jména), která nevykecá klíčové momenty a zároveň pomáhá se orientovat v tom, na koho (a kdy) se zrovna díváme. Ten hektar postav v několika časových liniích dá celkem zabrat (i když snaha autorů situaci ulehčit i těm méně všímavým tady je... bradavice.... flek na hlavě... jizvy na tváři...). I když děj není čistě odhadnutelný, některé zápletky se dají odhadnout celkem dobře (př. kdo je "tajemný cizinec" nebo identita první mrtvolky, i když seriál s tím dělá drama na několik epizod). Jinak srovnání se Stranger Things bych zase tak úplně neviděl... takže žádnou paniku ;). ()

Galerie (78)

Zajímavosti (8)

  • V epizodě můžeme slyšet skladbu „Keep the Streets Empty For Me“ od švédské písničkářky Fever Ray. (Doomcourier)
  • V závěru epizody je použita skladba „Familiar“ od Agnes Obel. (Kokosak91)

Reklama

Reklama